Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Η ΕΛΛΑΔΑ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ



Η ΕΛΛΑΔΑ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ
Γεώργιος Επιτήδειος Ευρωβουλευτής Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή
    Τις προηγούμενες εβδομάδες το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας ήταν δικαιολογημένα στραμμένο στη Μέση Ανατολή καθώς οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει μία νέα κρίση στην περιοχή. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν, τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ το οποίο κατηγόρησαν ότι στηρίζει την τρομοκρατία και το Ιράν. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια αλλαγής της ισορροπίας της ισχύος στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και έχει πολλές και ποικίλες προεκτάσεις, δεδομένου ότι στα γεγονότα  εμπλέκονται πολλές χώρες με αλληλοσυγκρουόμενες επιδιώξεις.
    Όπως ήταν αναμενόμενο, τα γεγονότα επηρεάζουν άμεσα και την χώρα μας διότι, πίσω από την κρίση βρίσκεται το ενεργειακό (έρευνα, εξόρυξη, διακίνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου και αερίων). Η Ελλάδα καλείται πλέον να λάβει μέρος στη μεσανατολική διπλωματική σκακιέρα και οφείλει να καταβάλει  κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξέλθει ωφελημένη. 
    Η Τουρκία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Κατάρ οικονομικά, εμπορικά και γεωστρατηγικά υπό την έννοια της συνεργασίας με αυτό για την κυριαρχία στον μουσουλμανικό κόσμο και την καθιέρωσή της ως περιφερειακής δυνάμεως, θορυβήθηκε από την διπλωματική απομόνωσή του και δεν δίστασε να συγκρουσθεί με τις χώρες που επέβαλαν τον αποκλεισμό, και, φυσικά με τις ΗΠΑ . Υποστήριξε ευθέως το Κατάρ το οποίο αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της ενώ σε περιόδους που η τουρκική οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με προκλήσεις η εισροή δισεκατομμυρίων από μέρους του της προσέφερε την απαραίτητη στήριξη. Απέστειλε άμεσα γεωργικά προϊόντα και νερό, γιά να αντιμετωπισθούν πιθανές ελλείψεις. Ταυτόχρονα, αποφάσισε την αποστολή στρατιωτικής δυνάμεως 3000 ανδρών οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε στρατιωτική βάση που έχουν συμφωνήσει να κατασκευάσουν τα δύο κράτη, γιά να εκπαιδεύσουν την Αστυνομία και τις δυνάμεις της Στρατοφυλακής του εμιράτου. Επίσης έχει συμφωνηθεί η ίδρυση Στρατηγείου αυτής της δυνάμεως στη Ντόχα. Άλλωστε η Τουρκία χρησιμοποιεί το Κατάρ προκειμένου να προωθεί υλικά της αμυντικής της βιομηχανίας και, μέσω αυτού, να επεκτείνεται στις αγορές και των άλλων ισλαμικών χωρών της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Πέραν αυτών, έχει αναλάβει την εκτέλεση έργων στο Κατάρ στα πλαίσια της διεξαγωγής εκεί των αγώνων του κυπέλλου του παγκοσμίου ποδοσφαίρου του 2022.
    Η Τουρκία άσκησε αυστηρή κριτική  στην Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζοντάς την υπεύθυνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη και προχώρησε σε επαφές με το Ιράν το οποίο αποτελεί και τον αντικειμενικό σκοπό της ενέργειας των γειτόνων του Κατάρ, διότι μοιράζεται με αυτό το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο και οι ΗΠΑ επιδιώκουν να το αποδυναμώσουν και να το περικυκλώσουν. Παράλληλα, για μία ακόμη φορά, επανέλαβε τις επαφές της με την Ρωσία που και αυτή, στα πλαίσια των εντόνων διπλωματικών ζυμώσεων που συντελούνται στη Μέση Ανατολή προσέγγισε το Κατάρ με σκοπό την εμπορική συνεργασία και τις κοινές επενδύσεις επιδιώκοντας νά αναλάβει ενεργότερο ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Ακόμη και αν η πολυσυζητημένη αγορά των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 δεν πραγματοποιηθεί τελικά, που είναι το πιθανότερο να συμβεί, η αναθέρμανση των σχέσεων με την Ρωσία, θα χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως μοχλός πιέσεως και εκβιασμών προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ που έχουν δείξει, σαφώς πλέον, πως προσανατολίζονται να συνεργαστούν στην περιοχή με άλλα κράτη όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρά με την Τουρκία. Αυτή η πολιτική θα έχει επιπτώσεις  σε καίρια ζητήματα που άπτονται των τουρκικών συμφερόντων και η Τουρκία συνειδητοποιεί πως οδηγείται στην απομόνωση από τη Δύση  με κίνδυνο υποβαθμίσεως του ρόλου της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όμως, οι παραπάνω αντιδράσεις της Τουρκίας είναι η τελευταία και πιο δραματική προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να αποφύγει τον επαπειλούμενο διαμελισμό της. Η παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις και πιέσεις σταθερή υποστήριξη από τις ΗΠΑ των Κούρδων της Συρίας, προς τους οποίους χορηγήθηκε σύγχρονος οπλισμός, δημιουργεί τις προϋποθέσεις της δημιουργίας, στο άμεσο μέλλον, κουρδικού κράτους που κάποια στιγμή θα περιλάβει και τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, Αυτή η πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών στην Τουρκία που θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.
    Στα πλαίσια αυτών των διπλωματικών διεργασιών, η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ευνοείται από τις συγκυρίες και έχει την δυνατότητα να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα. Πρέπει να αξιοποιήσει την επιδίωξη των ΗΠΑ να δημιουργήσουν στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μία ελεγχομένη από αυτές ζώνη στην οποία θα εξορύσσονται πετρέλαια και αέρια και θα διακινούνται με ασφάλεια. Άλλο θετικό στοιχείο για την χώρα μας είναι η πρόθεση των μεγάλων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών να αρχίσει, το συντομότερο δυνατόν η εξόρυξη και εκμετάλλευση πετρελαίου και αερίου. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό θα πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό. Προκειμένου να αποφύγει τις πιέσεις που ασκούνται τόσο στην ίδια όσο και στην Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα οφείλει να ανακηρύξει άμεσα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της.   Με τον τρόπο αυτόν, αφ΄ενός μεν θα αφαιρέσει από την Τουρκία την δυνατότητα να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελλορίζου, αφ΄ετέρου δε, θα έχει και την υποστήριξη των διεθνών εταιρειών που δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να δημιουργεί προβλήματα και να καθυστερεί τις εργασίες εξορύξεως θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή. Ισχυρό σύμμαχο στην ανακήρυξη της ΑΟΖ θα έχει η χώρα μας την Αίγυπτο η οποία έχει στηρίξει κατ’ επανάληψη την Ελλάδα.  Οι στενοί διπλωματικοί δεσμοί των δύο χωρών επιβεβαιώθηκαν και από την απόφαση της κυβερνήσεως του Στρατηγού Αλ Σίσι, να αναλάβει η Ελλάδα τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ λόγω της αποφάσεως του Καΐρου να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με το εμιράτο. Με την ανάληψη της διπλωματικής εκπροσωπήσεως της Αιγύπτου στο Κατάρ έχει τη δυνατότητα άμεσης αντιλήψεως των εξελίξεων, ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή καί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα.
    Γιά να μεγιστοποιήσει όμως αυτά τα πλεονεκτήματα επιβάλλεται να στηρίξει την Κύπρο στην προσπάθεια να μην επαναλάβει τις συνομιλίες με την Τουρκία εάν προηγουμένως δεν δεσμευθούν οι διεθνείς εταιρείες ότι δεν θα επιτρέψουν την παρακώλυση των εργασιών  εξορύξεως. Η άρον, άρον επίλυση του Κυπριακού, θα αποβεί εις βάρος μας.
Γεώργιος Επιτήδειος
Ευρωβουλευτής
Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου