Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Υπόθεση Σαουδική Αραβία: Θύελλα από τις μεθοδεύσεις για την υπεράσπιση Καμμένου



Υπόθεση Σαουδική Αραβία: Θύελλα από τις μεθοδεύσεις για την υπεράσπιση Καμμένου
    Η ασφυκτική πίεση και τα ερωτήματα για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να εμπλακεί στην υπόθεση και τους κυβερνώντες να απειλούν με φυλακή όσους κάνουν αποκαλύψεις - «Το τέλος τους δεν αργεί» προειδοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
    Η επερώτηση που έχει υποβάλει εδώ και μέρες η ΝΔ προς τον υπουργό Άμυνας, εξελίσσεται πλέον σε πεδίο μάχης, καθώς η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής αναβλήθηκε για τη Δευτέρα προκειμένου να μετατραπεί ουσιαστικά σε εφ’ όλης της ύλης πολιτική αναμέτρηση, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και προφανώς και των πολιτικών αρχηγών.
    Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσαν στο πλευρό του βαλλομένου πανταχόθεν κ. Καμμένου, καθώς διαφάνηκε ότι ο υπουργός Άμυνας ήταν αδύναμος κρίκος απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης, ενώ ο πρωθυπουργός δεχόταν πυρά ότι δεν έχει καλύψει αρκετά όλο αυτό το δεκαπενθήμερο που έχει ξεσπάσει η κρίση.
    Το κυβερνητικό στρατόπεδο έφτασε μάλιστα στα άκρα χθες, αφού το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε με φυλάκιση όσους διαρρέουν απόρρητα έγγραφα, «φωτογραφίζοντας» τον Ανδρέα Λοβέρδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που κατέθεσε σειρά τέτοιων στοιχείων στη Βουλή - και με τη διαδικασία πάντως που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς να κάνει καμία διαρροή. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έσπευσε να παραδώσει τα έγγραφα στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης.
    Ο κ. Τσίπρας είχε στο μεταξύ κάνει τον αιφνιδιαστικό ελιγμό και είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης, ώστε να παραστεί και εκείνος στη συνεδρίαση, καθώς σήμερα θα βρεθεί στο Παρίσι σε δύο εκδηλώσεις βράβευσής του.
    Η αντιπολίτευση τον είχε επικρίνει εμμέσως – και μερίδα του τύπου ευθέως – ότι ήταν σκόπιμη η απουσία από τη συζήτηση της επερώτησης, γιατί δεν ήθελε να ταυτιστεί με τον κ. Καμμένο. Απαντώντας στην κριτική αυτή και προφανώς υπό το βάρος των εξελίξεων, καθώς ο υπουργός Άμυνας ήταν όλο και σε πιο δύσκολη θέση, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον κ. Βούτση ζητώντας την αναβολή της συζήτησης για τη Δευτέρα.
    Στην επιστολή αυτή εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο και προκαλούσε ουσιαστικά σε… μονομαχία, χαρακτηρίζοντάς τον ηθικό αυτουργό της συκοφαντίας και της παραπληροφόρησης.
    Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε προσυνέδριο του κόμματος σήκωσε το γάντι λέγοντας ότι «αφού αισθάνθηκε τέτοια ανάγκη να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο θα τον περιμένουμε να απολογηθεί και αυτός για μια σκοτεινή υπόθεση» και επικαλούμενος μία φράση του προέδρου των ΑΝΕΛ για τη συμπόρευσή του με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «όπως είχε πει ο κ. Καμμένος, μαζί με τον κ. Τσίπρα θα πάμε μέχρι το τέλος σφιχταγκαλιασμένοι. Το τέλος δεν αργεί..».
    Σημειωτέον ότι το αίτημα της αναβολής της συζήτησης απορρίφθηκε μεν από τη ΝΔ, καθώς επρόκειτο για τη δεύτερη αναβολή, αλλά εγκρίθηκε από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Σε αυτή πρωταγωνίστησε ο κ. Βούτσης, ο οποίος επικαλέστηκε, πέραν της επιστολής του πρωθυπουργού και την κατάθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων από τον κ. Λοβέρδο.
Το παρασκήνιο
    Οι χθεσινές εξελίξεις μπορεί να αιφνιδίασαν πολλούς, αλλά ήταν μάλλον αναμενόμενες στην πραγματικότητα, καθώς η περιβόητη υπόθεση με την Σαουδική Αραβία, απειλούσε την κυβερνητική συνοχή.    Ο κ. Καμμένος καλούνταν να απαντήσει σε σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για τον μεσάζοντα που έδρασε σε αυτή την υπόθεση, παρότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία και τη σύγκρουσή του με ανωτάτους στρατιωτικούς, που είχαν αντιδράσει στους χειρισμούς του.
    Παρά τις απαντήσεις που είχε δώσει μέχρι τώρα ο υπουργός Άμυνας δεν είχε πείσει, ενώ είχε διαφανεί ότι η στήριξη από το Μαξίμου ήταν διακριτική.
    Πολλοί μιλούσαν για ένα ορατό ρήγμα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξαιτίας αυτής της υπόθεσης και για προσπάθεια για σαφείς αποστάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού.
    Όσο όμως το θέμα αναδεικνυόταν σε εξόχως πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, τόσο η πίεση αυξανόταν προς το Μαξίμου και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Από κάποιες πλευρές, αλλά και από τη ΝΔ με σαφήνεια γίνεται λόγος περί απαίτησης, αν όχι και εκβιασμού από τον κ. Καμμένο προς τον πρωθυπουργό για την παροχή στήριξης, καθώς η σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ φέρει την υπογραφή του ίδιου του κ. Τσίπρα και άρα ο υπουργός Άμυνας ζήτησε ενιαίο μέτωπο απέναντι στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.
    Η υπόθεση δεν θα μπορούσε να σέρνεται εσαεί, καθώς ήδη προκαλούσε τεράστια ζημιά στην κυβέρνηση, αφού πρόκειται για πολύ ευαίσθητα θέματα, όπως είναι η πώληση όπλων - θέματα με κακή προϊστορία στην πολιτική ζωή του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου