Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

«Μαχαίρι» σε al-Jazeera & τουρκική βάση ζητά το αραβικό μπλοκ από το Κατάρ



«Μαχαίρι» σε al-Jazeera & τουρκική βάση ζητά το αραβικό μπλοκ από το Κατάρ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Λίστα 13 αιτημάτων που θα πρέπει να ικανοποιηθούν εντός δέκα ημερών έστειλαν στο Κατάρ η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, που διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με τη Ντόχα πριν δύο εβδομάδες κατηγορώντας την για προώθηση τρομοκρατικών και ιρανικών συμφερόντων.
    Δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς εστάλη η λίστα, όμως επιδόθηκε μέσω του Κατάρ, το οποίο διαμεσολαβεί για την επίλυση της κρίσης.
    Σύμφωνα με τους «Financial Times», που έχουν δει το έγγραφο, οι τέσσερις αραβικές δυνάμεις ζητούν από το Κατάρ να κλείσει το παγκόσμιας εμβέλειας ενημερωτικό δίκτυο al-Jazeera και όλα τα θυγατρικά μέσα ενημέρωσης, να περιορίσει τις σχέσεις του με το Ιράν και να τερματίσει τις επαφές του με οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
    Σημειώνεται ότι το Κατάρ έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται καν να διαπραγματευτεί το κλείσιμο του al-Jazeera, που διαθέτει θυγατρικές υπηρεσίες από τα Βαλκάνια ως τις Ηνωμένες Πολιτείες.
    Οι τέσσερις χώρες φέρεται να απαιτούν επίσης το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης που διαθέτει η Τουρκία σε καταρινό έδαφος και ξεκαθαρίζουν πως η Ντόχα θα πρέπει να αρνηθεί κάθε προσφορά τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας. Ζητούν επίσης από τη Ντόχα να τους παραδώσει άμεσα διάφορους φερόμενους τρομοκράτες.
    Στην ουσία, η λίστα των 13 σημείων ζητά από το Κατάρ να ευθυγραμμιστεί με το σουνιτικό-αραβικό τόξο στη Μέση Ανατολή και να απομακρυνθεί από τη σφαίρα του Ιράν, με το οποίο η Ντόχα διατηρεί στενές εμπορικές σχέσεις.
    Έως τώρα δεν υπάρχει κάποια τοποθέτηση από την πλευρά του Κατάρ.
    Η Ντόχα έχει διαμηνύσει στο παρελθόν πως είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με τις τέσσερις αραβικές δυνάμεις, όμως θέτει ως προϋπόθεση την εκ των προτέρων άρση του εμπορικού αποκλεισμού που του έχει επιβληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου