Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

«Δεν έχουμε ελπίδα» λένε στις ΗΠΑ και σχεδιάζουν άμεση επανέναρξη μαζικής παραγωγής του F-22 Raptor μετά την αποτυχία του F-35 και την έλευση του Τ-50 PAK-FA



«Δεν έχουμε ελπίδα» λένε στις ΗΠΑ και σχεδιάζουν άμεση επανέναρξη μαζικής παραγωγής του F-22 Raptor μετά την αποτυχία του F-35 και την έλευση του Τ-50 PAK-FA
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Εσπευσμένα την επανέναρξη της μαζικής παραγωγής του μαχητικού  F-22 Raptor εξετάζουν στις ΗΠΑ μετά την παταγώδη αποτυχία του F-35 αλλά και την είσοδο σε υπηρεσία του ρωσικού υπερμαχητικού Τ-50 PAK-FA. Είναι η δεύτερη φορά που ακούμε ότι οι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ανασύρουν οπλικά συστήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν Ρωσία αλλά και Κίνα, Υπενθυμίζουμε ότι το αμερικανικό Ναυτικό επαναφέρει στην ενεργό υπηρεσία μονάδες που έχουν αποσυρθεί όπως φρεγάτες κλάσης Oliver Hazard Perry, καταδρομικά κλάσης Ticonderoga.
    Όμως τα προβλήματα για τις ΗΠΑ είναι πολλά και όχι μόνο οικονομικής φύσεως.
    H USAF παρέδωσε την έκθεση στο Κογκρέσο και συγκεκριμένα στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων (HASC: House Armed Services Committee).
    Αυτό που επιχειρείται να διερευνηθεί είναι το κόστος της επανέναρξης της μαζικής παραγωγής του πέμπτης γενεάς μαχητικού.
    Το F-22 παράχθηκε σε 187 συνολικά μονάδες αν και οι απαιτήσεις ήταν για 700.
    Το τελευταίο κατασκευάστηκε το 2009. Οι περικοπές και το υψηλό κόστος παραγωγής της κάθε μονάδας έβαλαν τέλος στο πρόγραμμα αυτό.
    Τότε το Κογκρέσσο είχε θεωρήσει ότι δεν υπήρχε απειλή ικανή για να αιτιολογεί την περαιτέρω παραγωγή του υπερμαχητικού ενώ θεωρήθηκε ακατάλληλο για τους νέους πολέμους που είχαν εμπλακεί οι ΗΠΑ πχ εναντίον των Ταλιμπάν σε Αφγανιστάν κτλ!
    Σύμφωνα με μελέτη της Rand Corporation που εξεδόθη το 2010 το κόστος επανέναρξης της παραγωγής του F-22 Raptor και της παραγωγής 75 μαχητικών υπολογίστηκε σε 17 δισ δολάρια ΗΠΑ (15,2 δισ ευρώ).
    Το πρόβλημα με την επανέναρξη όμως δεν είναι μόνο το κόστος.
    Ένα νέο F-22 Raptor θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις από το 2009 μέχρι σήμερα που είναι ιδιαίτερα πολλές.
     «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι λάβαμε την αναφορά και την μελετάμε» είπε ο εκπρόσωπος του HASC, Barron Youngsmith αρνούμενος να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.
    Η Επιτροπή ρώτησε το Υπουργείο Άμυνας τι θα χρειαζόταν για να ξεκινήσει η παραγωγή των F-22 και να κατασκευαστούν 194 νέα μαχητικά ώστε ο συνολικός αριθμό των Raptors να φτάσει στα 381!
    Όμως όλο αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στη Lockheed Martin η οποία θα πρέπει να επεκτείνει τα εργοστάσια της για να κατασκευάζει  F-22 και F-35. Το κόστος εκσυγχρονισμού αναμένεται να ανέβει δραματικά.
    Μαχητικά F-22 έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία στην Ανατολική Ευρώπη και τον νοτιοδυτικό Ειρηνικό ενώ περιπολούν και στον συριακό ουρανό.
    Την ίδια στιγμή το Τ-50 παραλαμβάνει τα νέα του όπλα και σε λίγο και τον νέο του κινητήρα με την πρώτη μοίρα να είναι έτοιμη.
    Το 2017 θα παραλάβει έξι νέους πυραύλους, οι 4 έχουν ήδη δοκιμαστεί, και το 2020 άλλους έξι. Οι νέοι πύραυλοι αέρος-αέρος, αέρος-επιφανείας και καθοδηγούμενες βόμβες θα είναι εντελώς διαφορετικής σχεδίασης από την προηγούμενη γενιά με αυξημένη εμβέλεια, ταχύτητα και ευελιξία.
    Τα όπλα του Τ-50 θα είναι τα εξής:
-KAB 500/250/ 1500
-9A1-4071K
-BRAHMOS NG
-KH-31AD/PD
-K-77M
-IZDELIE 810
-KH-38M
-KH-58USHKE
-KH-35UE
-K-74M2
    Το Τ-50 θα υπερτερεί από το F-22 Raptor σε όλα τα οπλικά συστήματα.
    Σύμφωνα με πληροφορίες το T-50 θα έχει τριών ειδών πυραύλους αέρος-αέρος, τους RVV-MD (μικρής εμβέλειας), RVV-SD (μεσαίας εμβέλειας) και PBB -BD (μεγάλης εμβέλειας). Την κατασκευή τους έχει αναλάβει το σχεδιαστικό γραφείο «Vympel».
    Ήδη έχουν δημιουργηθεί υπερηχητικοί πύραυλοι με ταχύτητα 4 φορές την ταχύτητα του ήχου.
    Τα αμερικανικά ραντάρ δεν θα προλάβουν καν να τους δουν όπως λένε….
    Ο Dave Majumdar, εκδότης του «TNI’s Defense», αναλύει τι θα συμβεί αν το F-22 αντιμετωπίσει το Τ-50 σε μάχη.
    Ο εξειδικευμένος αναλυτής χωρίς δισταγμό λέει το αυτονόητο:
    To F-22 δεν έχει καμία ελπίδα απέναντι στο Τ-50.
    Ένα καλό παράδειγμα είναι η χαμηλή παρατηρησιμότητα. Το Τ-50 δίνει λιγότερη έμφαση στο συνολικό ίχνος stealth. Αντίθετα εστιάζει στην «μπροστινή υπογραφή» γνωστή ως «Pac-Man» όπου το F-22 μοιάζει ως «αράχνη». Μόνο εδώ το F-22 υπερτερεί.
    Ο αναλυτής σημειώνει ότι μόλις το Τ-50 παραλάβει τις νέες μηχανές θα υπερτερεί σε αυτό το τομέα όπως και στην ευελιξία. Το Τ-50 είναι εξοπλισμένο με τρισδιάστατη καθοδήγηση ώθησης και το PAK-FA υπερτερεί σε όρους ευκινησίας.
    Επιπλέον οι Ρώσοι έχουν βελτιώσει απίστευτα τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, και τα ραντάρ.
    Το F-22 Raptor βασίζεται αποκλειστικά στην stealth σχεδίαση του. Πολύ… ριψοκίνδυνο είναι αυτό αναφέρει ο εξειδικευμένος αναλυτής…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου