Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Προσκύνημα Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξανθης στην ΚΥΠΡΟ (9-14 Μαρ.2018)


Προσκύνημα Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξανθης στην ΚΥΠΡΟ  (9-14 Μαρ.2018)
    Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης πραγματοποίησε 6-ήμερο ταξίδι στην πολύπαθη ΚΥΠΡΟ μας, με συνταξιδιώτες Μέλη και Φίλους, κυρίως από την Ξάνθη, αλλά και από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και τη Δράμα, συνολικά 54 άτομα.
    Ήταν από χρόνια διακαής η επιθυμία όλων μας, να επισκεφθούμε το μαρτυρικό Νησί, που από την Τουρκική εισβολή της 20 Ιουλ 1974 δυστυχώς συνεχίζει για 44 χρόνια μέχρι και σήμερα να τελεί υπό κατοχή το 38% της συνολικής του έκτασης, πέρα από κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου, περιμένοντας την απελευθέρωσή του !!!!. Φέτος έγινε πραγματικότητα
    Το ταξίδι μας περιέλαβε όλους τους Τόπους Θυσίας των Αγωνιστών για την Ελευθερία του Νησιού, όλα τα γνωστά Ιστορικά Μνημεία και τα Τουριστικά αξιοθέατα.
    Το οδοιπορικό των επισκέψεων μας, κατά ημέρα, ήταν το ακόλουθο :
1η ημέρα (9 Μαρ 2018)
τη Μονή "Μαχαιρά" & το Μνημείο Ήρωα Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου  και το εκεί ευρισκόμενο κρησφύγετο και τόπος Θυσίας του, όπου κατέθεσε το δάφνινο στεφάνι ο Αντγος ε.α Νικόλαος Φωτιάδης, ενώ όλοι έψαλαν με συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο. Στο τέλος ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Ταξχος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης εξιστόρησε λεπτομερώς την ηρωϊκή του θυσία
2η ημέρα
 το όρος Τρόοδος στο οποίο βρίσκεται η Μονή του Κύκκου και τον τάφο του Μακαρίου του Γ'
3η ημέρα
τους Αρχαιολογικούς χώρους στο Κολόσσι, στο Κούριο, όπως και την '' πέτρα του Ρωμηού'' και τον Κίονα του Αποστόλου Παύλου, καθώς  και την πόλη της Πάφου .
4η ημέρα Μέρα γεμάτη συγκίνηση. .Επισκεφθήκαμε διαδοχικά :
Το Στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) όπου μας υποδέχτηκε ο Διοικητής Ταξίαρχος κ. Μαυραγάνης, στη συνέχεια κατατέθηκε, από τον Αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Ταξχο ε.α Ιωάννη Κουτσαϊμάνη, τιμητικό στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων Μαχητών του 1974, ενώ το άγημα απέδιδε τιμές και ταυτόχρονα όλοι δακρυσμένοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Επακολούθησε ενημέρωση για τον ηρωϊκό αγώνα της ΕΛΔΥΚ, επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο και έκλεισε με παράθεση καφέ και ανταλλαγή δώρων εθιμοτυπίας .
.Τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια τα ''Φυλακισμένα Μνήματα'', όπου ενημερωθήκαμε για τα αποτρόπαια βασανιστήρια από τους Άγγλους Δυνάστες και τέλος τον μαρτυρικό θάνατο των 9 ηρωικών μαχητών της ΕΟΚΑ. Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Δήμος Βρυωνίδης, σύζυγος της αδελφής του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Η οργή που νοιώσαμε μετεξελίχθηκε σε δάκρυα, διάχυτη ήταν η συγκίνηση και ο Εθνικός Ύμνος, μας ήλθε αυθόρμητα .Η ιαχή ΑΘΑΝΑΤΟΙ αντήχησε στον αέρα.
5η ημέρα :Μία ακόμη μέρα συγκίνησης επισκεφθήκαμε :
Το Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχομένης Αμμοχώστου στη ΔΕΡΥΝΕΙΑ, που βρίσκεται δίπλα στα κατεχόμενα. Εκεί μας υποδέχτηκε η Διευθύντρια κ. Ελλάδα Πόλεου η οποία μας ξενάγησε στο χώρο και στη συνέχεια μας περιέγραψε με θλίψη και συγκίνηση τις συνθήκες της Τουρκικής εισβολής του 1974 και ακολούθως προβλήθηκε video από τις άνανδρες δολοφονίες τον Αύγουστο του 1996,του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, από τους Ούννους απογόνους του Αττίλα. Αντικρίσαμε με πόνο την ''νεκρή'' Αμμόχωστο που την χωρίζουν τα φυλάκια του ΟΗΕ και των Τούρκων κατακτητών. Εκεί συναντήσαμε και 2 Κύπριους από την Αμμόχωστο και το Παραλίμνι, που ήταν στην ίδια Μοίρα ΠΒ, το 1974 και ήλθαν να συναντηθούν με τον συνταξιδιώτη μας Γιώργο Κυνηγόπουλο, από την Ξάνθη.
Την Αγία Νάπα και την Ομώνυμη εκκλησία, όπου και προσκυνήσαμε την μοναδική εικόνα της Παναγίας.
Τον Αχυρώνα στο χωριό Λιοπέτρι στο οποίο έγινε η μάχη στις 2 Σεπτεμβρίου 1958 ,στην οποία έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι ηρωικά τους Άγγλους δυνάστες, οι 4 αγωνιστές της ΕΟΚΑ :Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού, Φώτης Πίττας και Χρήστος Σαμάρας. Εκεί μας υποδέχτηκε και μας ενημέρωσε, με όλες τις λεπτομέρειες για τη γενναία αλλά άνιση μάχη, ο τότε αγωνιστής της ΕΟΚΑ συνταξιούχος δάσκαλος κ Μηνάς Μηνά, σε πνεύμα συγκίνησης που έφερε δάκρυα στα μάτια του, δεδομένο το οποίο μας οδήγησε στη μοναδική για την περίπτωση ενέργεια να ψάλλουμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο και να αναφωνήσουμε ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!!
6η ημέρα. Επισκεφθήκαμε διαδοχικά :
Τον Τάφο και το Μνημείο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή και το παρακείμενο κρησφύγετο .Μας υποδέχτηκε η γλυκύτατη κυρία Έλλη Χριστοδουλίδου που αν και μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, μυήθηκε στην ΕΟΚΑ έχοντας το ψευδώνυμο ‘’Μαντώ Μαυρογένους’’, έκρυβε με τον άνδρα της για 4 χρόνια στο σπίτι της τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα Διγενή, εκτελώντας διάφορες εμπιστευτικές αποστολές. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει με χαμόγελο τις Υπηρεσίες της. Ο Θεός να την έχει καλά.
Τα αξιοθέατα της Λάρνακας και το Ναό του Αγ. Λαζάρου.
τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, Αντγο ε.α Ηλία Λεοντάρη, ο οποίος μας υποδέχτηκε εγκάρδια και μας ενημέρωσε για τη διαμορφούμενη ρευστή κατάσταση στην περιοχή. Μας διαβεβαίωσε ότι η Εθνική Φρουρά θα φέρει σε πέρας την αποστολή της. Μας παρείχε απλόχερα φιλοξενία έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του (γνωστοί και οι 2 από παλιά). Στο τέλος ανταλλάξαμε δώρα εθιμοτυπίας .Ήταν το καλλίτερο κλείσιμο της 6-ήμερης επίσκεψής μας στην ΚΥΠΡΟ, λίγο πριν πάρουμε τη βραδινή πτήση για Θεσσαλονίκη και την επιστροφή μας στην Ξάνθη.
    Ευχαριστούμε   τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, τον Διοικητή και το Προσωπικό της ΕΛΔΥΚ, για την υποδοχή μας, τους αγαπητούς Κύπριους Συναδέλφους, Αντγους ε.α Φοίβο Κλόκκαρη και Ανδρέα Πενταρά και τον εξ Ελλάδος Ανχη ε.α Δημήτριο Αλατζά, που κατά περίπτωση μας συνάντησαν/φιλοξένησαν/ διέθεσαν από το χρόνο τους
    Ευχαριστούμε επίσης, πλέον των Στρατιωτικών που ήδη μνημονεύσαμε, όσους μας συγκίνησαν με τα λόγια τους, Συγκεκριμένα τους:
 κ. Βρυωνίδη στα ''Φυλακισμένα Μνήματα''.
 κα. Ελλάδα Πόλεου, στη ΔΕΡΥΝΕΙΑ.
 κ. Μηνά Μηνά στο Λιοπέτρι.
 κ. Γκλόρια Σαββίδου, Κύπρια Ξεναγό μας.
 κ Χρυσούλα Βουτσίνου, Αρχηγό του Πρακτορείου
 κ. Τάκη Κυριακού, Οδηγό του Λεωφορείου( ''κυβερνήτη'').
 κ. Μαρία Προχεράρη και κ .Κατερίνα Ματθαιάκη του Ταξιδιωτικού Γραφείου ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ (Ηράκλειο Κρήτης).
    Ευχαριστούμε, τέλος όσους συμμετείχαν στο προσκύνημα, όπως και τον Αντιπρόεδρο μας Ταξχο ε.α Ιωάννη Κουτσαϊμάνη για τη συνολική επιμέλεια του Προγράμματος .
    Ελπίζουμε να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους για την πραγματοποίηση αντίστοιχων ταξιδιών στην ΚΥΠΡΟ. Εμείς δεσμευόμαστε από τώρα για το επόμενο προσκύνημα τον ΜΑΡΤΙΟ του 2019.
    Με την επίσκεψή μας και μάλιστα αυτή τη χρονική στιγμή θεωρούμε ότι υλοποιήσαμε έμπρακτα το ‘’ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ’’, που δυστυχώς, κατά την άποψή μας, για πολλούς έχει ατονήσει.
Εκτενές φωτορεπορτάζ θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας www.eaasxanthis.gr.
Υπτγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης
Πρόεδρος ΤΣ Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης
Φωτογραφίες ( κατά ημέρα)
1η Ημέρα Μονή Μαχαιρά – Μνημεία Γρηγόρη ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

2η ημέρα Τρόοδος -Μονή Κύκκου- Τάφος Μακαρίου

3η Ημέρα (Κάστρο Κολόσσι- Αρχ. Χώρος Κούριο- Πέτρα Ρωμηού- Πάφος)

4η Ημέρα ( ΕΛΔΥΚ) 
   
     Τύμβος Μακεδονίτισσας  
  
     Φυλακισμένα Μνήματα

5η Ημέρα (ΔΕΡΥΝΕΙΑ )    

     Αχυρώνας Λιοπετρίου

6η Ημέρα (Λεμεσός Κρησφύγετο Γρίβα)
    
     Λάρνακα (Άγιος Λάζαρος)

     Γεύμα με τον Α/ΓΕΕΦ στο ΚΑΑΥ Κιτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου