Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Πρωτοφανής απόφαση Ειρηνοδικείου για υπερχρεωμένο ζευγάρι, υποχρεώνει την τράπεζα να πληρώσει



Πρωτοφανής απόφαση Ειρηνοδικείου για υπερχρεωμένο ζευγάρι, υποχρεώνει την τράπεζα να πληρώσει
    Πρωτοφανής απόφαση ελήφθη από το Ειρηνοδικείο των Χανίων στην εκδίκαση αγωγής που κατέθεσε ένα υπερχρεωμένου ζευγάρι.
    Συγκεκριμένα, η σύζυγος του ζευγαριού των καταναλωτών είδε από τον τραπεζικό της λογαριασμό να «κάνουν φτερά» 428,5 ευρώ, χρήματα που προέρχονταν από σύνταξη, επιδόματα από την κοινωνική ασφάλιση ή την κοινοτική ενίσχυση, καθώς και άλλο ποσό, προκειμένου να καλυφθεί η οφειλή του συζύγου της.
    Συνολικά αφαιρέθηκαν από τον λογαριασμό 4.815,12 ευρώ μετά τον συμψηφισμό που έκανε η τράπεζα για οφειλή που είχε ο σύζυγος, χωρίς την έγκριση των εναγόντων και χωρίς την κοινοποίηση στη σύζυγο, η οποία δεν είχε κανένα χρέος.
    Το δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασης έκρινε ότι η ενέργεια της τράπεζας υπήρξε πλήρως παράνομη και η σχετική δήλωση συμψηφισμού άκυρη, καθώς τα χρήματα ήταν από συντάξεις και επιδοτήσεις ελαιολάδου, που δεν εκχωρούνται και δεν συμψηφίζονται.
    Επίσης, το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι με το να αφαιρέσει η τράπεζα το ποσό της σύνταξης της συζύγου από τον λογαριασμό, οι καταναλωτές υπέστησαν υλική ζημιά (χρήματα αναγκαία στη διαβίωσή τους) αλλά και ηθική βλάβη.
    Για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους, το Ειρηνοδικείο των Χανίων με την υπ' αρ. 561/2017 Ιστορική για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση δέχτηκε την αγωγή και υποχρεώνει την τράπεζα να καταβάλει εις ολόκληρον στους καταναλωτές (ενάγοντες) συνολικά το ποσό των 8.315,12 ευρώ, 4.815,12 ευρώ ως αποζημίωση για την υλική ζημιά και το ποσό των 3.500 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, νομιμοτόκως.
    Επιβάλλει, δε, σε βάρος της τράπεζας τα δικαστικά έξοδα των εναγόντων, τα οποία ορίζει στο ποσό των 400 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου