Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Κόλαφος για Μαδούρο: Η κοινή αγορά της Νότιας Αμερικής απέβαλε την Βενεζουέλα



Κόλαφος για Μαδούρο: Η κοινή αγορά της Νότιας Αμερικής απέβαλε την Βενεζουέλα
http://www.iefimerida.gr/
    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης αποφάσισαν να αναστείλουν πολιτικά τη συμμετοχή της Βενεζουέλας στη Mercosur «για διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης».
    Αυτό ανακοίνωσε η κοινή αγορά της Νότιας Αμερικής.
    «Η αναστολή της συμμετοχής εφαρμόζεται εξαιτίας των ενεργειών τη κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και συνιστά έκκληση για άμεση έναρξη διαδικασίας πολιτικής μετάβασης και αποκατάστασης της δημοκρατικής τάξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
    Η Βενεζουέλα έχει ήδη τεθεί στο περιθώριο της κοινής αγοράς των χωρών της Νότιας Αμερικής από τον Δεκέμβριο, για εμπορικούς λόγους. Ομως η επίκληση της ρήτρας περί διάρρηξης της δημοκρατικής τάξης έχει ως στόχο να ενισχύσει τις πολιτικές συνέπειες του αποκλεισμού.
    Η ρήτρα αυτή, που ονομάζεται «πρωτόκολλο της Ουσουάια» δεν έχει χρησιμοποιηθεί παρά μία φορά στο παρελθόν, το 2012, κατά της Παραγουάης μετά την καθαίρεση του προέδρου Φερνάντο Λούγο.
    Στην πράξη, η αναστολή δεν σημαίνει αποκλεισμό από την Mercosur, αλλά οι συνέπειές της είναι μεγαλύτερες από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ως σήμερα.
     « Η αναστολή δεν θα αρθεί...παρά μόνο όταν τα άλλα μέλη του οργανισμού θα θεωρήσουν ότι η δημοκρατική τάξη έχει αποκατασταθεί πλήρως», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
    Τα ιδρυτικά μέλη έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την άρση της αναστολής «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων της νομοθετικής εξουσίας, την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών και την ακύρωση της Συντακτικής Συνέλευσης».
Μαδούρο: Δεν θα αποκλεισθούμε ποτέ από την Mercosur
    Λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα αποκλεισθεί «ποτέ» από τη Mercosur, παρά την απόφαση που ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν για την πολιιτκή αναστολή της συμμετοχής της Βενεζουέλας για «διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης».
    «Η Βενεζουέλα δεν θα αποκλεισθεί από την Mercosur. Ποτέ. Η ψυχή μας, η καρδιά μας, η ζωή μας είναι Mercosur», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αργεντινής ο Μαδούρο, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι απόπειρες της κυβέρνησης της Βραζιλίας («υποκινητές πραξικοπημάτων») και της κυβέρνησης της Αργεντινής (εξαθλιωμένοι) προορίζεται είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
    «Στόχος τους είναι να πάρουν τα πετρελαϊκά αποθέματά μας. Περπατάνε στη μέση του δρόμου γαβγίζοντας εντολές, απειλώντας ηγέτες λες και είναι οι υπηρέτριές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου