Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Μένεις Θεσσαλονίκη; 8+1 λόγοι για να βγεις από το σπίτι σου και αυτή την εβδομάδα



Μένεις Θεσσαλονίκη; 8+1 λόγοι για να βγεις από το σπίτι σου και αυτή την εβδομάδα
    Η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, παρά το διάχυτο φθινοπωρινό κλίμα (που όσο να πεις ένα slow motion στην ζωή σου το παθαίνεις) παραμένει πιστή στην έντονα καλλιτεχνική και δραστήρια φύση της, φιλοξενώντας διάφορες μορφές τέχνης και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων (πχ θέατρο, κινηματογράφος κλπ).
    Άρα ούτε αυτή την εβδομάδα έχεις (Ούτε εγώ έχω!.... δυστυχώς!) καμία δικαιολογία για να κλειστείς μέσα στο σπίτι, γιατί η πόλη σου φροντίζει για σένα και την φθινοπωρινή σου κατάθλιψη, η οποία λίγο πολύ έχει εγκατασταθεί (για να μην πω κατσικωθεί) για τα καλά (Ελπίζω να ισχύει και για εσάς και να μην φαίνομαι πάλι σαν τον τρελό που μονολογεί!    Δείξτε λίγη συμπόνια αν μη τι άλλο... Τέλος πάντων, τι έλεγα... Α ΝΑΙ!).   Επομένως, άσε την ατζέντα να σε εμπνεύσει, και κάνε με την βοήθεια της το φθινόπωρο σου, όσο πιο ευχάριστο γίνεται (Αν και για μένα οι λέξεις φθινόπωρο και ευχάριστο δεν πάνε μαζί αλλά, πρώτον πρέπει να σας ενθαρρύνω να βγείτε, οπότε κάντε σαν να μην το είπα και δεύτερον αν μου τελειώσουν από τώρα όλες οι μίζερες, καταθλιπτικές ατάκες τι θα λέω τον χειμώνα; ... ΦΤΑΝΕΙ... απλά και λιτά, καλά να περάσετε!):
1. Ταινία «Η μάχη των φύλων»:
    Η ταινία (διάρκειας 121 λεπτών) ανήκει στην κατηγορία των κοινωνικών ταινιών. Ο θρυλικός αγώνας τένις το 1973 ανάμεσα στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Μπίλι Τζιν Κινγκ και τον πρώην Πρωταθλητή και κατά συρροή γυναικά, Μπόμπι Ριγκς έμεινε στην ιστορία ως η Μάχη των Φύλων κι έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή, αθλητικά γεγονότα όλων των εποχών. Ο αγώνας έπιασε τον παλμό της εποχής και πυροδότησε μία παγκόσμια συζήτηση πάνω στο θέμα της ισότητας των φύλων, προωθώντας έτσι το φεμινιστικό κίνημα. Παγιδευμένοι μέσα στον κυκεώνα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Κινγκ και ο Ριγκς βρίσκονταν στα αντίθετα στρατόπεδα αλλά, εκτός γηπέδου, ο καθένας έδινε τις πιο προσωπικές, δύσκολες και πολύπλοκες μάχες. Ο αγώνας αυτός φαίνεται πως έμελε να αλλάξει ολοκληρωτικά τόσο τους ίδιους όσο και την ίδια την τότε κοινωνία. Η ταινία θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις 12 Οκτωβρίου του 2018.
2. Ταινία «Η μεγάλη υπόσχεση»:
    Η ταινία (διάρκειας 133 λεπτών) είναι ένα δράμα ισπανικής και αμερικανικής παραγωγής με πολύ έντονα ιστορικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα Ο Mάικλ, ένας εξαίρετος σπουδαστής ιατρικής συναντά την πανέμορφη δασκάλα χορού Άνα στα τέλη του 1914. Η αρμένικη κληρονομιά τους θα τους φέρει σταδιακά κοντά, αλλά σύντομα εκείνος θα συγκρουστεί με την τωρινή αγάπη της Άνας, έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, που είναι αποφασισμένος να εκθέσει όλη την αλήθεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Όσο η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταρρέει, τόσο πιο έντονα οι τρεις τους θα χρειαστεί να περιορίσουν τα πάθη και τις επιθυμίες τους, προκειμένου να σωθούν. Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα θα γίνει στις 12 Οκτωβρίου 2017.
3. Ταινία «Ο Χιονάνθρωπος»:
    Η ταινία (διάρκειας 119 λεπτών) είναι ένα καθαρόαιμο θρίλερ μυστηρίου με διάχυτο το στοιχείο της σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Ένα αγοράκι ξυπνά κι αναζητά τη μητέρα του. Το σπίτι άδειο. Στον κήπο ένας χιονάνθρωπος με το φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στο λαιμό του. Ο συναισθηματικά ασταθής αστυνόμος Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνα κι ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Ένας serial killer παίζει διεστραμμένα παιχνίδια στρατηγικής και ο Χάρι Χόλε καλείται να μπει στο μυαλό του. Ποιος θα μείνεις ζωντανός και ποιος θα παγώσει για πάντα; Η ταινία θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 12 Οκτωβρίου 2017.
4. Παράσταση «Οικογενειακή γιορτή» στην εταιρεία μακεδονικών σπουδών:
    Μια οικογενειακή γιορτή γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η πλασματική ευτυχία και ευημερία, που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν. Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο πατέρας, ο Χέλγκε, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος γιορτάζει τα εξηκοστά του γενέθλια περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας όμως σταδιακά αρχίζουν αποκαλύπτονται, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να συγκλονίζουν κανέναν. Έτσι, η γιορτή συνεχίζεται κανονικά, διότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον καλοκουρδισμένο μεγαλοαστικό μηχανισμό της «τέλειας» οικογένειας.
    (Διεύθυνση: εταιρεία μακεδονικών σπουδών, Μέρες: από Τετάρτη μέχρι Κυριακή, Ώρες: Κυριακή: 19:00, Τετάρτη: 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00, Εισιτήρια: Τετάρτη, Πέμπτη Γενική είσοδος: 5€, Παρασκευή: Κανονικό εισιτήριο (Θέσεις πλατείας): 10€ Εκπτωτικό εισιτήριο: 8€ (Θέσεις εξώστη, Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65) Ομαδικό εισιτήριο: 7€ (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων), Σάββατο, Κυριακή: Κανονικό εισιτήριο: 13€ (Θέσεις πλατείας) Κανονικό εισιτήριο: 10€ (Θέσεις εξώστη) Εκπτωτικό εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65) Ομαδικό εισιτήριο: 7€ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω).
5. Παράσταση «LIPPY» από την ομάδα Dead Center
    Στο θέατρο Αυλαία στα πλαίσια των 52ων Δημήτριων: Τον Ιούλιο του 2000, τα άψυχα σώματα τριών αδελφών και της θείας που τις ανέθρεψε ανακαλύπτονται από τον σπιτονοικοκύρη τους σε ένα χωριό της Ιρλανδίας. Όπως προκύπτει, λιμοκτόνησαν έπειτα από κοινή απόφαση, χωρίς να έχουν αφήσει πίσω κάποιο σκεπτικό της απόφασής τους, πέρα από ασαφή ντοκουμέντα και σκισμένα γράμματα. Το μυστηριώδες συλλογικό σύμφωνο αυτοκτονίας θα παραμείνει οριστικά ανεξήγητο, και το αναπάντητο "γιατί" δίνει την αφορμή στον θίασο του Lippy να ανταποκριθεί δημιουργικά στο δράμα, αντί να επιχειρήσει μια υποθετική αναπαράστασή του. Παντρεύοντας στοιχεία από το μεταδραματικό, το αφηγηματικό και το διαδραστικό θέατρο, η πλέον ενδιαφέρουσα και ανερχόμενη ιρλανδική ομάδα Dead Center μας δίνει τη δική της εκδοχή αυτής της τραγωδίας.
     (Διεύθυνση: Πλατεία ΧΑΝΘ, Τηλέφωνο: 2310237700, Μέρα: 11 Οκτωβρίου 2017, Ώρα: 21:00, Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 10€ μειωμένο, Προπώληση: Στα εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης Πλατεία Αριστοτέλους, 2310 272022, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:30 // Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:30-20:00 Στους χώρους εκδηλώσεων Κάρτες Δημητρίων και προσκλήσεις για ανέργους κατόχους κάρτας ανεργίας διατίθενται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού Κουντουριώτου 17, 546 25, Θεσσαλονίκη 2313 318225 Για ηλεκτρονικά εισιτήρια πληροφορίες στο www.dimitria.thessaloniki.gr).
6. Παράσταση «Η ώρα του διαβόλου» στο θέατρο Αριστοτέλειο:
    Η ανατρεπτική ομάδα της Dada - Art, ο εκκεντρικός σκηνοθέτης Γρηγόρης Αποστολόπουλος και η εταιρεία ΘΕΑ.ΜΑ. (θέατρα Μακεδονίας) μεταφέρουν το τολμηρό κείμενο του Πεσσόα, σε μία παράσταση γεμάτη εντάσεις και ανατροπές. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών.
    (Διεύθυνση: θέατρο Αριστοτέλειο, Μέρες: από Τετάρτη έως Κυριακή, Ώρα: 21:30, Εισιτήρια: 15 ευρώ κανονικό και 12 ευρώ μειωμένο, Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου και ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr).
7. Παράσταση «Μαύρο χιόνι – Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη»
    Στα πλαίσια των 52ων Δημητρίων στο θέατρο Άνετον: Μια παράσταση βασισμένη στο αυτοβιογραφικό, απαράμιλλου χιούμορ θεατρικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, που έγραφε παράλληλα με το Μαιτρ και Μαργαρίτα και άφησε λόγω του θανάτου του ημιτελές (1936-1939). Μια παράσταση στην οποία κυριαρχούν οι προβληματισμοί τα ηχηρά μηνύματα και φυσικά η μαγεία και το μυστήριο του ατελέσφορου. Αυτή η μη ολοκλήρωση του έργου είναι που ουσιαστικά το καθιστά, μέσω της ελευθερίας ερμηνειών που του παρέχει, διαχρονικά επίκαιρο και σύγχρονο.
    (Διεύθυνση: στο θέατρο Άνετον, Μέρες: 12 και 13 Οκτωβρίου, Ώρα: 21:00, Εισιτήρια: 15€ (κανονικό) 12€ (φοιτητικό - πολυτέκνων) 10€ (ομαδικό άνω των 15 ατόμων) 8€ (ανέργων - ατέλειες).
8. Βασίλης Παπακωνσταντίνου «Φωνές Ποιητών»:
    Απέναντι στην αριθμοποίηση των Ελλήνων, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αντιπαραθέτει μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στους ποιητές μας και στους συνθέτες μας, πλαισιωμένος από δύο πιάνα και ένα βιολί , έτσι ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει ανενόχλητος τις "φωνές των ποιητών" στο Club του Μύλου για 4 παραστάσεις. Μέσα από αυτή την παράσταση ο εμβληματικός και διαχρονικός αυτός καλλιτέχνης προσπαθεί να περάσει τα δικά του μελωδικά μηνύματα για την κρίση, την προσφυγιά και την πιο επίκαιρη από ποτέ οικονομική μετανάστευση.
    (Διεύθυνση: πολυχώρος Μύλος, Μέρες: 7, 13, 14 Οκτωβρίου 2017, Ώρα: 21:30, Εισιτήρια: Προπώληση:10€ Ταμείο: 13€, Τιμές ποτών: Στο μπαρ 5€ μπύρα/ 8€ ποτό Στο τραπέζι (εξώστης, πλατεία πίσω) 10€ ελάχιστη κατανάλωση το πρώτο ποτό Στο τραπέζι (πλατεία μπροστά) 16€ ελάχιστη κατανάλωση το δύο ποτά ή 80€ φιάλη αλκοόλ ως 5 άτομα ή 30€ φιάλη κρασί στα 2 άτομα. Σημεία προπώλησης: Σάρωθρον (Λαδάδικα, Κατούνη 17 - 2310.538282) Ηλιοτρόπιο (Πλατεία Ναυαρίνου 14 - 2310.278515) Διώροφον (Καλαμαριά, Κερασούντος 81 - 2310.453998).
9. Το Κρατικό καλεί τον Σταμάτη:
    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καλεί τον Σταμάτη Κραουνάκη στη Θεσσαλονίκη. Μια μελωδική και θεατρική εξομολόγηση του συνθέτη με τον ίδιο στο πιάνο και τον σολίστ Βάιο Πράπα στο μπουζούκι, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, στις 21.00 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ο Σταμάτης Κραουνάκης σε μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη μουσική και τα τραγούδια του θεάτρου και όχι μόνο, έρχεται στην Θεσσαλονίκη για να μεταφέρεις τους κατοίκους αυτής της πόλης σε ένα απίστευτα μοναδικό μουσικοθεατρικό ταξίδι, εσύ θα το χάσεις;
     (Διεύθυνση: Εθνικής Αμύνης 2, Τηλέφωνο: 2315200200, Μέρα: 14 Οκτωβρίου 2017, Ώρα: 21:00, Προπώληση: 10€ Στο ταμείο την ημέρα της συναυλίας: 13€ Φοιτητικό, Άνεργοι, άνω των 65, ΑΜΕΑ: 8€, Ώρες λειτουργίας Ταμείων: Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη έως Κυριακή: 8:30-21:30 Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους: Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο: 10:00 - 15:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 20:00).
Εμπρός λοιπόν! Σε μια πόλη τόσο δραστήρια εσύ θα παραμείνεις αδρανής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου