Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Η γηραιότερη οικογένεια στον κόσμο αθροίζει 1.073 χρόνια



    Στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η γηραιότερη οικογένεια στον κόσμο μπήκε μια 13μελής οικογένεια από την Βόρειο Ιρλανδία, τα μέλη της οποίας έχουν ζήσει συνολικά 1.073 έτη! Τα 13 αδέλφια, ηλικίας 72 έως 93 ετών, μίλησαν σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το BBC για τις διατροφικές συνήθειές τους, στις οποίες αποδίδουν το γεγονός ότι έφθασαν υγιείς στα βαθιά τους γηρατειά. «Πάντοτε ακολουθούσαμε τη συνήθεια του μπαμπά μας: να τρώμε λίγο ζεστό χυλό βρόμης πριν πάμε για ύπνο», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph, ο νεότερος αδελφός, Leo Donnelly, 72 ετών.
     «Τρώμε τον χυλό γύρω στις 10 το βράδυ και μετά πάλι στις 7 το πρωί για πρωινό. Είναι πάντοτε το ίδιο: βρόμη βρασμένη σε γάλα και ίσως με μια κουταλιά μαρμελάδα μήλο από πάνω». Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυλός βρόμης μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο διαβήτη, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιοπάθειας. «Κατά τα άλλα, η διατροφή μας ουδέποτε περιείχε επεξεργασμένα και μολυσμένα τρόφιμα», συνέχισε ο Leo. «Δουλεύουμε με τη φύση και έτσι ό,τι τρώμε είτε το έχουμε καλλιεργήσει είτε το έχουμε εκθρέψει μόνοι μας.
    »Όταν η μητέρα μας ήθελε να φάμε κοτόπουλο, πήγαινε έξω, διάλεγε ένα, το σκότωνε και το τρώγαμε. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι από τις καλλιέργειές μας, τα αυγά από τα κοτόπουλά μας, το μπέικον από τους δικούς μας χοίρους και το ψωμί το φτιάχνουμε μόνοι μας. Το γάλα προέρχεται από τις δικές μας αγελάδες, ενώ κορμό της διατροφής μας αποτελούν τα μήλα, γιατί παράγουμε πολλές ποικιλίες και από τότε που ζούσε η μητέρα μας μάθαμε να τα τρώμε για κολατσιό, για σνακ και για επιδόρπιο. Και φυσικά είμαστε όλη μέρα στο πόδι, με τόσες αγροτικές εργασίες που πρέπει να γίνουν».
    Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μήλα περιέχουν ένα συστατικό που μειώνει την αρτηριακή υγεία κατά έως και μία δεκαετία. Το συστατικό αυτό λέγεται επικατεχίνη και ανήκει στις πολυφαινόλες και συγκεκριμένα στα φλαβονοειδή, τα γνωστά αντιοξειδωτικά συστατικά. Η οικογένεια τηρεί αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, αφού μετά το πρωινό τρώει το μεσημεριανό της στη 1 και το βραδινό της στις 6, ενώ κρέας καταναλώνει μία φορά την εβδομάδα, το Σάββατο ή την Κυριακή.
    Όσον αφορά στο αλκοόλ, ουδέποτε αποτέλεσε τμήμα της καθημερινής ζωής τους, αφού «η μαμά μάς έμαθε να το φυλάμε για ειδικές περιστάσεις». Αντιθέτως, «μας έμαθε να πίνουμε πολύ τσάι, κυρίως τις ώρες που δουλεύαμε στα χωράφια, όπου μας έφερνε για κολατσιό μια τεράστια τσαγιέρα, μαζί με ψωμί και σπιτικές μαρμελάδες – μια συνήθεια που ακόμα ακολουθούμε», πρόσθεσε ο Leo Donnelly. Οι γονείς των παιδιών, Peter και Ellen Donnelly, έφτασαν στη φάρμα όπου ακόμα ζει η οικογένεια το 1921. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει συνολικά 16 παιδιά, αλλά τα τρία έχουν πεθάνει. Ο πατέρας των παιδιών «πέθανε νέος, στα 79 του χρόνια», αλλά η μητέρα τους «έζησε πολύ, μέχρι τα 94 της», κατέληξε ο Leo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου