Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Πάιατ: «Οσο ισχυρότερη η Ελλάδα, τόσο ασφαλέστερη η ευρύτερη περιοχή»



Πάιατ: «Οσο ισχυρότερη η Ελλάδα, τόσο ασφαλέστερη η ευρύτερη περιοχή»
Είπεν ο Αμερικανός πρέσβυς εις τας Αθήνας….
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Απόσπασμα από την ομιλία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, στις 10 Οκτωβρίου 2017, στο AUSA Convention Center Washington DC
    Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της. Συνεργαζόμαστε στενά, προωθώντας την ελευθερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.
    Ο υπουργός κ. Βίτσας διακρίθηκε ως υπέρμαχος της εξαίρετης συνεργασίας μας στη βάση της Σούδας, η οποία ενισχύει τη συμμαχία μας και μας βοηθά κάθε ημέρα στην πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
    Είναι επίσης σημαντικό να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες, οι οποίες τηρούν απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του ΝΑΤΟ. Εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης, η Ελλάδα συνειδητοποιεί απόλυτα την ανάγκη διατήρησης ισχυρής άμυνας.
    Το διακύβευμα στην περίπτωση αυτή δεν αφορά μόνο την ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφωνιών, που προκύπτουν από την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ και από τη σταδιακή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, αλλά και την ενίσχυση της εθνικής άμυνας της χώρας και της στήριξης των νατοϊκών αποστολών.
    Το ενδιαφέρον και η στήριξή μας στην προοπτική πλήρους εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση των τελευταίων οκτώ ετών βασίζονται στην πεποίθησή μας για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας. Όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή.
    Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως οι
Lockheed Martin, Raytheon και ATK, εξέφρασαν έμπρακτα τη σύμφωνη γνώμη τους, έχοντας ήδη συνάψει ισχυρές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες. Ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις, όπως οι IDE/Intracom, Hellenic Defense Systems και Theon Sensors συνεργάζονται ήδη με αμερικανικές, έχοντας αποδείξει την ικανότητά τους να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια στιγμή, αμερικανικές εταιρείες εκφράζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ελληνικά λιμάνια, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στις αερομεταφορές.
    Την Παρασκευή, βρέθηκα στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, όπου μίλησα για τις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στην οικονομική της ανάκαμψη και ειδικότερα για τους τρόπους με τους οποίους θα στηρίξουμε την ελληνική καινοτομία και τις επενδύσεις από το εξωτερικό.
    Οι αμερικανικές και ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν ευνοϊκό, προβλέψιμο και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, ενώ οι ελληνικοί νόμοι και η κρατική γραφειοκρατία οφείλουν να στηρίζουν τις εταιρείες αυτές και τις επενδυτικές τους δραστηριότητες. Οι επιχειρήσεις δεν διαφωνούν με την καταβολή φόρων, εφόσον η φορολόγησή τους προσφέρει σταθερότητα και αναπτυξιακές προοπτικές.
    Η ιδιωτικοποίηση και εκποίηση δημόσιας περιουσίας αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Τέλος, η προσέλκυση αξιόπιστων και αειφόρων επενδύσεων απαιτεί πλήρη διαφάνεια και την ενημέρωση κάθε εταίρου σε οποιαδήποτε επιχειρηματική συμφωνία. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι γνωστές για τις διαφανείς μεθόδους τους, για την εφαρμογή από μέρους τους της νομοθεσίας περί διαφθοράς στο εξωτερικό και για τον σεβασμό τους στο κράτος δικαίου. Πιστεύω ότι η συνεργασία με αμερικανικές επιχειρήσεις προσφέρει μοναδικό και σημαντικό πλεονέκτημα σε κάθε εταιρεία.
    Το 2016, η Ελλάδα αναδείχθηκε στη 10η θέση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων πηγών επενδύσεων στις ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ υπήρξαν η μεγαλύτερη πηγή απευθείας ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Το διαπιστώσαμε το περασμένο καλοκαίρι, όταν αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια ηγήθηκαν της επιτυχημένης επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
    Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι συμφωνίες μας δεν περιορίζονται στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Οι εταιρείες
Μυτιληναίος και General Electric, για παράδειγμα, υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία ενεργειακής πιστοποίησης για σταθμό παραγωγής ενέργειας στη Λιβύη, ο οποίος θα βοηθήσει τη χώρα να περιορίσει τις ελλείψεις στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, οδηγώντας στον εκσυγχρονισμό του κρίσιμου αυτού τομέα.
    Αυτό αποδεικνύει πως ελληνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν από κοινού να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, επιτυγχάνοντας παράλληλα επενδυτικές επιτυχίες σε γεωγραφικές περιοχές στρατηγικής σημασίας.
    Την ίδια ώρα, ενισχύουμε διαρκώς τη συνεργασία μας με την Ελλάδα σε περιφερειακό και διμερές επίπεδο. Αργότερα τον Οκτώβριο, η αποστολή Trade Winds, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, θα μεταβεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνοδεύοντας αντιπροσωπεία αμερικανικών επιχειρήσεων στην Αθήνα, με στόχο την «εξερεύνηση» της ελληνικής αγοράς και κάθε πιθανής ευκαιρίας για εταιρική συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου