Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ανησυχεί την ΕΛ.ΑΣ. η «μεγέθυνση» του «Ρουβίκωνα» με νέα μέλη



Ανησυχεί την ΕΛ.ΑΣ. η «μεγέθυνση» του «Ρουβίκωνα» με νέα μέλη
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 
     «Στον "Ρουβίκωνα" διαπιστώνουμε ότι έχουν ενταχθεί, τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον 10-20 νέα μέλη που είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή άνεργοι. Δεν φαίνεται να είχαν μέχρι τώρα καμία σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και δεν μας έχουν απασχολήσει ξανά. Φαίνεται ότι το "άνοιγμα στην κοινωνία", που επιχείρησε τον περασμένο Μάιο η αναρχική συλλογικότητα, είχε κάποιο αντίκρισμα. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη οργάνωση, που έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 70 ακτιβιστικές ενέργειες μέσα σε δυόμισι  χρόνια και αριθμεί πλέον περισσότερα από 120 μέλη, μπαίνει σε μια νέα φάση δραστηριότητας. Μας προκαλεί ωστόσο ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός της εισβολής, την Τετάρτη, στην πρεσβεία της Ισπανίας για το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας. Και αυτό γιατί ηγετικά μέλη του "Ρουβίκωνα", σε πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή στην ERTopen εξέφραζαν σε προσωπικό επίπεδο απόψεις ότι «"δεν βλέπουν με καλό μάτι την απόσχιση πλούσιων περιοχών, ούτε υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση". Στην ίδια εκπομπή, προ μερικών ημερών, ανέφεραν ότι θα ακολουθήσουν δύο εβδομάδες "όπου θα γίνουν πολλά". Και όπως φαίνεται διανύουμε αυτή την περίοδο...».
     Σε αυτές τις αναφορές προχώρησε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθεί τη δραστηριότητα της αναρχικής-ακτιβιστικής οργάνωσης «Ρουβίκωνας», η οποία πυκνώνει τις εφόδους της σε κυβερνητικά κτίρια, δημόσιους φορείς, πρεσβείες, ιδιωτικές εταιρείες κ.λπ.
Έφοδος ή κατάληψη κάθε δύο ημέρες
    Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε λίγες ημέρες προχώρησε σε καταλήψεις ή επιδρομές στα συμβολαιογραφικά γραφεία, στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας, στη ΔΟΥ Ψυχικού, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Μοσχάτο και στην πρεσβεία της Ισπανίας.  Δηλαδή με μια συχνότητα μίας εφόδου ή κατάληψης κάθε... δύο ημέρες. Και με αφορμές, σχεδόν, όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας· από τους πλειστηριασμούς ως τη θαλάσσια ρύπανση του Σαρωνικού και από φορολογικά θέματα ως την άδεια σε φυλακισμένα μέλη της 17Ν και το ζήτημα της Καταλωνίας στην Ισπανία.
    Ενδεικτικές της πολυσχιδούς δραστηριότητας αλλά και της προσπάθειας του «Ρουβίκωνα» να αποκτήσει νέα κοινωνικά ερείσματα και να επεκτείνει τη δράση του είναι οι πρόσφατες ραδιοφωνικές αναφορές μελών του «για οργανώσεις συνεδρίου και προσυνεδριακές διαδικασίες και για συζητήσεις για τους φανατικούς οπαδούς στα γήπεδα»! Επιπλέον, υπήρξε αναφορά για συμπαράσταση του «Ρουβίκωνα» σε «νέο τρόπο» δράσης κρατουμένων μελών της 17Ν προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια από τις φυλακές. Χωρίς να υπάρχει περαιτέρω επεξήγηση. Ακόμη στην ίδια εκπομπή οι ακτιβιστές των Εξαρχείων σημείωσαν ότι «προχώρησαν στην κατάληψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, παρότι μπροστά υπήρχε διμοιρία των ΜΑΤ που δεν τους εμπόδισε, ενώ στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας υπήρξαν συνεννοήσεις του φρουρού της πύλης με υπευθύνους του υπουργείου».
    Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι στον πρόσφατο κύκλο προσαγωγών για επιδρομές του «Ρουβίκωνα» βρέθηκαν τουλάχιστον 6-7 άτομα τα οποία για πρώτη φορά «έβλεπαν» οι αρχές ασφαλείας τόσο στις ενέργειες της συγκεκριμένης ομάδας ακτιβιστών όσο και σε άλλες κινήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου. Με βάση αυτή την καταγραφή, εκτιμάται ότι η ανοικτή εκδήλωση που είχε οργανώσει, προ πέντε μηνών, ο «Ρουβίκωνας» στην πλατεία Εξαρχείων αλλά και οι συναντήσεις πολιτών με μέλη της οργάνωσης στον παλιό κινηματογράφο «Βοξ» έχουν οδηγήσει σταδιακά στην ένταξη νέων «ακτιβιστών» στις ομάδες «κρούσης».
     Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ως το καλοκαίρι η ΕΛ.ΑΣ. στον «Ρουβίκωνα» (σ.σ.: φέρεται να δημιουργήθηκε το 2014 από δραστήριους αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων) έδιναν «παρών» περίπου 90 έως 100 μέλη από τα οποία 20-25 είναι γυναίκες, ενώ στην ίδια συλλογικότητα έχουν ενταχθεί και άτομα ηλικίας 60-65 χρόνων που θεωρούνται βετεράνοι του αναρχικού χώρου. Ωστόσο, από όλον αυτόν τον κύκλο των ειρηνικών καταλήψεων ή επιδρομών του «Ρουβίκωνα» μόνο οκτώ άτομα έχουν καταδικαστικές αποφάσεις για πλημμεληματικές ενέργειες και είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Κλιμάκωση ενεργειών
    Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται κλιμάκωση των ενεργειών του «Ρουβίκωνα» τις επόμενες εβδομάδες και υπενθυμίζουν ότι η συγκεκριμένη οργάνωση επιχειρεί να υποκαταστήσει την Αστυνομία στα Εξάρχεια με περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας, με παρακολουθήσεις, προσαγωγές και... συλλήψεις υπόπτων για παράνομες ενέργειες. Ακόμη, κύριο ζητούμενο της ΕΛ.ΑΣ. είναι να διαλευκάνει πλήρως το ζήτημα της επίδειξης όπλων, το 2015, από την επονομαζόμενη «πολιτοφυλακή των Εξαρχείων» αλλά και τη δολοφονία εμπόρου ναρκωτικών - που είχε βρεθεί παλαιότερα στο στόχαστρο του «Ρουβίκωνα» - από ένοπλη οργάνωση.
    Ακόμη η ΕΛ.ΑΣ. διερευνά πληροφορίες ότι ίσως ένα ή δύο παλιά μέλη του «Ρουβίκωνα» δίνουν παρών στη Μέση Ανατολή και συμμετέχουν σε εκπαιδεύσεις αλλά και δράσεις Κούρδων ανταρτών, στο πλαίσιο της «διεθνούς επαναστατικής αλληλεγγύης». Μια εμπλοκή που αρνούνται ωστόσο κατηγορηματικά τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης των αντιεξουσιαστών και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου