Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Εταιρικά ομόλογα: «Ψήνονται» τώρα και μικρότερες εκδόσεις



Εταιρικά ομόλογα: «Ψήνονται» τώρα και μικρότερες εκδόσεις
Κάπως εξειδικευμένο.
    Η μπάλα πέρασε στο γήπεδο των μικρότερων επιχειρήσεων που καλούνται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές να πείσουν για την αξιοπιστία τους θεσμικούς επενδυτές και αποταμιευτικό κοινό. Οι πιθανοί καταλύτες και οι εκτιμήσεις για ακόμη 4-8 εκδόσεις μέσα στο 2017.
    Μετά τις πρόσφατες επιτυχείς προσπάθειες που έκαναν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στο μέτωπο των εταιρικών ομολόγων (π.χ. Sunlight, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος , και την επερχόμενη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως από τον προσεχή Σεπτέμβριο μπορεί να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εκδόσεων, ο οποίος αυτή τη φορά θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις εκδόσεις μικρότερων εταιρειών.
    «Οι κινήσεις των μεγάλων ομίλων ήταν πράγματι πολύ χρήσιμες για την ανάπτυξη του θεσμού των εταιρικών ομολόγων στη χώρα μας. Δεν ήταν μόνο τα μεγέθη των εταιρειών, αλλά και η εικόνα των διοικήσεών τους, που έπεισαν χιλιάδες αποταμιευτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, βγάζοντάς τα είτε από τον τραπεζικό τους λογαριασμό, είτε από τα… στρώματα και τις θυρίδες. Είχαμε και περιπτώσεις ρευστοποιήσεων τίτλων του εξωτερικού (πχ ξένα ομόλογα), μέσω των οποίων ελληνικά νοικοκυριά επαναπάτρισαν χρήματα που είχαν βγάλει στο εξωτερικό είτε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, είτε και παλαιότερα.
    Το ζήτημα όμως για την ανάπτυξη της οικονομίας, δεν περιορίζεται στο να χρηματοδοτηθούν μόνο λίγοι γνωστότατοι όμιλοι, οι οποίοι -ούτως ή άλλως- είχαν και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης. Θα πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια και μικρότερες εταιρείες» υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της εγχώριας επενδυτικής αγοράς, ο οποίος συνεχίζει: «Νομίζω ότι τώρα η μπάλα έχει περάσει στην πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίες θα κληθούν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές να πείσουν και αυτές το επενδυτικό κοινό για την αξιοπιστία τους».
    Πόσο εύκολο όμως είναι να γίνει κάτι τέτοιο από λιγότερο γνωστές επιχειρήσεις; Επώνυμο στέλεχος της αγοράς που γνωρίζει καλά τα πράγματα των εταιρικών ομολόγων, δηλώνει στο Euro2day.gr: «Είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης. Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να πείσουν πρώτα απ’ όλα τους θεσμικούς επενδυτές και στη συνέχεια το ευρύ αποταμιευτικό κοινό ότι διαθέτουν επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης ανώτερο του μέσου όρου. Ότι δηλαδή οι εταιρείες τους δεν αποτελούν προέκταση της τσέπης του βασικού μετόχου, αλλά αντίθετα ότι διοικούνται με σοβαρότητα και αξιοπιστία. Θα πρέπει δηλαδή οι βασικοί τους μέτοχοι να πείσουν τους ομολογιούχους όχι μόνο για την ικανότητά τους, αλλά και για το ότι βρίσκονται στο ίδιο πλευρό με αυτούς».
    Σε ερώτηση του Euro2day.gr για το ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτες προκειμένου να δούμε στην πράξη και εκδόσεις μικρότερων εταιρειών, λάβαμε διαφοροποιημένες απαντήσεις: «Θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι η έξοδος της χώρας στην αγορά ομολόγων, είτε τον Ιούλιο, είτε έως τον προσεχή Σεπτέμβριο. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε την κατάσταση, θα βελτίωνε την αντίληψη του κοινού για την σταθερότητα της χώρας, ωστόσο προς την ίδια κατεύθυνση θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και άλλες ειδήσεις, όπως η προσέλκυση μιας μεγάλης ιδιωτικής επένδυσης, η προώθηση του project του Ελληνικού, ή η ύπαρξη σαφέστερων δειγμάτων για ταχύτερη δράση των τραπεζών στο μέτωπο των κόκκινων δανείων».
    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, έως το τέλος του έτους αναμένονται μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας γύρω στις τέσσερις έως οκτώ ακόμη εταιρικές εκδόσεις, διαφόρων ποσών.
    Το σύνολο πάντως των εγχώριων παραγόντων τονίζει πως το «ευρύτερο σύστημα» της αγοράς θα πρέπει να φροντίσει για την αποφυγή τυχόν παρενεργειών.
    «Οι ανάδοχοι και οι σύμβουλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους, όπως επίσης και το αποταμιευτικό κοινό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα λεγόμενα των συμβούλων του για το αν αξίζει να τοποθετηθεί σε μια έκδοση, κάτω από ποιο ρίσκο και από ποιους όρους (διάρκεια, επιτόκιο)» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου