Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

ΤτΕ: Η υπερφορολόγηση θέριεψε τη φοροδιαφυγή και γκρέμισε το ΑΕΠ



ΤτΕ: Η υπερφορολόγηση θέριεψε τη φοροδιαφυγή και γκρέμισε το ΑΕΠ
    Αν αντί για το τσουνάμι των φόρων το πολιτικό σύστημα είχε θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας η ελληνική οικονομία θα είχε γλιτώσει επτά μονάδες ύφεσης ή περίπου 15 δισ. ευρώ. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ειδικό κεφάλαιο στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Μειώστε τους φόρους να ανασάνει η οικονομία 
    Η ΤτΕ συμπεραίνει ότι «είναι αναγκαίο να ενταθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, ώστε να αυξηθεί η φορολογική βάση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη».
    Επισημαίνεται ακόμη ότι «το μείγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, με έμφαση στην αύξηση της φορολογίας, φαίνεται να έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της παραοικονομίας τα τελευταία χρόνια».
    Η παραοικονομία αποτελεί διαχρονικά ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τα υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα την περίοδο 2003-2015 ανερχόταν κατά μέσο όρο στο 25% του ΑΕΠ, σε σχέση με 19% κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ και 20% στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου