Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία



Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία
    Το καταλανανικό κοινοβούλιο κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας από την Ισπανία
    «
Άρχεται η συνεδρίασις», δήλωσε η πρόεδρος Κάρμε Φορκαδέλ, προτού δώσει τον λόγο σε εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, τον Κάρλος Καριθόσα. Ο τελευταίος, ανεμίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στην Καταλωνία.
    Λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης ψηφοφορίας, δεκάδες βουλευτές των κομμάτων της καταλανικής αντιπολίτευσης (
Σοσιαλιστικό Κόμμα, Λαϊκό Κόμμα, Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους στην επίμαχη ψηφοφορία.
    Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos, όπως αναφέρει το Reuters.
    Η κρίσιμη συνεδρίαση ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής, με σκοπό να εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος που καλεί την περιφερειακή κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία.
    Κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν νωρίτερα πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλωνίας, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia. Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου