Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα κοινόχρηστα - Τί λέει ο νόμος για τις πολυκατοικίες



Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα κοινόχρηστα - Τί λέει ο νόμος για τις πολυκατοικίες
aftodioikisi.gr
    Τα κοινόχρηστα έχουν εξελιχθεί σε μια βραδυφλεγή βόμβα με απροσδιόριστες συνέπειες κυρίως για τις πολυκατοικίες με τους συνεπείς ιδιοκτήτες που φροντίζουν και πληρώνουν.
    Στην ουσία οι τελευταίοι είναι αυτοί που συντηρούν ακόμη τις πολυκατοικίες από την πλήρη αποσύνθεση, αφού καθημερινά σε μεγάλες οικοδομές δεν λειτουργεί ακόμη και ο ανελκυστήρας λόγω διακοπής του ρεύματος εξαιτίας συσσωρευμένων οφειλών στην ΔΕΗ. Τo πρόβλημα με τα κοινόχρηστα είναι βαθύτερο από ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας μας. Ο νομοθέτης έχει δώσει τη δυνατότητα να μπορεί ο διαχειριστής μετά από απόφαση της Γενική Συνέλευσης του κτιρίου να προχωράει άμεσα σε δικαστικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της οικοδομής και να επιτύχει την λειτουργία της.
    Η δυνατότητα αυτή είναι η διαδικασία της διεκδίκησης των οφειλών ακόμη και με διαταγή πληρωμής. Ο διαχειριστής μέσα σε μικρό διάστημα 2 εβδομάδων έχει τη δυνατότητα να καταθέσει και να πετύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλές κοινοχρήστων σε βάρος όλων των συνιδιοκτητών που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Δεν έχει σημασία το ύψος των οφειλών, ούτε εάν αυτά έχουν καταβληθεί ως ένα μέρος μόνο. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο διαχειριστής λειτουργώντας στο όνομα και για λογαριασμό της οικοδομής μπορεί να κινηθεί εναντίον των οφειλετών για την διεκδίκηση υπέρ της οικοδομής.
    Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι στα δικαστήρια «σύρεται» ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος/γραφείου, ανεξάρτητα εάν εκείνη τη χρονική στιγμή η ιδιοκτησία του είναι μισθωμένη ή όχι.   Βάσει του κανονισμού του κτιρίου, προκύπτουν τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και κατά συνέπεια το ύψος των χρεών των οφειλετών.
    Η διαταγή πληρωμής εκδίδεται χωρίς την κλήτευση του οφειλέτη-ιδιοκτήτη στο δικαστήριο, ενώ ο διαχειριστής προσκομίζει τα παραστατικά των χρεών, όπως και αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας. Εν τέλει, η διαταγή πληρωμής εκδίδεται σε βάρος του ιδιοκτήτη, οποίος θα πρέπει να πληρώσει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ στη συνέχεια μπορεί να διεκδικήσει δια της δικαστικής οδού τα χρήματα από τον μισθωτή.
    Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν αποπληρώσει τα χρέη απειλείται με κατάσχεση του ακινήτου που πραγματοποιείται για λογαριασμό της πολυκατοικίας. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν καταβάλει τις οφειλές, τότε θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με κατάσχεση ή με προσημείωση υποθήκης ή με εγγραφή στον Τειρεσία ή ακόμη και με κατάσχεση των τραπεζικών του λογαριασμών εφόσον το υπόλοιπο του λογαριασμού του είναι άνω των 1.500 ευρώ ή ακόμη και με κατάσχεση του ενοικίου εις χείρας του μισθωτή του.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση σε πλείστες περιπτώσεις έχει φτάσει στο απροχώρητο με τη συσσώρευση οφειλών από κοινόχρηστα που πολλές οικοδομές σε περίοπτη θέση ακόμη και σε πολύ καλές γειτονιές να μην έχουν καθαριότητα, κοινόχρηστο ρεύμα και ανελκυστήρα σε λειτουργία εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών. Ανάμεσα στους οφειλέτες μηνών, δυστυχώς υπάρχουν και περιπτώσεις ιδιοκτητών που άφησαν απλήρωτους ένα ή δύο μήνες και συμπεριελήφθησαν στην διαταγή πληρωμής μαζί με τους οφειλέτες περισσότερων μηνών.
    Ενδεικτικά, διαχειριστής προχώρησε στην έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλές ύψους 157 ευρώ, ποσό που αυξάνεται στα 413 ευρώ, εάν συμπεριληφθούν οι νόμιμοι τόκοι, τα δικαστικά έξοδα, οι δαπάνες για την έκδοση επιταγής και η αμοιβή δικηγόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου