Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Φωτιά οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων



Φωτιά οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
    Οι αυξήσεις στις χονδρικές τιμές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην αγορά παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους", δηλώνει ο πρόεδρος των ΠΦΣ και ΦΣΘ
    Άρχισαν τα όργανα” με τις νέες χονδρικές τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Οι πρώτες αυξήσεις μετά την απελευθέρωση των τιμών βάσει της απόφασης του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον τρόπο και τη διαδικασία καθορισμού λιανικής τιμής και διάθεσης των φαρμάκων αυτών είναι πλέον γεγονός παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Αποτέλεσμα είναι να συμπιέζεται το ήδη μικρό ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, τα οποία οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία.
    Όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), μοναδική κερδισμένη είναι η φαρμακοβιομηχανία, η οποία καθορίζει ελεύθερα τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ προς τα πάνω, επιβαρύνοντας τους πολίτες και βάζοντας χέρι και στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.
    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκο Θεοδοσιάδη αυξήσεις προέκυψαν στις χονδρικές τιμές των ακόλουθων σκευασμάτων:
– Pulvo 47spr (αντιβιοτικό): αύξηση κατά 1,9%
– Duphalac syr (
σιρόπι για τη δυσκοιλιότητα): αύξηση κατά 2,8%
– Pyralvex drops (
σταγόνες για τις στοματικές άφθες): αύξηση κατά 3,8%.
    Οι αυξήσεις στις χονδρικές τιμές, οι οποίες ως γνωστόν ορίζονται πλέον πλήρως από τους ίδιους τους παραγωγούς και βιομηχάνους, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην αγορά παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τους κατά καιρούς αρμοδίους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου μειώνεται για τα παραπάνω τρία φάρμακα κατά 1,9%, 2,8% και 3,8%, καθώς οι αντίστοιχες λιανικές τιμές, όπως αναγράφονται επί της συσκευασίας ως ‘ενδεικτική λιανική τιμή’, παραμένουν αναλλοίωτες”, δηλώνει ο κ. Θεοδοσιάδης. Παράλληλα τονίζει: “Ποιο είναι λοιπόν το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ; Μέχρι στιγμής είναι η αύξηση κερδών για τη βιομηχανία, η μείωση κερδών για το φαρμακείο και κανένα όφελος για τον καταναλωτή”.
Νέο πλήγμα για τα φαρμακεία
    Για οικονομική συρρίκνωση των φαρμακείων κάνει λόγο και ο γραμματέας του ΦΣΘ Διονύσης Ευγενίδης.  Μάλιστα αναφέρει ως ενδεικτικό παράδειγμα ακόμη ένα φάρμακο -για το κυκλοφορικό σύστημα- του οποίου η χονδρική τιμή εκτοξεύτηκε από τα 3,54 στα 4,27 ευρώ.
   
Από την πρώτη στιγμή είχαμε προειδοποιήσει ότι η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό λιανικής τιμής και διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ θα έδινε ακόμη ένα χτύπημα στα φαρμακεία. Κι αυτό διότι, ενώ προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΗΣΥΦΑ, δεν θέτει κανέναν περιορισμό στη χονδρική τιμή πώλησής τους. Συνεπώς περιορίζεται ακόμη περισσότερο το ήδη μικρό κέρδος του φαρμακείου και μάλιστα σε προϊόντα που εξασφαλίζουν στοιχειώδη ρευστότητα, γεγονός που ήδη καταγράφεται στην καθημερινότητά μας με τις αυξήσεις στις χονδρικές τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων”, επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.
    Ο ίδιος εξηγεί ότι για τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν υπάρχει προς το παρόν επιβάρυνση για τους πολίτες.  Ωστόσο σταδιακά η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση, καθώς η λιανική τιμή που αναγράφεται στις συσκευασίες τους δεν είναι υποχρεωτική. Συνεπώς η φαρμακοβιομηχανία θα μπορεί να καθορίζει ελεύθερα τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ προς τα πάνω και οι ασθενείς θα αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους.
    Ο κ. Ευγενίδης συμπληρώνει ότι παρόμοιο είναι το πρόβλημα και με τα αναλώσιμα για το σακχαρώδη διαβήτη, τα σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά είδη, στα οποία ο ΕΟΠΥΥ ορίζει τιμή αποζημίωσης που σε πολλές περιπτώσεις είναι μικρότερη από την τιμή στην οποία τα αγοράζουν οι φαρμακοποιοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η προμήθεια και διάθεσή τους στους ασφαλισμένους, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να εισπράττουν τη διαφορά μεταξύ της τιμής του προϊόντος και της τιμής που αποζημιώνει ο οργανισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου