Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Μετέωρη η Βρετανία: Η Μέι έχασε την αυτοδυναμία και αναζητά συμμάχους για να σωθεί



Μετέωρη η Βρετανία: Η Μέι έχασε την αυτοδυναμία και αναζητά συμμάχους για να σωθεί

    Μετέωρη αφήνει τη Βρετανία η εκλογική αναμέτρηση καθώς η Τερέζα Μέι κερδίζει μεν τις εκλογές, αλλά με σημαντικές απώλειες και χωρίς αυτοδυναμία.
    Τα βρετανικά ΜΜΕ με σχεδόν καταμετρημένο το σύνολο των εδρών ανακοίνωσαν ότι πλέον δεν υπάρχει περίπτωση η Μέι να κατακτήσει την αυτοδυναμία καθώς θα κερδίσει 318 έδρες από σύνολο 650, ενώ απαιτούνται 326 για την αυτοδυναμία.
    Με καταμετρημένες 647 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί κατακτούν 316 έναντι των Εργατικών που έχουν 261, ενώ 35 έδρες παίρνει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.
Συντηρητικοί 316 έδρες (42,4%) Εχασαν 12 έδρες από τις προηγούμενες εκλογές
Εργατικοί 261 έδρες (40,1%) Κέρδισαν 31 έδρες
SNP 35 έδρες (3,1%) Εχασαν 19 έδρες
DUP 10 έδρες (0,9%) Κέρδισαν 2 έδρες
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12 έδρες (7,3%) Κέρδισαν 3 έδρες
Αλλοι 13 έδρες
    Στις εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί είχαν καταλάβει 330 έδρες
    Η Τερέζα Μέι είναι και η μεγάλη χαμένη της αναμέτρησης καθώς το κόμμα της, ενώ αρχικά εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί, κερδίζει τελικά λιγότερες έδρες στο κοινοβούλιο, και μάλιστα ενώ εκείνη είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να της δώσουν ενισχυμένη πλειοψηφία για να διαπραγματευτεί το Brexit. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται διάγγελμά της και όπως αρχικά μετέδωσε το Sky News είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει την παραίτησή της. Ωστόσο το BBC μετέδωσε στη συνέχεια ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Συγκεκριμένα η πολιτική συντάκτρια Λόρα Κένσμπεργκ δήλωσε στο ραδιόφωνο: «Η Τερέζα Μέι δεν έχει πρόθεση να ανακοινώσει την παραίτησή της αργότερα σήμερα» προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν είναι ξεκάθαρο σε μένα αν επιχειρούν να διαψεύσουν τις φήμες μέχρι να έχει απολύτως αποφασίσει».
    Διέπραξε το ίδιο λάθος με τον προκάτοχό της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΕ προκειμένου να κάνει τους ευρωσκεπτικιστές στο εσωτερικό του κόμματος να σιγήσουν. Και εκείνος απογοήτευσε τους ψηφοφόρους και παραιτήθηκε μετά τη νίκη του «ναι». «Είναι το μάθημα των δύο τελευταίων ετών», εκτιμά ο Μπρίαν Κλάας του London School of Economics. «Οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους».
    Από την άλλη, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν διασώθηκε: Αν και έχουν σημειωθεί αρκετές απόπειρες για την ανατροπή του από βουλευτές του κόμματός του, η πιο κεντρώα πτέρυγα του οποίου δεν υποστηρίζει τις ριζοσπαστικές απόψεις του, ο Κόρμπιν μπορεί να χαρεί για τη νίκη. Ενίσχυσε το ποσοστό των Εργατικών κατά περίπου 30 έδρες, την ώρα που πολλοί ανέμεναν μια μεγάλη ήττα.
    Ακόμη μία έκπληξη των εκλογών: το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) χάνει 20 από τις 54 έδρες που κατείχε στο βρετανικό κοινοβούλιο. Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του, ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ και ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Άνγκους Ρόμπερτσον έχουν χάσει την έδρα τους. «
Πρόκειται για ένα πολύ κακό νέο για την (πρωθυπουργό της Σκωτίας) Νίκολα Στέρτζον και τις φιλοδοξίες της περί διοργάνωσης νέου δημοψηφίσματος» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, σχολίασε ο Ίαν Μπεγκ καθηγητής του London School of Economics.
    Το UKIP, ο πρώτος υπέρμαχος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, εξαφανίζεται από το κοινοβούλιο, καθώς όπως φαίνεται έχασε τον βασικό λόγο ύπαρξής του!
    Δείτε εδώ τα σημερινά πρωτοσέλιδα στη Βρετανία, τα οποία επικεντρώνονται στο πώς η απόφαση της Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, της γύρισε μπούμερανγκ.
Πολιτικό χάος στη Βρετανία 
    Το αποτέλεσμα βυθίζει τη Βρετανία στην αβεβαιότητα και μάλιστα λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, καθώς προκύπτει αυτό που οι Βρετανοί ονομάζουν hung parliament (Βουλή χωρίς αυτοδύναμο κόμμα). Ο όρος hung parliament, αναφέρεται στο κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών. Η παράξενη αυτή έκφραση προέρχεται από τον όρο "hung jury", η οποία χρησιμοποιείται για το σώμα των ενόρκων σε μια δίκη, το οποίο αδυνατεί λόγω ασυμφωνίας να καταλήξει σε μια απόφαση, με αποτέλεσμα να απαιτείται επανάληψη της δίκης.
    Οι Συντηρητικοί έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα.
    Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που πλήττει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.
    Με μόνο 316 έδρες έναντι 330 μέχρι σήμερα, θα χρειασθούν περίπου 10 έδρες στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία και αυτοδυναμία. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.
    Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από την στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.
    Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), που πρόσκεινται στους Τόρις, θα είναι ένας προνομιακός εταίρος και όπως φαίνεται αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο για την επόμενη μέρα στη Βρετανία.
    Ωστόσο, μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα.
    Όμως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών.
    Οι Τόρις μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έκαναν το 2010, όταν συμμάχησαν με τους κεντρώους, φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες. Σήμερα όμως μία τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν αδιανόητη, καθώς οι θέσεις των δύο κομμάτων για το Brexit είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
    Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: μία συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου