Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Εγκλήματα διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ



Εγκλήματα διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ
    Οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται κατά τη διακομιδή, λόγω ελλείψεων ασθενοφόρων, θέτουν σε κίνδυνο της ζωή των ασθενών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ».
    Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της διοίκησης του ΕΚΑΒ για συγκεκριμένα περιστατικά ανθρώπων, που είτε κινδύνεψαν είτε έχασαν τη ζωή τους, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων και μεγάλων καθυστερήσεων κατά τη διακομιδή τους.
    Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν έξι τομείς του ΕΚΑΒ που εδρεύουν στα Κέντρα Υγείας και το νοσοκομείο και
ο κάθε τομέας, για να μπορεί να θέτει στην κίνηση ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση, χρειάζεται στη δύναμή του τουλάχιστον 11 διασώστες.
   
«Συνολικά οι σταθμοί ΕΚΑΒ της Χαλκιδικής διαθέτουν 32 διασώστες. Η δύναμη των διασωστών που επιχειρούν είναι κάτω του ορίου ασφαλείας. Απαιτείται η κάλυψη των Σταθμών τουλάχιστον με άλλους τόσους. Δύο είναι τα ασθενοφόρα που επιχειρούν την νύκτα σε όλη την Χαλκιδική. Δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε διακομιδές. Κινδυνεύουν κατ’ εξακολούθηση σοβαρά έκτακτα περιστατικά. Οι διακομιδές γίνονται με ιδιωτικά μέσα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ .
    Μάλιστα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τη νύχτα της
Παρασκευής 7/4/2017 προς Σάββατο 8/4/2017, έφυγε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, για να παραλάβει 38χρονο ασθενή με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα από την Ουρανούπολη, γιατί τη συγκεκριμένη νύκτα οι τέσσερις ενδιάμεσοι Σταθμοί του ΕΚΑΒ δεν είχαν ασθενοφόρο στην κίνηση. Ως αποτέλεσμα, ο 38χρονος έχασε τη ζωή του, εν αναμονή του ασθενοφόρου.
    Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ,
ο Σταθμός ΕΚΑΒ του Νοσοκομείου Πολυγύρου έχει τέσσερις διασώστες και η περιοχή καλύπτεται με ασθενοφόρο μόνο 10 ημέρες το μήνα.
Ο Σταθμός ΕΚΑΒ του Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.)Μουδανιών έχει 12 διασώστες, η κάλυψη είναι επαρκής και υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
Ο Σταυμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Κασσάνδρειας έχει οκτώ διασώστες και η κάλυψη με ασθενοφόρο είναι 20 ημέρες το μήνα.
Ο Σταθμός ΕΚΑΒ Αγίου Νικολάου έχει δύο διασώστες και κάλυψη με ασθενοφόρο πέντε ημέρες το μήνα.
Ο Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Παλαιοχωρίου έχει έξι διασώστες και κάλυψη με ασθενοφόρο 12 ημέρες το μήνα.
Ο Σταθμός ΕΚΑΒ Ν.Καλλικράτειας δεν έχει διασώστη και ουσιαστικά δεν λειτουργεί.
    Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι ο Σταθμός ΕΚΑΒ Τυρνάβου υπάρχει «μόνο στα χαρτιά» και ότι
το πρωί της 4ης Απριλίου κινδύνεψε η ζωή μαθήτριας που έχασε τις αισθήσεις της εμφανίζοντας συμπτώματα με σπασμούς και άπνοια, γιατί ο σταθμός του ΕΚΑΒ δεν είχε προσωπικό να κινήσει ένα από τα δύο ασθενοφόρα για να την παραλάβει από το Αργυροπούλι. Τελικά τη μαθήτρια παρέλαβε ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Λάρισας.
    Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι ίδια είναι η κατάσταση του ΕΚΑΒ στα Νησιά, τη Δυτική Ελλάδα και σε όλη τη χώρα. Τονίζει ότι λόγω του Πάσχα, η επισκεψιμότητα στην περιφέρεια είναι μεγάλη και οι εκδρομείς είναι υγειονομικά ανοχύρωτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου