Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Υπάρχει άνθρωπος που είναι θαμμένος στη Σελήνη!



Υπάρχει άνθρωπος που είναι θαμμένος στη Σελήνη!
    Την ώρα που πολλοί γήινοι έχουν βαδίσει πια στη Σελήνη, υπάρχει ένας και μόνο ένας που συνεχίζει να διεκδικεί την τιμή να την έχει μετατρέψει σε τελευταία του κατοικία.
    Ο επιστήμονας Eugene Shoemaker δηλαδή, τα απομεινάρια του οποίου στάλθηκαν στο Φεγγάρι. Το όνομά του θα θυμίζει στους ερασιτέχνες αστρονόμους τον ομώνυμο κομήτη Shoemaker-Levy (
πλέον είναι συντρίμμια) που είδε να συγκρούεται με τον Δία το 1994, ως η πρώτη ποτέ φορά που αντίκρισαν ανθρώπου μάτια σύγκρουση διαστημικών αντικειμένων.
    Ο Shoemaker απόλαυσε λοιπόν μια λαμπρή καριέρα συνδυάζοντας την επιστήμη του, τη γεωλογία, με τις διαστημικές περιπέτειες της NASA. Η πλανητική επιστήμη φέρει και τη δική του υπογραφή, τόσο μέσω των ερευνητικών του προγραμμάτων όσο και γιατί ήταν ξανά ο ίδιος που εκπαίδευε τους αστροναύτες των αποστολών του
Apollo για το τι πρόκειται να συναντήσουν στην επιφάνεια της Σελήνης σε όρους πετρωμάτων.
    Η γοητευτική επιστημονικά ζωή του έφτασε στο τέλος της στις
18 Ιουλίου 1997, όταν σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα ερευνώντας έναν κρατήρα μετεωρίτη στην Αυστραλία. Αν και το ταξίδι του δεν θα τελείωνε με τον θάνατό του! Κι εδώ μπαίνει η Celestis, η μόνη ιδιωτική εταιρία που οργανώνει διαστημικές κηδείες!
    Η
Celestis έκανε την πρώτη της διαστημική πτήση τον Απρίλιο του 1997, μεταφέροντας 24 ζωντανούς ανθρώπους σε τροχιά γύρω από τη Γη (μεταξύ αυτών ο φημισμένος ψυχολόγος Τίμοθι Λίρι και ο σεναριογράφος του «Star Trek» Τζιν Ρόντενμπερι), αφήνοντας ωστόσο και λίγο χώρο για μερικές τεφροδόχους ή επικήδεια αναμνηστικά, κάτι που συνεχίζει να κάνει ως τα σήμερα.
    Αν και με τον Shoemaker τα πράγματα ήταν ελαφρώς διαφορετικά. Ήταν η στενή συνεργάτης του, Carolyn Porco, αυτή που θέλησε να μεταφέρει την τέφρα του νεκρού επιστήμονα στη Σελήνη, μιας και ο φουκαράς ήθελε διακαώς να γίνει αστροναύτης όσο ζούσε, τον έκοβαν όμως πάντα στις ιατρικές εξετάσεις.
    Ευτυχώς για όλους, η ιδέα άρεσε και στη NASA, που ήθελε να τιμήσει τον εκλιπόντα επιστήμονά της, και συμφώνησε να μεταφερθούν οι στάχτες του στο Διάστημα. Τηλεφώνησαν έτσι στη
Celestis και της ζήτησαν την ειδική κάψουλά της όπου έκλεινε τις διαστημικές στάχτες. Βλέπετε η NASA δεν ήξερε πώς να το κάνει, μιας και δεν είναι γραφείο κηδειών. Η Celestis δεν πίστευε στην τύχη της που θα είχε ένα συμβόλαιο με τη NASA, κι έτσι της απέστειλε στα γρήγορα την πολυανθρακική κάψουλα όπου τοποθετούσε τις στάχτες των νεκρών. Μια κάψουλα που κόστιζε 600 δολάρια.
    Στις
6 Ιανουαρίου 1998, όταν απογειώθηκε το Lunar Prospector της NASA με κατεύθυνση τον νότιο πόλο της Σελήνης και αποστολή την αναζήτηση πάγου, έφερε εντός του και τις στάχτες του Shoemaker. Ήταν τυλιγμένες σε φύλλο ορείχαλκου, στο οποίο είχε χαραχτεί με λέιζερ το όνομά του και οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του, αλλά και μια εικόνα του κομήτη του, αλλά και του Κρατήρα της Αριζόνα όπου συνήθιζε να εκπαιδεύει τους αστροναύτες της NASA. Η σεμνή τελετή ολοκληρωνόταν με ένα απόφθεγμα από το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».
    Όταν το σεληνιακό όχημα έφτασε στον προορισμό του στις
31 Ιουλίου 1999, άφησε πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης τα απομεινάρια του γεωλόγου. Ακόμα και η Celestis που έχει κάνει μέχρι σήμερα 14 διαστημικές αποστολές με παρόμοιους σκοπούς, δεν έφτασε ποτέ ως το Φεγγάρι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου