Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες



Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες
http://thessbomb.blogspot.gr/
    Λήγει σήμερα Παρασκευή 30/6 η προθεσμία αλλά μπορεί κάποιος εντός μηνός να κάνει διορθώσεις και να συμπληρώσει στοιχεία - Πρόστιμα και ποινές στους εκπρόθεσμους υπόχρεους
    Την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες που είναι σήμερα
Παρασκευή 30 Ιουνίου, υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και προτρέπει τους υπόχρεους να υποβάλλουν οπωσδήποτε τη δηλωσή τους, καθώς δεν θα δοθεί άλλη παράταση και τονίζει πως η μη υποβολή της δήλωσης επιφέρει διοικητικά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.
    Παράλληλα, υπενθυμίζει το περιθώριο ενός μήνα που υπάρχει εκ του νόμου για διορθώσεις, εφόσον όμως η υποβολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης γίνει ως τις
30 Ιουνίου, κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να γίνει εγκαίρως. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι και στην ιστοσελίδα που γίνεται υποβολή, στο pothen.gr, αυτό αναγράφεται στην ερώτηση 8.
Η εκκρεμοδικία στο ΣτΕ
    Υπενθυμίζεται  ότι  η Κυβέρνηση για τις δύο προηγούμενες παρατάσεις που δόθηκαν είχε επικαλεστεί την εκκρεμοδικία στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο των αιτήσεων ακυρώσεων των δικαστικών Ενώσεων και της Ένωσης μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες.
    Τώρα παρά το γεγονός ότι η  αιτία αυτή δεν έχει εξαλειφθεί, δηλαδή δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ,  η Κυβέρνηση δεν δίνει νέα παράταση.
    Η παράταση δεν δίνεται, καθώς η Κυβέρνηση και ειδικά οι αρμόδιοι υπουργοί, φέρονται ενοχλημένοι από το γεγονός το ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου δεν μερίμνησε για να εκδοθεί σε εύλογο χρόνο η εν λόγω απόφαση  της Ολομέλειας του ΣτΕ.
    Έτσι, εφόσον υποβληθούν οι δηλώσεις του πόθεν έσχες από τους υπόχρεους (
εκτός από τους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του ΝΣΚ που έχουν λάβει αναστολή και δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί των αιτήσεων τους) και η απόφαση του ΣτΕ που δημοσιευθεί αναφέρει για παράδειγμα ότι τα τιμαλφή και οι πίνακες ζωγραφικής μεγάλη αξίας  δεν θα πρέπει να περιληφθούν στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, τότε τα αρμόδια κρατικά όργανα θα γνωρίζουν προσωπικά σου δεδομένα  που σύμφωνα με τους δικαστές δεν θα πρέπει να δηλώσεις και να γνωρίζουν τα κρατικά όργανα.
    Νομικοί κύκλοι δεν απέκλειαν πάντως το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να έχει ενημερωθεί από την ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αποτέλεσμα των διασκέψεων που έχουν γίνει στην υπόθεση αυτή και σε ποιό «δια ταύτα»   καταλήγει το δικαστήριο.
    Πρέπει να επισημανθεί ότι οι διασκέψεις έχουν ολοκληρωθεί για την υπόθεση αυτή και αναμένεται να γραφεί μόνο το κείμενο της απόφασης. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις διασκέψεις   εκφράστηκαν πολλές νομικές απόψεις επί των διαφόρων νομικών θεμάτων που τέθηκαν, κάτι που καθιστά χρονοβόρο το γράψιμο της απόφασης.
    Πάντως, με την εκπνοή του Ιουνίου το ΣτΕ εισέρχεται σε θερινές διακοπές έως
16 Σεπτεμβρίου και είναι δύσκολο να μπορεί να συνέλθει η Ολομέλεια του ΣτΕ για να δημοσιεύσει την απόφασή της, σε περίπτωση κατά την οποία μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρωθεί η συγγραφή της.
    Ακόμη, η ανακοίνωση της γραμματεία επισημαίνει  ότι «
σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία ελλείψεις ή ανακρίβειες υποβληθείσας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης μπορούν να συμπληρωθούν από τον υπόχρεο αυθορμήτως εντός μηνός από την υποβολή της».
    Δηλαδή, μπορεί ο υπόχρεος να στείλει ηλεκτρονικά έως το τέλος του μήνα την δήλωση του με ελλείψεις ,για να αποφύγει το προβλεπόμενο πρόστιμο, και μέσα σε ένα μήνα να συμπληρώσει τα υπόλοιπα στοιχεία της δήλωσης.
    Βέβαια αναμφίβολο είναι εάν μέσα στον  επόμενο μήνα θα έχει εκδώσει  ο κ. Σακελλαρίου την απόφαση της Ολομέλειας για το εν λόγω θέμα, έτσι ώστε οι υπόχρεοι υποβολής των δηλώσεων να ξέρουν πώς μπορούν να κινηθούν. Δηλαδή τι πρέπει να περιλαμβάνεται και τί όχι στις δηλώσεις πόθεν έσχες.
    Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς
Ανακοίνωση σχετικά με την λήξη της προθεσμίας υποβολής των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης που αφορά τη χρήση έτους 2015
    Προς ενημέρωση των υποχρέων, υπενθυμίζεται ότι την 30ή Ιουνίου 2017 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων  «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ», που αφορούν στη χρήση έτους 2015 και δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση.
    Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται μόνον οι κατηγορίες υποχρέων, για τις οποίες έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ αποφάσεις αναστολής (ήτοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) και σύμφωνα με το διατακτικό των σχετικών αποφάσεων αναστολής. Η εξαίρεση ισχύει  μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί των αιτήσεων ακυρώσεως που έχουν συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ
    Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία ελλείψεις ή ανακρίβειες υποβληθείσας Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης μπορούν να συμπληρωθούν από τον υπόχρεο αυθορμήτως εντός μηνός από την υποβολή της.
    Επίσης, η υποβολή της άνω δήλωσης μετά την
30-6-2017 και εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών απ’ αυτήν επισύρει την επιβολή διοικητικού προστίμου.
    Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η μη υποβολή δήλωσης μετά την πάροδο τριάντα (30) ημερών από την άνω καταληκτική προθεσμία της
30-6-2017 επιφέρει ποινικές κυρώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου