Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Στις στοές τρώνε τα καλύτερα



Στις στοές τρώνε τα καλύτερα
    Παραδοσιακά μαγειρευτά, μεζέδες και εκλεκτή κρεατοφαγία. Γυρνάμε στις στοές της Αθήνας και ανακαλύπτουμε τα πιο νόστιμα μυστικά τους.
    Κρυμμένες αλλά και πολυσύχνταστες, άγνωστες αλλά πέρα για πέρα... νόστιμες. Οι στοές του κέντρου είναι πολλές και εμεις τις ανακαλύπτουμε εκ νέου μέσα από τις μυρωδιές μαγειρευτών και ψητών που αναδίδουν.

Υποβρύχιο
Αιόλου 102, Αθήνα, τηλ: 2103239960
    Κρυμμένο στην στοά της Αιόλου, ένα βουλγάρικο μαγειρείο αναλαμβάνει να μας μυήσει στην βαλκανική κουζίνα με συνοπτικές και άκρως οικονομικές διαδικασίες.Πιάστε θέση στις καρέκλες καφενείου και τα βαμμένα στο χέρι τραπέζια για να σερβίριρστείτε καθημερινά διαφορετικά πιάτα ημέρας και μεζέδες, μαγειρεμένους με μεράκι. Εδώ θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, σε πορσελάνινα πιάτα μοσχαρίσιο λουκάνικο και τρυφερά φιλετάκια κοτόπουλου, σαλάτα με καυτερή κόκκινη πιπεριά, σουπιές με σπανάκι, λαχανόρυζο και μουσακά. Από το Υποβρύχιο θα φύγετε χορτασμένοι με κάτι λιγότερο από 10€.

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς
Λέκκα 22, Σύνταγμα, 210 3227298
    «Μυστικό» του κέντρου για όσους ξέρουν από φρέσκο ψάρι, το «τριαντάφυλλο»… ανθίζει στη στοά της Λέκκα, σε έναν όμορφο χώρο με σάλα και πέτρινη επένδυση, αλλά και τραπεζάκια εξω. Εδώ δοκιμάζουμε νοστιμότατο μαριδάκι, σαρδέλες, ανάμεικτη σαλάτα με κολοκύθια και σταμναγκάθι, μαυρομάτικα φασόλια με κάππαρη και φρέσκο κρεμμυδάκι, θραψαλάκι ψητό και φρεσκοκομμένες πατατούλες τηγανιτές. Στο τριαντάφυλλο της Λέκκα θα φάτε και θα πιείτε με την ψυχή σας και δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 15€ άτομο, με φρέσκο ψάρι.

Bread and Roses
​Πανεπιστημίου 64, Ομόνοια, τηλ: 2103802898
    Κρυμμένο σε μια στοά της Πανεπιστημίου βρίσκεται αυτό το εναλλακτικό μαγειρείο, δημιουργία μιας κολλεκτίβας πέντε ατόμων που θέλησε να σερβίρει προσιτό καθημερινό φαγητό σε ακόμα πιο προσιτές τιμές. Και τα κατάφερε δημιουργώντας καθημερινά νοστιμότατα πιάτα, τα οποία απολαμβάνετε είτε στο αίθριο του χώρου είτε μέσα. Τα πιάτα ημέρας χωρίζονται σε κυρίως, σαλάτες και ορεκτικά, και περιλαμβάνουν νοστιμιές όπως μπιφτεκάκια με σως φέτας, κοτόπουλο φιλέτο με μανιτάρια και σιτάρι, λαζάνια με λαχανικά, ταμπουλέ και πατάτες φούρνου με κρασί και θυμάρι. Για ένα πλήρες μενού – κυρίως, σαλάτα, side dish – θα πληρώσετε μόλις 6,20€, ενώ για μισές μερίδες 3,70. Φτιάχνουν και ωραία κοκτέιλ με 5€.

Κεντρικόν
Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα, τηλ: 210 3232482
    Άνοιξε το 1935 ως καφενείο με το όνομα “Λεύκες” και από τη δεκαετία του '70 μετατράπηκε σε εστιατόριο/μαγειρείο, στη στοά του κεντρικού θεάτρου της Αθήνας, χαρακτήρα που διατηρεί μέχρι σήμερα έχοντας ταΐσει γενιές αθηναίων. Στο ιστορικό Κεντρικόν, με τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα και την επιβλητική σάλα θα δοκιμάσετε τα κλασσικα φαγητά της ελληνικής αστικής γαστρονομίας, γραμμένα στον παλιό, βαρύ, δερμάτινο κατάλογο. Ήτοι κρύα ορεκτικά, σούπες, ζυμαρικά, λαδερά, ψητά κρέατα και εντράδες. Σταθερές αξίες οι ηπειρώτικες πιίτες, τα τηγανιτά κεφτεδάκια, τα παραδοσιακά γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά και αυγολέμονο, το σνιτσελ χόφμαν, η χοιρινή μπριζόλα σχάρας, και ο all time classic μουσακάς με πλούσια μπεσαμέλ. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20€/ άτομο, με κερασμένο γλυκό και ποτήρι κρασί ή μπύρα.

Τηλέμαχος Athens
Πανεπιστημίου 10, τηλ.: 21 0361 3300
    Το θρυλικό κρεατοφαγικό στέκι της Κηφισιάς «κατέβηκε» στο κέντρο, στη στοά που βρισκόταν ο αείμνηστος “Απότσος”, για να μας σερβίρει τα εκπληκτικά του κρέατα σε έναν σούπερ αριστοκρατικό, φωτεινό και ψηλοτάβανο χώρο. Συμφέρουν εδώ τα δύο ατομικά σετ μενού των 30€ και 23€, που προσφέρουν εξαιρετικό value for money. Το πρώτο περιλαμβάνει tartar από εκλεκτό μοσχαρίσιο φιλέτο Fassone Piemontese, σαλάτα σπανάκι με ξινοτύρι και αχλάδι, μοσχαρίσιο φιλέτο και μους σοκολάτα, ενώ το δεύτερο σιδηρόδρομο (βραστό μοσχαρίσιο κρέας με λαδολέμονο), χόρτα, μπιφτέκια από βοδινό και εκμέκ με βυζαντινό τσουρέκι. Αν παραγγείλετε a la carte, θα υπολογίσετε περί τα 45€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Η στοά του Αγάθωνα
Αγάθωνος 4, τηλ. 2103233755
    Σε μια μικρή στοά κοντά στην Πλατεία της Αγίας Ειρήνης αυτό το, εκ πρώτης όψης αδιάφορο όμως εκ γεύσης εντυπωσιακό, καφενείο σερβίρει καθημερινά πεντανόστιμα πιάτα μαγειρεμένα με μεράκι, αλλά και εξαιρετικά κρεατικά. Πιάστε θέση στα τραπεζάκια που βλέπουν στη στοά και παραγγείλτε ζουμερή χωριάτικη, σαγανάκι με λεμόνι, σπιτικό τζατζίκι, πανσέτα καλοψημένη και φυσικά το πιάτο σήμα κατατεθέν του Αγάθωνα, το ζουμερό και μαλακό χοιρινό κοντοσούβλι, σε ατομική μερίδα, το οποίο μαρινάρεται 24 ώρες πριν. Τα χοιρινά καλαμάκια είναι εξίσου καλή επιλογή, όπως και το αρνίσιο κεμπάπ. Μαζι με κρασί ή ρακί, υπολογίστε περί τα 15€/ άτομο για ένα χορταστικό γεύμα στη στοά.

Στοά Πρωία
Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, τηλ: 210 3313400
    Κρυμμένο στη στοά Πεσμαζόγλου κοντά σε καταστήματα με μουσικά όργανα και εκδοτήρια εισιτηρίων, το Πρωία συνδυάζει χαρακτήρα μαγειρείου και... μπρασερί και είναι ό,τι πρέπει για νοστιμο και πάμφθηνο φαγητό στο κέντρο της πόλης. Στα ήσυχα τραπεζάκια του, μαζί με φοιτητές, τραπεζικούς και καλλιτέχνες θα δοκιμάσετε πιάτα ημέρας που περιλαμβάνουν κοκκινιστά, χοιρινό φούρνου, τηγανιές, κοτόπουλο στον φούρνο, ψαρικά όπως πέρκα και σουπιές κρασάτες, μουσακά και παστίτσιο, όπως επίσης και παραδοσιακές πίτες και σαλάτες. Ενίοτε παίζουν και γλυκά, ενώ αξίζουν δοκιμής και οι σούπες του – βελουτέ, κρεμμυδόσουπα, γκασπάτσο κ.α. Ο λογαριασμός; Κάτι λιγότερο από 10€ για ένα χορταστικό γεύμα με μπύρα ή κρασί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου