Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Το Κατάρ ξεκαθαρίζει: Δεν συνομιλούμε με το μαχαίρι στο λαιμό



Το Κατάρ ξεκαθαρίζει: Δεν συνομιλούμε με το μαχαίρι στο λαιμό
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Το Κατάρ δεν θα διαπραγματευθεί με τις γειτονικές του χώρες προτού αυτές άρουν το εμπορικό και ταξιδιωτικό «εμπάργκο», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ντόχα πιστεύει πως υπάρχει δυνατότητα επίλυσης.
    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία μαζί με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν απομόνωσαν το πλούσιο κρατίδιο, δηλώνουν ότι οι κυρώσεις -τις οποίες αρνούνται να χαρακτηρίσουν ως εμπάργκο- μπορεί να κρατήσουν χρόνια, αν δεν δεχθεί το Κατάρ τις απαιτήσεις που πρόκειται να παρουσιάσουν σύντομα.
    Το Κατάρ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες των ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, υποστηρίζει την αστάθεια της περιοχής και ότι έχει στενή σχέση με τον εχθρό τους, το Ιράν.
    Η διαμάχη έχει ανοίξει ρήγμα στις σχέσεις μερικών κύριων συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με τον Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει σκληρά μέτρα εναντίον του Κατάρ ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να παραμένουν ουδέτερα.
    Τη Δευτέρα, το Κατάρ διεξήγαγε στρατιωτικά γυμνάσια με την Τουρκία, κάνοντας εμφανή επίδειξη της στενής συμμαχίας με τον Ερντογάν.
    Ο υπουργός Εξωτερικών, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, είπε ότι η Ντόχα είναι έτοιμη να «συνομιλήσει και να απαντήσει» στις ανησυχίες των άλλων αραβικών κρατών του Κόλπου, σε σωστό διάλογο με προκαθορισμένες αρχές, αλλά τόνισε ότι πρώτα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις.
«Αβάσιμη προπαγάνδα»
    Το Κατάρ, η χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον πλανήτη, έχει χρησιμοποιήσει τον πλούτο του την τελευταία δεκαετία για πολιτική επιρροή στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας πλευρές σε εμφυλίους και επαναστάσεις κατά μήκος και πλάτος της Μέσης Ανατολής.
    Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων του, τώρα τιμωρείται γιατί αποστασιοποιείται από την πολιτική των γειτόνων του που υποστηρίζουν απολυταρχικά κληρονομικά και στρατιωτικά καθεστώτα.
    Το Κατάρ έχει μόνο 300 χιλιάδες κατοίκους. Ο υπόλοιπος πληθυσμός -2,7 εκατομμύρια- αποτελείται από ξένο εργατικό δυναμικό, σε προγράμματα δόμησης που έχουν γεμίσει την μικροσκοπική χερσόνησο της ερήμου με ουρανοξύστες και στάδια για το Μουντιάλ του 2022.
    Οι κυρώσεις έχουν διακόψει τις κύριες οδούς εισαγωγής αγαθών, που έρχονταν οδικώς από τη Σαουδική Αραβία και μέσω της θάλασσας από μεγάλα φορτηγά πλοία με κοντέινερ που έχουν βάση τα Εμιράτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου