Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Διάσταση απόψεων κρεοπωλών - κτηνοτρόφων για την επάρκεια και τις τιμές σε κατσίκι και αρνί



Διάσταση απόψεων κρεοπωλών - κτηνοτρόφων για την επάρκεια και τις τιμές σε κατσίκι και αρνί
Γιατί κάτι μου λέει να πιστέψω τους κτηνοτρόφους ;
    Θολό είναι το τοπίο που επικρατεί στην ελληνική αγορά αμνοεριφίων, ώς προς την επάρκεια και τις τιμές, καθώς και στα δύο αυτά ζητήματα υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ κρεοπωλών και κτηνοτρόφων.
    Ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών έχει κάνει ήδη τις παραγγελίες του, προκειμένου να απολαύσει τον παραδοσιακό οβελία, οι μεν κρεοπώλες μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για επάρκεια στην αγορά και άριστης ποιότητας κρέας, οι δε κτηνοτρόφοι καλούν τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους, καταγγέλλοντας "ελληνοποιήσεις".
Μειωμένη παραγωγή ως και 40% λόγω παγετού. Τουλάχιστον ένα ευρώ "μπαίνουν μέσα" οι κτηνοτρόφοι
    «Πώς είναι δυνατόν, ενώ η φετινή παραγωγή αμνοεριφίων στη χώρα μας είναι μειωμένη σε ποσοστό ως και 40%, η αγορά να είναι "τίγκα" σε προϊόν;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, τονίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠ ότι "εδώ και ένα μήνα μπαίνουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα" ζωντανά ζώα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα οποία σφάζονται χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου και στη συνέχεια πωλούνται σε χαμηλές τιμές ως ...ελληνικά. "Παραπλανούν τους Έλληνες καταναλωτές, παίζουν με την υγεία του αφού του δίνουν αμφιβόλου ποιότητας προϊόν και οδηγούν τον κτηνοτροφικό κλάδο σε αφανισμό" υποστήριξε.
    Ο ίδιος εξήγησε ότι η μειωμένη παραγωγή αμνοεριφίων φέτος είναι αποτέλεσμα του βαρύ χειμώνα (παγετός Ιανουαρίου), με συνέπεια οι κτηνοτρόφοι να έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του ζωϊκού τους κεφαλαίου. Πρόσθεσε ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν "γονατίσει" οικονομικά. "Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στην καλύτερη των περιπτώσεων είμαστε ίσα βάρκα, ίσα νερά. Πέρυσι με το ζόρι ισοφαρίσαμε το κόστος παραγωγής, ενώ δυστυχώς δεν ήταν λίγοι οι κτηνοτρόφοι που μπήκαν μέσα, βάζοντας και από την τσέπη τους" σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου