Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Τσακαλώτος: Υπάρχουν μέτρα στη συμφωνία που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό.



Τσακαλώτος: Υπάρχουν μέτρα στη συμφωνία που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό.
Βαράτε, βαράτε, συνηθίσαμε πλέον. Μια από τα ίδια.
Δεν σκέφτεστε όμως ότι κάποια στιγμή θα βαρεθούμε, και θα σας βουτήξουμε και θα σας ….. ! ( συμπληρώστε ό τι θέλετε, αν βάλω αυτό που θέλω θα με πάνε «μέσα» για υποκίνηση σε ανταρσία )
    Νομοθέτηση πακέτου μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ και προνομοθέτηση αντίμετρων και εφαρμογή τους μόνο αν οι Θεσμοί, στο τέλος του 2018, δώσουν το «πράσινο φως» για την επίτευξη των στόχων περιλαμβάνει η συμφωνία στο Eurogroup.
    Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη λήξη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού είπε ότι υπάρχουν μέτρα που θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό, επικεντρώθηκε στα αντίμετρα. 
    Τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, και θα ισχύσουν έτσι κι αλλιώς, και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν επίσης τώρα και θα ισχύσουν αν είμαστε εντός των στόχων, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος στις δηλώσεις του μετά την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.
    Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες, ενώ σημείωσε «πως όπου υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιούν και πράγματα που μας ικανοποιούν. Πρόσθεσε ότι είναι στη φύση κάθε συμφωνίας να έχει και συμβιβασμούς, να έχει και πράγματα που θα μας στεναχωρήσουν, όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, όσο τον ελληνικό λαό».
    Εχει συμφωνηθεί ο μηχανισμός που το 2018 θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα, όπως είπε. «Μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, ή λίγο πριν, θα αποφασιστεί ένας μηχανισμός και θα δούμε εάν έχουμε πιάσει τους στόχους και αν θα πάρουμε τα μέτρα», τόνισε.
Τα αντίμετρα
    Τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν το 2019 -αν πιάσουμε τους στόχους- αφορούν 1,8 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, για προβλήματα στέγασης, για προβλήματα της νέας γενιάς, για την απασχόληση με μέτρα και ενέργειες συμβατές με την αναπτυξιακή πολιτική, καθώς και μέτρα για τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα.
    Το άλλο πακέτο των θετικών μέτρων για το 2020 θα είναι εστιασμένο σε φόρους και ειδικότερα στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος.
    Αναφερόμενος στα εργασιακά, είπε ότι έχει συμφωνηθεί να μη νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ και από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα υπάρχει επιστροφή σε κανονικότητα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
    Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα επιστρέψουν οι Θεσμοί για να γραφτεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ και μετά θα αρχίσει η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου