Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Καλό Πάσχα νά 'χουμε



Καλό Πάσχα νά 'χουμε
    Ήδη, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για το Πάσχα. Διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα ή την Εβδομάδα των Παθών, κατά την οποία ζωντανεύει το Θείο Δράμα του γλυκυτάτου Ιησού, το οποίο θα κορυφωθεί την Μεγάλη Παρασκευή. Θα ακολουθήσει, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, η Ανάσταση, η οποία συμβολίζει την νίκη της ζωής επί του θανάτου, αλλά και την αναγέννηση της φύσεως. 
    Δεν επιθυμώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, διότι πλέον θα μπω στα χωράφια των Θεολόγων.
    Όμως οπωσδήποτε θα τονίσω, την Ελληνικότητα του Αγίου Πάσχα, την οποία δεν την συναντάς αλλού.   Στην Ευρώπη και την Αμερική το πολύ πολύ να δεις κανένα πάνινο λαγουδάκι και αυτό είναι όλο. Ούτε που θα αισθανθείς γιορτές και πολύ περισσότερο την κατάνυξη του Ελληνικού Πάσχα. Για την Ασία και την Αφρική δεν γνωρίζω. Ελπίζω να (
μη) μας το μάθουν σε λίγα χρόνια οι επενδυτές του κ. Μουζάλα…
    Όταν όμως λέμε «Ελληνικό Πάσχα», πλέον των γνωστών εικόνων που ξεκινούν από την βοσκοπούλα που τσουγκρίζει το κόκκινο αυγό με το τσελιγκόπουλο και φθάνουν στο… μποτιλιάρισμα στα διόδια, έχουμε και άλλα πράγματα, που συνθέτουν την εικόνα ενός πραγματικού «Πάσχα των Ελλήνων» ή των «Νεοελλήνων».
    Η ιστορία, αρχίζει καμμιά 15αριά μέρες, προ του Πάσχα, με τους μετεωρολόγους: «Πάσχα με χιονοπέδιλα θα κάνουν οι Έλληνες» ή «Ξεχάστε το αρνί. Θα έχει καύσωνα το Πάσχα και θα σουβλίσουμε παγωτά». Πρώτη τρομοκρατία. Την σκυτάλη παίρνουν οι ρεπόρτερ, που γυρίζουν στην Αγορά: «Στα ύψη το αρνάκι φέτος. Οι Έλληνες της κρίσης θα την βγάλουν με φτερούγες στη σούβλα». Μερικοί κάνουν και λογοπαίγνιο με «Του φτωχού τ’ αρνί», (τι διάβολο, με τον Τσβάϊχ μεγαλώσαμε). Αλλά το κακό δεν σταματάει εκεί. Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, βρίσκουν (ή… φτιάχνουν) και καμιά δυστυχισμένη ύπαρξη, η οποία λέει την πονεμένη της ιστορία στον φακό και μόλις τελειώσει η συνέντευξη, ρωτάει πότε θα το δείξει
    Απαραίτητο ντεκόρ και κάποιος χασάπης, ο οποίος μας ενημερώνει, αν μεν είναι του κυβερνώντος κόμματος, για την επάρκεια των αγαθών αλλά και για τις χαμηλές τιμές («πολύ πιο κάτω από πέρσι»), ενώ, αν είναι αντιπολιτευόμενος, μας μαυρίζει την ψυχή («μαύρη ακρίβεια. Πώς να φάει ο λαός – ως γνωστόν όλοι για τον λαό κόπτονται - αρνί με τέτοιες τιμές; Με μισό κοτόπουλο και αν θα την βγάλουν οι περισσότεροι.»  Επίσης κάποια στιγμή, στο κάδρο μπαίνει και ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος φρονίμως ποιών (δεν ξέρεις τι γίνεται καμμιά φορά, αφού στη λαχαναγορά κυκλοφορούν και παραγινομένες ντομάτες), πηγαίνει ώρες περίεργες, με λίγη κίνηση. Αυτός, τα βρίσκει όλα τέλεια, πέφτει και (εντελώς τυχαίως) στον κομματικό χασάπη, ο οποίος, δασκαλεμένος από πριν, επιβεβαιώνει την ευδαιμονία που μας έχει ζώσει από παντού, αλλά δεν την βλέπουμε οι ηλίθιοι και όλοι πάνε ευτυχισμένοι στο σπιτάκι τους, αν εν τω μεταξύ δεν τους το έχει πάρει η τράπεζα.
    Προχθές μία κατευθυνομένη ρεπόρτερ της ΕΡΤ του κ. Τσακνή, ο οποίος ως γνωστόν δείχνει ό,τι αυτός κρίνει, μας έπεισε ότι την Κυριακή έγινε το αδιαχώρητο στα καταστήματα και ότι ο κόσμος ψώνιζε σαν λυσσασμένος. Τι να κάνει η δύστυχη. Αυτά της είπαν να πει αυτά έλεγε. Όμως εκτός από τους παραπάνω, που στο κάτω κάτω το ψωμί τους βγάζουν οι άνθρωποι, ασχέτως αν υπερβάλουν λίγο, έχουμε και το νέο φρούτο, το οποίο βέβαια είναι αυγό που εκκολάφθηκε στον φιλόξενο κόρφο της άθεης κυβερνήσεώς μας. Και βεβαίως μιλάμε για την περίφημη «Ένωση αθέων»!!! Είναι αυτοί οι «αγωνιστές», που κάθε Μεγάλη Παρασκευή μαζεύονται και τρώνε σουβλάκια και λοιδωρούν το Άγιο Φως, διότι τάχα ξοδεύονται πολλά χρήματα για να έλθει από τους Αγίους Τόπους. Εδώ τους έπιασε ο πόνος για οικονομία. Ας είναι. Τους αφήνουμε στην ανυπαρξία τους. Και δεν θα τους ευχηθούμε στο λαιμό να τους κάτσει, αλλά να πάρουν μπουκιά και κιλό…Ιδιαιτέρως στον κ. Μπαλαούρα, υπέρμαχο των…αγώνων, ευχόμαστε καλά κρασιά.
    Όλα αυτά θα τα δούμε και θα τα ακούσουμε. Όμως να τολμήσω μία πρόβλεψη; Το Ελληνικό Πάσχα θα αστράψει και πάλι. Θα δούμε γεμάτες κόσμο τις εκκλησίες μας, που θα σιγοψάλλει το «Τροπάριο της Κασσιανής», το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου», που συγκλονίζει κάθε Ελληνορθόδοξη ψυχή, το «Η ζωή εν Τάφω» και τα «Εγκώμια». Και εκεί κατά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου «Θα πικρανθεί ο Άδης» και το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών» θα συνεγείρει το Πανελλήνιο και θα στείλει στον αγύριστο αθέους και περίεργους, διότι η Ελλάδα μας ήταν, είναι και θα είναι Ορθόδοξη Χριστιανική και δεν μπορεί κανένας να την αλλάξει.
    Κι’ εκεί, κοντά στα ξημερώματα και πριν να βγει ο ήλιος, θα αρχίσουν να μας γαργαλάνε οι τσίκνες του πασχαλινού αρνιού, που θα βγαίνουν από κάθε αυλή, κήπο ή βεράντα, επειδή αυτό δεν είναι έθιμο καλοπέρασης και ευμάρειας. Είναι έθιμο που έρχεται κατ’ ευθείαν από την Ελληνική παράδοση. Από τους κλέφτες και αρματολούς του 1821 και όχι από κάποιο ράντσο του Τέξας ή κάποια μπυραρία του Μονάχου ή κάποια πάμπ του Λονδίνου. Είναι ένα έθιμο που μυρίζει θυμάρι και Ελλάδα, γι’ αυτό και δεν θα το συναντήσεις σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Γι’ αυτό και λυσσάνε οι νεοταξίτες.
    Ας είναι κι’ έτσι. Πάντως εμείς, τους αφιερώνουμε αυτούς τους λίγους στίχους του Στέλιου Σπεράντζα (δυστυχώς ο Λένιν δεν έχει γράψει πασχαλινά ποιήματα):
Ανάσταση. Τα σήμαντρα χτυπούν κι όλα τα δένδρα ανθίζουν πέρα ως πέρα.
Στον κόσμο αυτό, ας μάθουν ν’ αγαπούν όσοι το μίσος έσπειραν
κι ας πουν «Χριστός Ανέστη ετούτη την ημέρα».
Χαρούμενη Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους τους Έλληνες, όπου γης.
Αστερίσκοι
    Τι θα γίνει με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη; Δεν περνάει εβδομάδα και να μη διαβάσουμε στην «δημοκρατία» - και δυστυχώς μόνον σ’ αυτήν – διάφορα περίεργα. Την μία ξεχνάει ο σύζυγός της να δηλώσει ένα εκατομμύριο, λες και είναι ένα ευρώ. Την άλλη η κ. Ντόρα αποκαλεί ατύχημα την θυσία του σμηναγού Ηλιάκη.   Την παράλλη κάτι γίνεται με την κ. Ντόρα και την πολυεθνική εταιρία ταξί Uber και γίνεται τούρκος ο Θύμιος ο Λυμπερόπουλος. Την παραπαραάλλη φωνάζει ο κ. Κοτζιάς ότι επί Ντόρας ΥΠΕΞ διετέθησαν 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε ΜΚΟ της Καραϊβικής (μπορεί και στους πειρατές του Τζώνυ Ντεπ και της Πηνελόπης της Κρουζ).
    Εγώ δεν πιστεύω τίποτα από όλα αυτά. Αλλά βρε παιδί μου κάθε τόσο και λιγάκι νάσου και ένας καπνός…
Μέχρι πριν δύο Κυριακές και μερικά δευτερόλεπτα πριν τελειώσει το ματς ΑΕΚ-ΠΑΟ 2-3, οι καλύτεροι προπονητές στον κόσμο ήταν ο
Ζοζέ Μουρίνιο της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, ο Αντόνιο Κόντε της Τσέλσι και οι…Μανόλο Χιμένεθ της ΑΕΚ και Μαρίνος Ουζουνίδης του ΠΑΟ.
    Τόφερε ο διάβολος και του Μανώλη η σκούφια, αλλά και η δεινότητα του
Μπέρκ και το σκηνικό άλλαξε. Και ο μεν Ουζουνίδης παρέμεινε στην κορυφή, ο δε Χιμένες, ούτε ψύλλος στον κόρφο του. Για πότε ξέχασε όσα ήξερε, για πότε έπαψε να είναι αυτός που «έκανε ομάδα της ΑΕΚ» και έγινε μπερδεμένος και φοβιτσιάρης που δεν ξέρει να κάνει αλλαγές, ουδείς το αντελήφθη πλήν ίσως των δημοσιογράφων που μέχρι το 92΄του αγώνα τον «έστελναν» στην Μπαρτσελώνα, διάδοχο του Λουίς Ενρίκε.
    Ψυχραιμία παιδιά. Ποδόσφαιρο είναι. Θα γίνουν και λάθη και δεν θα βγαίνουν πάντοτε οι επιλογές. Εδώ κοτζάμ ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε για ΟΧΙ, το πήρε και το άλλαξε σε ΝΑΙ και ουδείς διαμαρτυρήθηκε. Αντιθέτως τόριξαν στο Χορό…
    Παρεμπιπτόντως, μετά το 0-2 επί του Πλατανιά και το 5-0 επί της Κέρκυρας, ο
Χιμένεθ ξανάγινε προπονηταράς…
    Έγραφε προ ημερών στη στήλη του «
Λες και ήταν χθες» ο κ. Ελ. Σκιαδάς, ότι ο τάφος του λαοφιλούς Καραγκιόζη βρίσκεται στην Προύσα της Μ. Ασίας. Το κείμενο συνοδεύει και η φωτογραφία του τάφου, ο οποίος φαίνεται να είναι πιο μικρός από τους συνήθεις. Κι’ έτσι να είναι σκεφθήκατε ποτέ αν θελήσουμε εδώ στην Ελλάδα να φτιάξουμε νεκροταφεία Καραγκιόζηδων τι αχανείς εκτάσεις θα χρειαζόμαστε;
    Διαβάζω στην «δημοκρατία» ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσε την παραχώρηση από την Εκκλησία στο Δημόσιο ενός μεγάλου κτήματος στην Βοιωτία, στο οποίο θα μπορέσουν να βρουν δουλειά άνεργοι της περιοχής.
    Όλα καλά και μπράβο στον Μακαριώτατο.
    Τώρα απομένει να μάθουμε, ποιοι θα διορισθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο για την διαχείριση του κτήματος, ελπίζουμε όχι πάλι ο κ. Κιμούλης, και πότε θα αρχίσουν οι παραιτήσεις.
    Για να είναι πιο αξιοκρατική η επιλογή προτείνουμε να τεθεί ένα μικρό ερωτηματολόγιο μεταξύ των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έτσι κι’ αλλιώς από αυτούς θα επιλεγούν, με εύκολες ερωτήσεις όπως:
Πόσες ώρες κάθεστε στην καφετέρια την ημέρα;
Ποιο είναι το ρεκόρ σας στην κατασκευή μολότοφ;
Πόσα σούπερ μάρκετ έχετε κλέψει; 
Ο Παύλος Μελάς, σε ποια τράπεζα ήταν μέτοχος; 
Εάν σπείρετε 10 στρέμματα με αλάτι, πόσες αλατιέρες θα βγάλετε;
    Καλή επιτυχία.
    Διαβάζω στην «δημοκρατία» τα παρακάτω, που αναφέρονται στην δίκη της Siemens: «Περίεργη απόφαση, να μη ηχογραφηθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων λόγω έλλειψης υποδομών». Ως δικαιολογία ο πρόεδρος της έδρας, ανακοίνωσε ότι το αίτημα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, διότι δεν υπάρχει υποδομή σε καμία από τις αίθουσες… Ομολογώ ότι δεν το πολυκατάλαβα.
    Όταν και στο τελευταίο πανηγύρι της Ελληνικής υπαίθρου σήμερα, νοικιάζονται τεράστιες μεγαφωνικές συσκευές με επίσης τεραστίων δυνατοτήτων κονσόλες, ώστε να κάνει άνετα τις λεβέντικες φιγούρες στο τσάμικο το κάθε παλικάρι, δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι ανάλογο στην μεγαλύτερη δίκη της δεκαετίας; Κάτι δεν μου πάει καλά.
    Στο κάτω- κάτω η Siemens και με τέτοια δεν ασχολείται; Ή στο τέλος τέλος, ας φέρει ένα πλυντήριο και θα πούμε στον εφευρέτη Κύρο Γρανάζη να το μετατρέψει σε κονσόλα…
    Δηλώσεις Λεβέντη μετά την συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη: «
Με ρώτησε τι είχα στο παρελθόν με τον πατέρα του και του εξήγησα. Ο υπάρχον ηλεκτρισμός από παλιά διαλύθηκε». Δηλαδή τι ακριβώς του εξήγησε και ο κ. Κούλης πείσθηκε; Ανακάλεσε μήπως τις επικλήσεις του στο Ύψιστο, να στείλει την επάρατο στον μπαμπά Μητσοτάκη; Ούτε με τα συχωροχάρτια του Πάπα δεν καθάριζες τόσο εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου