Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Κυριακές: Δεν ανοίγουν ρολά για καλοκαίρι μεγάλα μαγαζιά στο κέντρο



Κυριακές: Δεν ανοίγουν ρολά για καλοκαίρι μεγάλα μαγαζιά στο κέντρο
    Δεύτερες σκέψεις γεννιούνται στο λιανεμπόριο, όσον αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά τους βανδαλισμούς καταστημάτων που σημειώθηκαν προχθές επί της οδού Ερμού.
    Παρά του ότι το γεγονός αποδόθηκε στην παρεκτροπή  διαδηλωτών που συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας για την υπόθεση της 29χρονης Ηριάννας, το οργανωμένο λιανεμπόριο εκτιμά ότι αυτό αθροίζεται σε μια σειρά επιθέσεων κατά των επιχειρήσεων. Οι εμπορικοί φορείς θυμίζουν αντίστοιχα περιστατικά αλλά και στοχευμένες «διαμαρτυρίες» κατά εμπορικών επιχειρήσεων, είτε με μια κοινωνική «αφορμή», είτε με αιτία το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
    «Προέχουν ζητήματα ασφάλειας, για εργαζόμενους και καταναλωτές, που δεν μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος» αναφέρει επικεφαλής μεγάλης λιανεμπορικής επιχείρησης του αθηναϊκού κέντρου, δίνοντας το στίγμα του προβληματισμού που επικρατεί. Από τα προχθεσινά επεισόδια προκλήθηκαν ζημιές σε 64 καταστήματα, εκ των οποίων τα 57 είναι εμπορικά, με κόστος αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ (κατά το ΕΒΕΑ, οι ζημιές σε 42 επιχειρήσεις που εξέτασε ανέρχονται στις 155 χιλ. ευρώ). Η  αντίδραση υπήρξε άμεση από ΕΣΕΕ, ΣEΛΠΕ και τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, που εξέφρασαν τη δυσφορία τους τόσο για τα επεισόδια, όσο και για το γεγονός του ότι δεν υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας από την πολιτεία.
    Σ’ αυτό το περιβάλλον, αρκετοί παράγοντες του λιανεμπορίου που δραστηριοποιούνται στο αθηναϊκό κέντρο δηλώνουν πως προς το παρόν δεν θα αξιοποιήσουν  τη θεσμοθετημένη δυνατότητα να ανοίγουν τις Κυριακές εντός της θερινής περιόδου, όπως ορίζει ο πρόσφατος νόμος. Έτσι, κλειστό θα παραμείνει το πολυκατάστημα Attica, ενώ αντίστοιχες σκέψεις επικρατούν και σε μεγάλες αλυσίδες ένδυσης που εδράζονται επί της Ερμού.
Βλέποντας και κάνοντας  
    Πέρα από τη συγκυρία, η στάση του εμπορίου έναντι της νέας δυνατότητας που παρέχει ο νόμος για άνοιγμα καταστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές και για συγκεκριμένο διάστημα, είναι αμφίθυμη.
    Η σημαντικότερη επιφύλαξη σχετίζεται με το κόστος εφαρμογής του μέτρου , καθώς η εμπορική ανταπόδοση δεν θεωρείται δεδομένη. Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς μεγάλων εμπορικών δομών για το αθηναϊκό κέντρο και μόνο, «νόημα θα είχε το άνοιγμα των καταστημάτων περίπου 15 Κυριακές τον χρόνο».  Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η εκμετάλλευση του τουριστικού ρεύματος είναι σαφώς ένα σημαντικό κίνητρο, ωστόσο εκτιμάται ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το ωράριο λειτουργίας τις Κυριακές.   Εκτιμούν πάντως ότι «η αγορά, εφόσον έχει την επιλογή, θα κάνει τις δοκιμές της και θα ισορροπήσει στη χρήση της δυνατότητας ανοίγματος την Κυριακή με βάση εμπορικά κριτήρια».
    Αρκετοί αναφέρουν επίσης πως η δυναμική του μέτρου χρειάζεται χρόνο έως ότου εκτιμηθεί και αυτό γιατί απαιτείται κάποιο διάστημα έως ότου «ο καταναλωτής εκπαιδευτεί» και αξιοποιήσει τη δυνατότητα της Κυριακής, ώστε να κάνει βόλτες και ψώνια.
    Πάντως από αυτή την Κυριακή -και πέραν του αθηναϊκού κέντρου- αρκετές επιχειρήσεις  θα δοκιμάσουν να ανεβάσουν ρολά. Ο όμιλος Φουρλή θα λειτουργήσει το ΙΚΕΑ στο Εμπορικό Πάρκο του Αεροδρομίου καθώς και τα καταστήματα Intersport και DPAM (τα τελευταία ανήκουν στην κ. Λήδα Φουρλή και δεν εντάσσονται αμέσως στον όμιλο), τα οποία εδρεύουν στο ιστορικό κέντρο και στη Γλυφάδα, περιοχές όπου ο νόμος επέτρεψε το άνοιγμά τους. Αντίστοιχα θα αντιδράσουν επίσης οι επιχειρήσεις Factory Outlet, Leroy Merlin και Κωτσόβολος, που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή,  αλλά και επιχειρήσεις  σε Γλυφάδα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για «δοκιμαστική» λειτουργία, προκειμένου να διαπιστωθεί «αν υπάρχει νόημα», με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι θα κινηθούν κατά το δοκούν και εφόσον συνυπολογίσουν τις κινήσεις του ανταγωνισμού αλλά και αυτή καθαυτή την εμπορική κίνηση.
Στρέβλωση
    Την ίδια στιγμή, μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις που «εξαιρούνται» από τα όρια που θέτει ο νόμος ετοιμάζονται για οργανωμένη αντίδραση και διεκδίκηση της δυνατότητας να  ανοίγουν τις Κυριακές. Ο ΣEΛΠΕ έχει ανοιχτά μιλήσει για «στρέβλωση» της αγοράς και για αποσπασματικές κινήσεις που δεν εξυπηρετούν τη λειτουργία του εμπορίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, διαχειρίστριες εταιρίες μεγάλων εμπορικών κέντρων και μεγάλων αλυσίδων, μέλη του ΣEΛΠΕ, εξετάζουν τις δυνατότητες αντίδρασής τους, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν αποφασίσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.
    Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι μικρομεσαίοι του εμπορίου έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να προσφύγουν κατά του μέτρου αλλά και να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα, για να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου