Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

«Ναι» ή «Όχι»; Η Τουρκία διχασμένη



    Σ' ένα σκίτσο του Penguen, του μεγαλύτερου εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού της Τουρκίας, δύο άνδρες συζητούν. «Θα ψηφίσεις 'ναι' ή 'όχι' στο δημοψήφισμα;», ρωτάει ο ένας. «Τι; Υπάρχει και άλλη επιλογή εκτός από το 'ναι';», απαντά έκπληκτος ο άλλος.
    Περιδιαβάζοντας τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, φαίνεται ξεκάθαρα πως η εκστρατεία για το δημοψήφισμα με θέμα την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών είναι άνιση: καταγής, αυτοκόλλητα υπέρ του «ναι»· στον ουρανό, πανό με το πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν· και στους τοίχους, αφίσες που ανακοίνωναν την τεράστια συγκέντρωση του αρχηγού του κράτους που έγινε το περασμένο Σάββατο.
    Λιγότερο ορατή, η εκστρατεία υπέρ του «όχι» είναι πάντως κι αυτή παρούσα. Στρατηγική της, η απλότητα, με ένα κοριτσάκι κι έναν ήλιο σχεδιασμένο με χρωματιστό μολύβι για λογότυπο. Και ένα σύνθημα: «
Για το μέλλον μας».
    Σύμφωνα με το
Penguen, ο τηλεοπτικός χρόνος που είναι αφιερωμένος στο «ναι» είναι δεκαπλάσιος απ' αυτόν που είναι αφιερωμένος στο «όχι».
    Παρά την ανισορροπία αυτή, την οποία καταγγέλλει το στρατόπεδο του «όχι», η εκστρατεία είναι άγρια και οι ειδικοί προβλέπουν ένα αποτέλεσμα με μικρή διαφορά σ' αυτή την αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Τουρκίας ψηφοφορία.
    Το διακύβευμα ώθησε τα δύο στρατόπεδα να παραμερίσουν την πολιτική ευγένεια, πολλαπλασιάζοντας τις προσωπικές επιθέσεις και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ο πόλεμος αυτός έχει δώσει στις λέξεις «ναι» και «όχι»
evet» και «hayir» στα τουρκικά) συμβολική σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου