Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας θα χαράξουν το μέλλον της Ευρώπης



Οι σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας θα χαράξουν το μέλλον της Ευρώπης
Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη
    Η καταπολέμηση της ανεργίας, η προσέλκυση επενδύσεων και η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι μόνο μερικές από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας.
    Το κλείσιμο της αξιολόγησης και οι κακές σχέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, δημιουργούν νέα δεδομένα στο εσωτερικό της ΕΕ.
    Η πρώτη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη ήταν εκρηκτική. Τα επακόλουθά της ήταν ασταμάτητα. Σε δηλώσεις της σε προεκλογική εκδήλωση στο Μόναχο, λίγο μετά την επιστροφή του Αμερικανού προέδρου στην Ουάσιγκτον, η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε κοντά σε ακραίες θέσεις για το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
    Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι: «Οι εποχές στις οποίες μπορούσε κανείς να βασιστεί στους άλλους έχουν σε ένα βαθμό παρέλθει, όπως συνειδητοποίησα τις τελευταίες ημέρες. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Φυσικά πρέπει να έχουμε φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και με το Ηνωμένο Βασίλειο και με τους άλλους γείτονες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Αλλά πρέπει να παλέψουμε οι ίδιοι για το μέλλον μας».
    Η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι ισορροπίες αλλάζουν και δεν μπορεί η Ευρώπη να πορεύεται κάτω από τις γερμανικές εντολές, που είναι άστοχες και μονόπλευρες.
    Ο κ. Τραμπ είχε στην πραγματικότητα ένα δίκιο όσον αφορά στην αποτυχία των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών να τηρήσουν τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες. Το επιχείρημα πως δεν είναι βιώσιμο για τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν το 75% περίπου των αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ είναι σωστό και είχε διατυπωθεί και από τον Ρόμπερτ Γκέιτς, τον Υπουργό Άμυνας του Μπαράκ Ομπάμα. Δεδομένου ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί ανέξοδα από τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, θέλει θράσος να κατηγορεί τις ΗΠΑ ως έναν αναξιόπιστο σύμμαχο.
    Οι μάχες κερδίζονται σε διπλωματικό επίπεδο και σε διεθνή φόρα και όχι με δηλώσεις σε προεκλογικές εκστρατείες. Ο έλεγχος και η ψυχραιμία έχουν χαθεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξέρουν να κρίνουν και ελπίζω ότι θα περιορίσουν την αλαζονική συμπεριφορά της καγκελαρίου, που νοιάζεται για τη νίκη στις εκλογές του ερχομένου Σεπτεμβρίου. Η συνοχή της ΕΕ κινδυνεύει από τέτοιες αντιλήψεις, με αποτέλεσμα ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης να πάει στο περιθώριο.
    Η προσπάθεια για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση πρέπει να συνεχισθεί και να εξασφαλιστεί. Τα ευρύτερα γεγονότα δεν πρέπει να αναστείλουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για μία ακόμη φορά έθεσε τις προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ζητά την ύπαρξη πρώτα, πλήρους συμφωνίας, και μετά την οριστικοποίηση των μέτρων που θα κάνουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Στη συνέχεια η ΕΚΤ θα κάνει την δική της ανεξάρτητη ανάλυση βιωσιμότητας, για να καταλήξει στην απόφασή της, γεγονός που δείχνει ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε για το QE (ποσοτική χαλάρωση), τη στιγμή που το ίδιο το πρόγραμμα θα αρχίσει σύντομα να μετρά αντίστροφα για το τέλος του.
    Η πατρίδα μας θα αντέξει και θα πετύχει τους στόχους της με τόλμη, όραμα και ρεαλισμό, συνεργασία και συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου