Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Μένεις Θεσσαλονίκη; 8+1 λόγοι να βγεις από το σπίτι σου και αυτή την εβδομάδα



Μένεις Θεσσαλονίκη; 8+1 λόγοι να βγεις από το σπίτι σου και αυτή την εβδομάδα
    Η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, αντιλαμβανόμενη το βαρύ κλίμα που επικρατεί, λόγω της σταδιακής αποχώρησης του καλοκαιριού, (ΝΑΙ για ακόμα μία φορά δεν το πέρασα σε κάποια παραλία του Μαϊάμι!) προσπαθεί μέσα από διάφορες μορφές τέχνης (πχ θέατρο, κινηματογράφος κλπ) να κάνει τους απανταχού θεσσαλονικείς να ξεχαστούν!
    Επομένως το μότο της εποχής είναι «Κάντε την τέχνη φάρμακο στην μετακαλοκαιρινή κατάθλιψη!», με άλλα λόγια ας το παίξουμε και φέτος κουλτουριάρηδες γιατί αλλιώς ο χειμώνας δεν βγαίνει! Θα μπορούσα να γκρινιάζω για ώρες για το καλοκαίρι που έφυγε αλλά δεν θα το κάνω, γιατί «υποτίθεται», ότι πρέπει να σας παρακινήσω να βγείτε έξω. Οπότε, εάν είστε στην Θεσσαλονίκη και χαίρεστε που το υπέροχο φθινόπωρο πλησιάζει... βγείτε έξω να το γιορτάσετε! (Εντάξει φτάνει, δεν πείθω κανέναν!):
1. Ταινία «Ο Σωματοφύλακας του εκτελεστή»
     Η ταινία (διάρκειας 118 λεπτών) είναι μία περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής. Ο κορυφαίος σωματοφύλακας στον κόσμο καλείται να προστατεύσει τη ζωή του θανάσιμου εχθρού του, ενός από τους πιο διαβόητους εκτελεστές του πλανήτη. Ο ασταμάτητος σωματοφύλακας και ο αδίστακτος δολοφόνος, βρίσκονται για χρόνια αντιμέτωποι, αλλά τώρα θα βρεθούν μαζί για ένα απίστευτα τρελό 24ωρο. Κατά τη διάρκεια της άγριας περιπέτειας που θα τους μεταφέρει από την Αγγλία έως τη Χάγη, θα αντιμετωπίσουν καταδιώξεις με αυτοκίνητα, αλλόκοτες περιπέτειες με το πλοίο, αλλά και έναν ανελέητο δικτάτορα της Ανατολικής Ευρώπης, που διψάει για αίμα. Η ταινία ξεκίνησε να προβάλλεται στις 17 Αυγούστου του 2017.
2. Ταινία «ΔΟΥΝΚΕΡΚΗ»
    Η ταινία (διάρκειας 106 λεπτών) είναι μια περιπέτεια παλαιότερων εποχών με έντονα ωστόσο στοιχεία δράματος. Πιο συγκεκριμένα η ταινία «ΔΟΥΝΚΕΡΚΗ» ξεκινά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες των Βρετανών και των Συμμάχων είναι περικυκλωμένοι από δυνάμεις του εχθρού. Παγιδευμένοι στην παραλία, με τις πλάτες τους στην θάλασσα έρχονται αντιμέτωποι με μια ανέφικτη κατάσταση, καθώς ο εχθρός πλησιάζει. Ποιος θα βγει νικητής από αυτό τον πόλεμο; Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα θα γίνει στις 24 Αυγούστου του 2017.
3. Ταινία «Ο πυρετός της τουλίπας»
    Η ταινία (διάρκειας 107 λεπτών) είναι ένα καθαρόαιμο δράμα εποχής. Η ταινία λοιπόν, μας μεταφέρει στην Ολλανδία του 17ου αιώνα. Ένας καλλιτέχνης αναλαμβάνει να ζωγραφίσει το πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας μετά από πρόταση του συζύγου της. Οι δύο νέοι, όμως, ερωτεύονται και αποφασίζουν να επενδύσουν στο εμπόριο τουλίπας, το οποίο τότε ήταν φοβερά επικερδές, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να χτίσουν ένα μέλλον μαζί. Η ταινία θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 24 Αυγούστου του 2017.
4. Παράσταση «Γουρούνι στο σακί» στο ανοιχτό θέατρο Συκεών
 Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τη σπαρταριστή κωμωδία του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα. Ένα έργο που παρουσιάζει ενδιαφέροντες χαρακτήρες οι οποίοι χωρίς να το καταλάβουν παγιδεύονται σε παράλογες καταστάσεις. Ο Πακαρέλ είναι ένας ευκατάστατος νεόπλουτος αστός που φιλοδοξεί να παρουσιάσει στην Όπερα των Παρισίων ένα έργο που συνέθεσε η αγαπημένη του κόρη. Αναζητώντας τον τενόρο που θα πρωταγωνιστήσει, παρασύρεται από μια σειρά αναπάντεχων συμπτώσεων. Σιγά-σιγά όλα τα πρόσωπα του έργου αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις με το δικό τους τρόπο, σε σημείο που οι σχέσεις τους να οδηγούνται σε απίθανες και κωμικές καταστάσεις. Πρόκειται για μια κωμωδία που συνδυάζει τη λογική και το παράλογο, οδηγώντας καθημερινούς ανθρώπους στα άκρα.
 (Διεύθυνση: Καρόλου Κουν 11, Μέρα: 21 Αυγούστου 2017, Ώρα: 21:00, Εισιτήρια: Τιμή εισιτηρίων: 10€ και 5€ παιδικό, ανέργων, πολύτεκνων, ΑμεΑ και άνω των 65 χρόνων).
5. Παράσταση «Ο ζητιάνος» του Καρκαβίτσα στο ανοιχτό θέατρο Συκεών
    Ο "Ζητιάνος" του Καρκαβίτσα αναφερόμενος στην εποχή της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος (1881) σκιαγραφεί την κατάσταση ενός χωριού του θεσσαλικού κάμπου και των κατοίκων του, οι οποίοι κυριαρχημένοι από ταπεινά ένστικτα, από παγανιστικές δοξασίες, φτώχεια και αμάθεια, γίνονται υποχείρια ενός δαιμόνιου επαγγελματία επαίτη, ο οποίος τους οδηγεί προς την καταστροφή. Με αυτόν τον τρόπο ο Καρκαβίτσας προβάλλει τη φθορά του παλιού μεσαιωνικού κόσμου, στον οποίο επικρατούσαν οι δόλιοι, οι επιτήδειοι και οι ισχυροί, προτείνοντας τελικά μέσα από την απόλυτη επικράτηση του κακού, το αντίθετό της, δηλαδή την εξέλιξη, τη μόρφωση, την πνευματικότητα, την κυριαρχία των θετικών ενστίκτων έναντι των αρχέγονων ηθών, τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και εν τέλει την επίμοχθη αντίσταση στο πιο ισχυρό.
 (Διεύθυνση: Καρόλου Κουν 11, Μέρα: 22 Αυγούστου 2017, Ώρα: 21:00, Εισιτήρια: Τιμή εισιτηρίων: 10€ και 5€ παιδικό, ανέργων, πολύτεκνων, ΑμεΑ και άνω των 65 χρόνων).
6. Παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου στο θέατρο δάσους
    Οι Πέρσες είναι το παλαιότερο από τα σωζόμενα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος, το μοναδικό που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, καταγράφει την ήττα της περσικής αλαζονείας και το θρίαμβο του ελληνικού πνεύματος, υιοθετώντας μια ξεχωριστή αφηγηματική φόρμα. Το έργο παρουσιάζεται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη. Πιο συγκεκριμένα η παράσταση ξεδιπλώνεται μέσα από τη δράση, αναδεικνύοντας έτσι τις δονήσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος.
(Διεύθυνση: Δάσος Σέιχ Σου, Τηλέφωνο: 2135200200, 2310245307, Μέρα: 25 Αυγούστου 2017, Ώρα: 21:00, Εισιτήρια: €15 το κανονικό, €10 το μειωμένο).
7. Παράσταση «Δεν σε ξέχασα ποτέ» στο ανοιχτό θέατρο Συκεών
    Ο εγγονός, η γιαγιά και οι δύο Σεφαραδίμ, ανακαλούν εικόνες και εμπειρίες. Ο ένας για να ορίσει τη σχέση του σεφαραδίτικου πολιτισμού με την τωρινή ζωή του, η άλλη γιατί από μικρή πάντα τραγουδούσε, πάντα αφηγούνταν. Μια παράσταση όπου το παρόν και το παρελθόν συνυπάρχουν, ένα ταξίδι με όχημα την - όχι και τόσο πρόθυμη πολλές φορές - μνήμη. Μια παράσταση για τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που τραγουδάει επί σκηνής. Ένα έργο, που θυμίζοντας πως οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.
(Διεύθυνση: Καρόλου Κουν 11, Μέρα: 23 Αυγούστου 2017, Ώρα: 21:00, Εισιτήρια: Τιμή εισιτηρίων: 10€ και 8€ παιδικό, ανέργων, πολύτεκνων, ΑμεΑ και άνω των 65 χρόνων).
8. 4ο Ταράτσα International film festival από 23 έως 27 Αυγούστου
    Ο τέταρτος στη σειρά Αύγουστος όπου οι ταράτσες της Θεσσαλονίκης γεµίζουν εικόνες και σινεφίλ, έφτασε. Πιστό στο ραντεβού του και το όραµά του, το φετινό Taratsa International Film Festival έρχεται ανανεωμένο και θα πραγματοποιηθεί από 23 έως και 27 Αυγούστου 2017. Με άξονα το ιστορικό κέντρο της πόλης και 6 από τις πλέον ιδανικές ταράτσες του, θα προσφέρει και φέτος 5 βραδιές γεμάτες κινηματογραφικά αριστουργήματα. Επομένως εάν και εσύ είσαι φανατικός σινεφίλ μην χάσεις αυτή την τρομερή ευκαιρία!
 (Για πληροφορίες μπες στην σελίδα του Taratsa International Film Festival στο facebook).
9. Volunteer's party στο URANIA BAR
     Από το Πράσινο Ακρωτήρι στα blues bar του Σικάγο, από την Ιταλία στην Αργεντινή, από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Κάποια απογεύματα είναι γραμμένα με στίχους τραγουδιών και ατάκες από ταινίες. Ο Sakis Tsitomeneas - παραγωγός του En Lefko 87.7 FM και μέλος της κριτικής επιτροπής του 4ου Taratsa IFF- αφήνει για λίγο τη ραδιοφωνική κονσόλα και "ντύνει" μουσικά το πάρτι των εθελοντών μας, δίνοντας μία καλοκαιρινή αλλά και κινηματογραφική αύρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
 (Διεύθυνση: Πάικου 4 & Καποδιστρίου 7 (είσοδος από Πάικου), Περιοχή Βαλαωρίτου, Ώρα: 23:30, Δωρεάν είσοδος).
    Εμπρός λοιπόν! Σε μια πόλη τόσο δραστήρια, εσύ θα παραμείνεις αδρανής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου