Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ για όσους δεν διαθέτουν ενεργειακό πιστοποιητικό



Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ για όσους δεν διαθέτουν ενεργειακό πιστοποιητικό
    Σχεδιάζετε να προχωρήσετε στην πώληση ακινήτου; Θα πρέπει υποχρεωτικά εκτός από φορολογική ενημερότητα και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη σύναψη του συμβολαίου να διαθέτετε και ενεργειακό πιστοποιητικό.
    Τα πρόστιμα μάλιστα για όλους όσοι δεν συμμορφωθούν ξεκινούν από 1.000 και φτάνουν μέχρι τα 10.000 ευρώ. Το ακίνητο που βγαίνει για πώληση πρέπει να συνοδεύεται και με τα στοιχεία του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Το ΠΕΑ θα πρέπει να επισυνάπτεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων.
    Το πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για τις πωλήσεις κτηρίων ή τμημάτων κτηρίων εμβαδού άνω των 50 τ.μ. τόσο ολοκλήρων όσο και μεμονωμένων ιδιοκτησιών, με εξαίρεση τις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.
 Εξαιρούνται:
    1. Μεταβιβάσεις κτηρίων, στο σύνολό τους ή σε τμήματα αυτών (
για ήδη αποπερατωμένα και για τα υπό κατασκευή κτήρια), με συνολική επιφάνεια κάτω των 50 τ.μ.
    2. Μεταβιβάσεις κάθε είδους γηπέδων (
οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.
    3. Μεταβιβάσεις κατεδαφιστέων παλαιών κτισμάτων, για τα οποία υπάρχει απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης λόγω υποχρεωτικής κατεδάφισης εντός εξαμήνου από την υπογραφή του συμβολαίου.
    4. Διατηρητέα ή ιστορικά κτήρια
    5. Διανομές συνιδιοκτητών ακινήτων και ανταλλαγές ακινήτων με κτίσματα.
    6. Γονικές παροχές, δωρεές, αποδοχές κληρονομιάς ακινήτων με κτίσματα.
    7. Συστάσεις οριζοντίου ιδιοκτησίας επί υφισταμένων ή μελλοντικών κτισμάτων.
    8. Μεταβιβάσεις κτηρίων ή τμημάτων κτηρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.
    9. Μεταβιβάσεις κτηρίων ή τμημάτων κτηρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (
αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, οι αποθήκες μουσείων, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κ.λπ.
    10. Μεταβιβάσεις κτηρίων ή τμημάτων κτηρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου