Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ερντογάν: Και εγώ έχω στρατιωτικούς στην Αθήνα, που τους θέλω πίσω


Ερντογάν: Και εγώ έχω στρατιωτικούς στην Αθήνα, που τους θέλω πίσω
    Στην… Αθήνα επέρριψε τις ευθύνες για την ένταση στο Αιγαίο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την ευρωτουρκική Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας το βράδυ της Δευτέρας. "Εγώ υποστηρίζω τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, θέλω την αποκλιμάκωση" είπε μεταξύ άλλων ο Τ. Ερντογάν στους Ντ. Τουσκ, Ζ. Κλ. Γιούνκερ και Μπ. Μπορίσοφ, για να προσθέσει πως το πρόβλημα είναι με τους …Έλληνες! "Οι Έλληνες θέλουν 10 ναυτικά μίλια στον αέρα, όχι 6, όπως και στη θάλασσα και αναγνωρίζουμε εμείς" φέρεται να τόνισε.
    Όταν πιέστηκε κυρίως από τον Ζ.Κ. Γιούνκερ για το θέμα των δυο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν ανέλαβε καμία δέσμευση. "Ξέρω πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα αυτό" είπε όταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν του τόνισε μεταξύ άλλων ότι "δεν είναι δυνατόν μια ολόκληρη Τουρκία να συλλαμβάνει και να κρατά δυο συμμαχικούς στρατιώτες γιατί μπήκαν στο έδαφός της. Δίκασε τους, αλλά άσ'τους ελεύθερους έως το Ορθόδοξο Πάσχα".
    "Θα κάνω ότι μπορώ. Θα το εξετάσω. Η δικαιοσύνη όμως έχει τους δικούς της ρυθμούς" απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν, που αρνήθηκε –σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες- λεπτομερή συζήτηση για το Κυπριακό. Είχε, πάντως, ετοιμάσει αναλυτικό σημείωμα για την Κυπριακή ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή, το οποίο και παρέδωσε στους συνομιλητές του.
    Η Αθήνα, πάντως, στρέφει την προσοχή της στο Ανώτατο Συμβούλιο Κορυφής Τουρκίας- Ρωσίας και τη συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν στις 3 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο Ρώσος Πρόεδρος έχει δεσμευτεί στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα θέσει στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα της απελευθέρωσης των δυο ελλήνων στρατιωτικών. Παράλληλα η Αθήνα στρέφεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να ασκήσουν πίεση για το θέμα στον Τ. Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου