Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

77η Επέτειος της Μάχης των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά.


77η Επέτειος της Μάχης των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά.
του Αντιστρατήγου ε.α. Βασιλείου Σταθοπούλου, Μέλους ΔΣ της ΕΑΑΣ
    Τελέσθηκε και φέτος ο εορτασμός της επετείου  της Γερμανικής εισβολής της 6ης Απριλίου 1941 και ιδιαίτερα η σθεναρή αντίσταση των μαχητών των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά
    Η ΕΑΑΣ συμμετείχε στην επέτειο, με τα κατά τόπους Παραρτήματά της, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης.
    Όμως για πρώτη φορά αναβάθμισε τη συμμετοχή της στην επέτειο σε πανελλήνιας εμβέλειας, συμμετέχοντας στο Οχυρό του Ρούπελ, με προσκυνητές από την Κεντρική ΕΑΑΣ και τα Παραρτήματα Λαρίσης και Θεσσαλονίκης.
    Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν στις 12 π.μ. στο Οχυρό Ρούπελ, το οποίο δεσπόζει της ομώνυμης στενωπού, την οποία φράσσει με τα πυρά που εκτοξεύονται από τους μαχητές του.
    Συμμετείχαν ο Δκτής του Γ΄ΣΣ, Αντιστράτηγος κ. Μπίκος Δημήτριος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας Απόστολος, ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Δομουχτσίδης Φώτιος, εκπρόσωποι Κομμάτων, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, αντιστράτηγος ε.α. κ. Ροζής Βασίλειος, επικεφαλής Μελών του ΔΣ και μεγάλου αριθμού Μελών της Ενώσεως και άλλοι Πρόεδροι Παραρτημάτων και Ενώσεων Αποστράτων.
    Η τελετή άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης.
    Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών η οποία, σε συνδυασμό με τα πυρά που το συνόδευαν προκάλεσαν ρίγη συγκινήσεως. 
    Στη συνέχεια, ο Διοικητής του 10ου  Συντάγματος Πεζικού (Χ ΜΠ) Συνταγματάρχης κ. Παπαδόπουλος Αλέξανδρος εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας, ομολογουμένως ένα συγκινητικό λόγο, πέρα από τα μέχρι τώρα συνηθισμένα πρότυπα. 
    Σειρά είχε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων από τους προαναφερθέντες επισήμους και η τελετή έκλεισε με τη σιγή ενός λεπτού εις μνήμη των νεκρών μαχητών και τον Εθνικό μας Ύμνο.
    Την τελετή διαδέχθηκαν τρία ευχάριστα και συγκινητικά δρώμενα: Επίδειξη αντιγράφων στολών και γνησίου οπλισμού της εποχής από ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, επίσκεψη και ξενάγηση σε ένα τμήμα του Οχυρού, όπου οι επισκέπτες, ιδιαίτερα αυτοί που επισκέφθηκαν ένα Οχυρό για πρώτη φορά, είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το θαύμα αυτό της τεχνικής της εποχής εκείνης και το βαθμό προετοιμασία που είχε η Πατρίδα μας για να αντιμετωπίσει την τότε επικείμενη εχθρική επιβουλή. Καλό θα ήταν οι τώρα κρατούντες να μελετήσουν πώς η Κυβέρνηση Μεταξά αντιμετώπισε όλες τις προκλήσεις χωρίς υπερφίαλες προκλητικές δηλώσεις τύπου οπαδών γηπέδου, αλλά εργαζόμενη ΣΙΩΠΗΡΑ, επίμονα και σύντονα για την κατάλληλη προετοιμασία για την κρίσιμη ώρα που έβλεπε να έρχεται.
    Όλα τα συμπεράσματα και οι κριτικές, για την αναβαθμισμένη αυτή συμμετοχή της ΕΑΑΣ ήταν παραπάνω από ευνοϊκές, μάλιστα και ενθαρρυντικές για μαζική και σε εορτασμούς και άλλων πτυχών της Ελληνικής Στρατιωτικής Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου