Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Στη Βουλή τα... «αμπάρια» του Noor 1.



Στη Βουλή τα... «αμπάρια» του Noor 1.
Εδώ, και οι κότες ξέρουν ποιος κρύβεται πίσω από την υπόθεση. Αλλά δεν τολμούν γιατι θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος….. Πόσοι οπαδοί ψηφοφόροι θα τους « μαυρίσουν» !
    Εκρηκτική αναμένεται η συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση του Noor 1 και τις πολιτικές διαστάσεις που πήρε εξ αφορμής της τηλεφωνικής επαφής του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη, ο οποίος φέρεται να έχει ζητήσει προστασία για να προβεί σε αποκαλύψεις.
    Την συζήτηση στην Ολομέλεια προκάλεσε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για το σκέλος της τηλεφωνικής επικοινωνίας.
    Ο υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος αναμένεται να προβεί σε αποκαλύψεις «με στοιχεία και ονόματα» για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση, που αφορά τον εντοπισμό πλοίου (προ τριετίας) με 2 τόνους ηρωίνη, τη σύλληψη μελών του πληρώματος και τους «μυστηριώδεις θανάτους», οκτώ εξ αυτών οι οποίοι, εκτός από κρατούμενοι, ήταν και βασικοί μάρτυρες.
Το Μαξίμου σήκωσε το γάντι
    Η υπόθεση ξέφυγε από το στενό δικαστικό πλαίσιο και πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά προ δεκαημέρου, όταν η ΝΔ ζήτησε επισήμως την αποπομπή του κ. Καμμένου.
    Το Μαξίμου σήκωσε το γάντι («όταν το ρίχνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο»), ζητώντας από τη ΝΔ να πάρει θέση για την ουσία της υπόθεσης, να κατονομάσει τον επιχειρηματία ή τους επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από αυτήν και να εξηγήσει γιατί η ηγεσία της τον ή τους υπερασπίζει με τέτοιο σθένος.
    Πέραν των τεσσάρων ανακοινώσεων που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στο θέμα αναφέρθηκε (για πρώτη φορά σ' αυτά τα τρία χρόνια) ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης Τρίτης.
    Ο πρωθυπουργός συγκεκριμένα μίλησε για «εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και μας αφήνουν όλους εμβρόντητους, όπως η άθλια υπόθεση του "Noor 1" με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους μυστηριώδεις ταυτόχρονους θανάτους πολλών εκ των κρίσιμων μαρτύρων της υπόθεσης”.
    Αλλά και χθες, κυβερνητικές πηγές κατηγορούσαν εκ νέου τη ΝΔ ότι «ταυτίζεται άκριτα με επιχειρηματίες, αποδεχόμενη σκοτεινές μεθόδους υποκλοπών και εκβιασμών».
    Η ΝΔ επέμεινε να μην αναφέρεται σε ονόματα. Την Παρασκευή ωστόσο ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά σε βάρος κάθε υπευθύνου της «σκευωρίας» που, όπως τονίζει, στήθηκε σε βάρος του. Η μήνυση στρέφεται και εναντίον του λιμενικού ο οποίος φέρεται να συνομιλεί με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη.
Στήριξη στον Καμμένο
    Μέσω των πολλαπλών κυβερνητικών παρεμβάσεων δόθηκε, βεβαίως, η στήριξη στον κ.Καμμένο, ο οποίος, όπως αναφέραμε, προσέρχεται στη Βουλή «με στοιχεία και ονόματα».
    Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε προ ημερών χαρακτηριστικά πως ο κ. Καμμένος, όπως και οποιοσδήποτε άλλος υπουργός στη θέση του, δεν είχε δικαίωμα να αδιαφορήσει στο αίτημα ενός κρατούμενου να μιλήσουν.
    Στα πώς και γιατί ήταν ο κ. Καμμένος αποδέκτης αυτού του αιτήματος θα το μάθουμε (ενδεχομένως…) απόψε από τον ίδιον. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι έγινε αποδέκτης σχετικής ανώνυμης επιστολής.
Θα ανεβάσει τους τόνους η ΝΔ
    Η ΝΔ, από την πλευρά της, δια του αντιπροέδρου της Άδωνι Γεωργιάδη, θα διατηρήσει πολύ υψηλούς τόνους σε βάρος του υπουργού Άμυνας αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
    Πρόταση μομφής κατά του κ. Καμμένου, αυτή τη στιγμή και παρά τις σχετικές εισηγήσεις που δέχεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι δεν ωφελεί να καταθέσει το κόμμα του, που από την άλλη όμως θα επιχειρήσει να αναδείξει προβλήματα στη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων.
    Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η σκέψη να αφήσει αιχμές ο κ. Γεωργιάδης για «εύθραυστη συνεργασία» των δύο πλευρών, με αφορμή και το έμμεσο προσκλητήριο που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στο ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
    «Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει ότι ο Πάνος Καμμένος εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνησή του και αν του έκανε σήμα η Φώφη Γεννηματά θα τον πέταγε σαν στυμμένη λεμονόκουπα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εμμένουν στην αποπομπή Καμμένου
    Επί της ουσίας της ερώτησης, στο γαλάζιο στρατόπεδο κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη συμπεριφορά» του υπουργού, τον οποίο θέλουν «απολογούμενο» στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.
    Όπως θα πει ο κ. Γεωργιάδης, από τη στιγμή που ο κ. Καμμένος έχει πράγματι τηλεφωνήσει στον ισοβίτη κ. Γιαννουσάκη, αυτό αυτόματα σημαίνει παρέμβαση του προέδρου του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου στο έργο της Δικαιοσύνης κατά παράβαση «της διάκρισης των εξουσιών, όπως ορίζει το Σύνταγμα, όσο και του θεσμικού του ρόλου».
    Γεγονός που κατ’ επέκταση ισοδυναμεί με την ανάγκη απομάκρυνσής του από το κυβερνητικό σχήμα και την άμεση δικαστική διερεύνηση της εμπλοκής του.
    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ θα προσκαλέσει τον υπουργό Άμυνας να αποκαλύψει ποιο ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας με τον ισοβίτη, ενώ θα καταγγείλει την «τρομερή συκοφαντία», όπως τη χαρακτηρίζει, «που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση ότι δήθεν η ΝΔ ταυτίζεται με τα συμφέροντα ενός επιχειρηματία».
    Εν προκειμένω, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχωρίζει την υπόθεση «Noor1» από την παρέμβαση Καμμένου, εξηγώντας ότι «το ποιος είναι ένοχος ή όχι θα το κρίνει η Δικαιοσύνη με αδιάβλητες διαδικασίες και όχι ο υπουργός Άμυνας με μεθοδευμένες και προκατασκευασμένες καταθέσεις και επιλογές ανακριτών και εισαγγελέων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου