Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Βαρθολομαίος: Η Θράκη είναι η άμεσος ενδοχώρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου



Βαρθολομαίος: Η Θράκη είναι η άμεσος ενδοχώρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου
http://www.seleo.gr
    «Ξύπνημα της μνήμης» και «απότιση του πρέποντος φόρου τιμής» χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις του Δήμου Ορεστιάδας για το «Έτος Στέφανος Καραθεοδωρή», ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.
    Μετά το πέρας της λειτουργίας, προεξάρχοντος του προκαθήμενου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και συγχοροστατούντων του μητροπολίτη Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου- Σουφλίου Δαμασκηνού, του Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης Ανθίμου, του Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα και Μαρωνείας- Κομοτηνής Παντελεήμονα και της τέλεσης του μνημόσυνου του Στέφανου Καραθεοδωρή, στον μητροπολιτικό ναό Αγίων Θεοδώρων στην Ορεστιάδα, ο κ. Βαρθολομαίος εξήρε την προσφορά και την προσωπικότητα του Στέφανου Καραθεοδωρή «ο οποίος αποτελεί πρότυπο της θρακικής γης».
    «Επιθυμούμε να συνδέσουμε το θυσιαστικό παρελθόν της Θράκης με το ηρωικό παρόν. Το οποίο παρελθόν τιμάται στο πρόσωπο του Στέφανου Καραθεοδωρή το δε παρόν εις το πατροπαράδοτον σέβας. Παρελθόν και παρόν αποδίδουν εν αλληλουχία συνεχώς καρπούς καλούς και αγαθούς προς όλους τους τομείς του βίου και του πνεύματος?. Μέχρι των περάτων της γης όπου εγκαταστάθηκαν, προοδεύουν οι Θράκες. Το σέβας αυτό το πατροπαράδοτο, το μοναδικό, το αναλλοίωτο, είναι το ήθος δια του οποίου ενέπνευσε τους ορθοδόξους Θράκες η μήτηρ εκκλησία της Κωνσταντινούπολης», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος.
    Απευθυνόμενος προς τους Ορεστιαδίτες τους προέτρεψε να διαφυλάξουν «ως κόρη οφθαλμού το ορθόδοξο ήθος», διαβεβαιώνοντάς τους ότι «το ορθόδοξο ήθος είναι το μόνο εφόδιο, το μόνο φάρμακο, αντιμετώπισης των ποικίλλων προκλήσεων, αλλά συγχρόνως και ο ομφάλιος λώρος του συνδέσμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του εκάστοτε πατριάρχη σας με τη Θράκη», συμπληρώνοντας πως «η Θράκη είναι η άμεσος ενδοχώρα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου φύλαξ και φρουρός πολλών αξιών».
    Εξάλλου, ο κ. Δαμασκηνός έκανε εκτενή αναφορά στον βίο και την προσφορά του Στέφανου Καραθεοδωρή, ο οποίος «υπήρξε φορέας του πνεύματος με μεγίστη προσφορά στο ρωμαϊκό γένος και την ελληνική παιδεία».
    Απευθυνόμενος προς τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την παρουσία του στην περιοχή υπογραμμίζοντας τους άρρηκτους δεσμούς της με το Πατριαρχείο. «Η βασιλεύουσα είναι πάντα ζώσα στην καρδιά μας, διότι κι αν ακόμα σήμερα δεν έχει τον βασιλέα της έχει αυτόν που φέρει την κορώνα και το σάκκο του βασιλέα. Έχει τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, τον πατέρα του Γένους και της Ορθοδοξίας και όσο υπάρχει ο Πατριάρχης, όσο υπάρχουν οι Φαναριώτες όσο υπάρχουν οι εκκλησιές οι ελληνικές που λειτουργούν η ελπίδα είναι ζωντανή. Η Κωνσταντινούπολη είναι ζωντανή. Είναι η βασιλεύουσα των ελπίδων μας και της ζωής μας», ανέφερε.
    Σημειώνεται πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη στην Ορεστιάδα, αποδεχόμενος πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής να παραστεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνει στο πλαίσιο του «Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου