Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Οι Γερμανοί «ξανάρχονται» με τις ευλογίες Τσίπρα και Σόιμπλε



Οι Γερμανοί «ξανάρχονται» με τις ευλογίες Τσίπρα και Σόιμπλε
ΠΑΤΑΕΙ ΠΟΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
    Μετά από πέντε χρόνια επίμονων προσπαθειών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, η δεύτερη σε μέγεθος Γερμανική Τράπεζα Sparkasse βάζει πόδι στην Ελλάδα αρχής γενομένης από την Πελοπόννησο.
    Η αρχική σε πολιτικό επίπεδο συμφωνία αναμεσά στο δίκτυο των Γερμανικών Συνεταιριστικών Τράπεζων «Sparkasse», όπως είναι η επίσημη ονομασία, υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γερμανού Υφυπουργού οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης Γιοακίμ Φούχτελ, την Πέμπτη 11 Μαΐου. (Είναι εκείνος που τον διώξαμε με τις κλωτσιές { Οι Έλληνες, όχι η κυβέρνηση} για τις απαράδεκτες δηλώσεις του )
    Εντύπωση προκαλεί η διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι η συγκεκριμένη συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας συστήνεται ομάδα εργασίας που θα διεκπεραιώσει την υλοποίηση του σχεδίου για την εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου υποκαταστήματος τελεί εν γνώση τόσο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
    «Είμαστε έτοιμοι για την επεξεργασία του σχεδίου για την ανάπτυξη της Sparkasse στην Πελοπόννησο», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι «ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί της χώρας είναι ενήμεροι για το εγχείρημα αυτό». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι το παράδειγμα της Πελοποννήσου θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
    Σύμφωνα με τον Γερμανικό κανονισμό λειτουργίας των Sparkassen το 50% των μέτοχων ανήκουν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην προκείμενη περίπτωση στην περιφέρεια Πελοποννήσου που θα αποτελεί τον βασικό συνεταίρο.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο των Γερμανικών Συνεταιριστικών Τράπεζων «Sparkasse» είναι ο 2ος μεγαλύτερος από άποψη κεφαλαίων Τραπεζικός Όμιλος στην Γερμάνια μετά την Deutsche Bank.
    Η νέα τράπεζα που θα λειτουργήσει στην Πελοπόννησο αρχικά – στο πλάνο υπάρχει πρόβλεψη και για 2ο υποκατάστημα στην Βορειά Ελλάδα και συγκεκριμένα στην κεντρική Μακεδονίαδε θα είναι θυγατρική της Sparkasse, αλλά θα λειτουργεί εντελώς αυτόνομα, με στόχο την καθιέρωση ενός νέου «αναπτυξιακού μοντέλου» στην Ελλάδα.
    Τα νέα καταστήματα θα υιοθετήσουν τις αρχές του γερμανικού ταμιευτηρίου, όπως η τοπική παρουσία, η αρχή της περιφέρειας, η πρόσδεση στην τοπική οικονομία, η εστίαση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το «άνοιγμα» σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και η δικαιοδοσία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο:
    «Η ιδέα δεν είναι να ανοίξουμε υποκαταστήματα, αλλά να ξεκινήσουμε ένα ελληνικό μοντέλο βασισμένο στη λειτουργία της Deutsche Sparkasse. Εμείς έχουμε την τεχνογνωσία ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την ιδέα, με στόχο την ανάπτυξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε ο κ. Felzen υψηλόβαθμο στέλεχος της Sparkasse ο οποίος παραβρέθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας συνοδευόμενες από τους Γερμανούς έπαρχους του Schwabisch Hall , Gerhard Bauer και του Calw, Helmut Riegger.

     «Στην Ελλάδα η κρίση υπήρξε καταστροφική, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες και αυξημένη αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ΑΝΑΚΑΜΨΗ της ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ οικονομίας, για την οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν οδηγό. Εξάλλου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν και θα είναι πάντα η ραχοκοκαλιά μιας μετρά- εθνικής οικονομίας», επεσήμανε ο κ. Felzen.
    Η επιλογή της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας για τη λειτουργία του νέου τραπεζικού μοντέλου δεν είναι τυχαία καθώς αυτές οι περιοχές από τη δεκαετία του 1950 έχουν τροφοδοτήσει την Γερμανία με μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων έχουν επιστρέψει ως συνταξιούχοι στην Ελλάδα και γνωρίζουν πολύ καλά το όνομα Sparkasse και το σύστημα που ακολουθούν αυτές οι μικρές τράπεζες. Επιπροσθέτως πρόκειται για περιοχές με σημαντική αγροτική παραγωγή, μεγάλο κομμάτι της οποίας κατευθύνεται στις αγορές της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου