Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Να ξαναζωντανέψει την πλαζ της Αγίας Τριάδας επιχειρεί ο δήμος Θερμαϊκού



Να ξαναζωντανέψει την πλαζ της Αγίας Τριάδας επιχειρεί ο δήμος Θερμαϊκού
Αρκεί να πειστεί ο κόσμος ότι η θάλασσα είναι και πάλι καθαρή.
    Η μελέτη για την ανάπλαση της παραλίας στην οποία τραγούδησαν για πρώτη φορά οι ‘’ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ’’ και υπήρξε αγαπημένος προορισμός για τους Θεσσαλονικείς τους καλοκαιρινούς μήνες, εντάχθηκε σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ
    Ένα από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Διοίκηση του Δήμου μας είναι η Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του οικισμού Αγίας Τριάδας. Η Αγία Τριάδα  που είναι τουριστική περιοχή του Δήμου μας και πληγώθηκε  από την καταστρεπτική πλημμύρα του περασμένου Σεπτεμβρίου, χρήζει άμεσης αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού.
    Η Αγία Τριάδα αποτελεί την πλέον ιστορική διαδρομή της ανατολικής περιοχής του Θερμαϊκού Κόλπου. Και ποιος δεν αναπολεί σήμερα τις συναυλίες στην Κοινοτική Πλαζ, γνωστή σαν ‘’Ακτή Ρέμβη’’ αρχικά και σαν ‘’ΑΚΤΙΟ’’ μετέπειτα, με τους δεκάδες χιλιάδες λουόμενους και επισκέπτες! Εδώ τραγούδησαν για πρώτη φορά οι ‘’ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ’’, εδώ έφτανε κάθε μέρα το καραβάκι, μεταφέροντας την αύρα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Αυτά έγιναν κατά τις 10ετίες του ‘’60 και ‘’70 μέχρι τα μέσα της 10ετίας του ‘’80.  Μετά το κλείσιμο της παιδικής κατασκήνωσης ΠΙΚΠΑ αλλά και της δημοτικής πλαζ, όλη η ακτή της Αγίας Τριάδας μέχρι τους βράχους ερήμωσε και δεν απέκτησε ποτέ ζωντάνια, ούτε ‘’χαμόγελο’’ προς τη Θεσσαλονίκη, που την αγναντεύει απέναντί της.
    Έτσι, ετοιμάστηκε η πρόταση του Δήμου μας, με παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση αυτής της τραυματισμένης τουριστικής περιοχής, με απώτερο στόχο να ‘’τραγουδήσουμε’’ ξανά μαζί της, οργανωμένα, και με υποδομές που θα φέρουν πάλι, παρά την οικονομική κρίση, το άνοιγμα των καταστημάτων και των παραθεριστικών σπιτιών, με υλικά αισθητικής αξιοποίησης και φιλικά στο περιβάλλον.
    Ήδη, το πρώτο βήμα έγινε από το Δήμο μας με τη διάνοιξη του παραλιακού μετώπου στο ύψος των ΚΑΑΥ και της πλαζ του ΕΟΤ, ώστε η Αγία Τριάδα να μην είναι πια αποκομμένη από τις τουριστικές περιοχές των Ν. Επιβατών και της Περαίας, ενώ ολοκληρώθηκαν έργα αναβάθμισης και εξωραϊσμού, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, αναβαθμίζοντας  όλη την περιοχή.
    Η μελέτη του έργου  ‘’Ανάπλαση παραλιακής ζώνης οικισμού Αγίας Τριάδας Δήμου Θερμαϊκού’’, αξιολογήθηκε πρόσφατα και εντάχθηκε σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ. Πρόκειται για την παραλιακή ζώνη ανάμεσα στα κτίρια ορόσημα, δηλαδή την πρώην δημοτική πλαζ  ‘’ΑΚΤΙΟΝ’’ και τις ‘’Κατασκηνώσεις ΠΙΚΠΑ’’, που βρίσκονται στο ανατολικό και δυτικό άκρο του παραλιακού μετώπου αντίστοιχα. Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην πρόθεση δημιουργίας μιας συνεχόμενης πορείας, με στόχο μια ήπια επέμβαση, φιλική προς το περιβάλλον, του πεζού και του ποδηλάτη.
    Στην περιοχή μελέτης παρατηρήθηκε η ανυπαρξία πόλων δραστηριοτήτων, ώστε να προωθηθεί η διέλευση πεζών. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν μικροί πόλοι έλξης, ώστε να παρακινούν και να ενθαρρύνουν τον περίπατο και την οικειοποίηση του χώρου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων στάσης και ανάπλασης στα σημεία με την καλύτερη θέα.
    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δυνατότητα διέλευσης όλων των πολιτών και ιδιαίτερα πολιτών με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων, σε μια διαδρομή προσεγγίσιμη και ασφαλή. Μια σειρά ενεργειών επιτυγχάνουν αυτόν το στόχο: Η όδευση τυφλών, που διατρέχει την περιοχή, δάπεδα με ομαλές κλίσεις χωρίς σκαλοπάτια, πρόβλεψη επαρκών θέσεων στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, κατάλληλη σήμανση.
    Ακόμη, στην περιοχή της μελέτης κατασκευάζεται οδός ήπιας κυκλοφορίας με μικτή χρήση (οδός με μικτή κυκλοφορία, όπου οι ποδηλάτες έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τα αυτοκίνητα). Η οδός αυτή εκτείνεται σε όλη την έκταση της ανάπλασης.
    Το κεντρικό τμήμα της οδού αποτελείται από ασφαλτοστρωμένη οδό ήπιας κυκλοφορίας για τη διέλευση οχημάτων με μειωμένη ταχύτητα.  Παράλληλα με το κεντρικό τμήμα της οδού, εκτείνονται οι χώροι πεζοδρομίου που περιλαμβάνουν οδηγό όδευσης τυφλού, κατασκευασμένο από πλάκες λευκού μαρμάρου.
    Στο αριστερό παράπλευρο τμήμα της οδού, ανάμεσα στην οδό ήπιας κυκλοφορίας και το πεζοδρόμιο, εκτείνεται ο ποδηλατόδρομος, ο οποίος κατασκευάζεται από ρευστό ασφαλτόμειγμα χρώματος κίτρινου για τη διέλευση των ποδηλάτων.
    Στην όλη διαδρομή  οριοθετούνται δυο χώροι στάσης πεζών, οι οποίοι αποτελούνται από καθιστικές επιφάνειες τοποθετημένες σε ξύλινο δάπεδο και οι οποίοι περιβάλλονται στο ανατολικό και δυτικό όριό τους από φύτευση και παρτέρια με θάμνους και δέντρα. Προβλέπονται ακόμη δυο χώροι στάθμευσης οχημάτων, με διακεκριμένες θέσεις για οχήματα ατόμων με αναπηρίες. Μεταξύ των χώρων αυτών και δεξιά της κυκλοφοριακής οδού απαντώνται δυο υπογειοποιημένοι κάδοι απορριμμάτων.
    Επίσης σε τμήματα της διαδρομής έχουν διαμορφωθεί ειδικές κατασκευές με εγκοπές για τη στάθμευση των ποδηλάτων.
    Μετά τον δεύτερο χώρο στάθμευσης οριοθετείται ο τρίτος χώρος ανάπλασης κοινού, ο οποίος αποτελείται από τραπεζοκαθίσματα τοποθετημένα σε ξύλινη επιφάνεια και περιβαλλόμενα από παρτέρια και φυτεύσεις.
    Μετά τον τρίτο χώρο ανάπλασης πεζών, τα έργα ανάπλασης περιλαμβάνουν την οδό ήπιας κυκλοφορίας, καθώς και τους χώρους πεζοδρομίου μαζί με τις οδεύσεις τυφλών έως το πέρας των έργων.
    Σε όλη την έκταση των έργων περιλαμβάνεται κατάλληλος φωτισμός μέσω στύλων φωτισμού, ενδοδαπέδιων φωτιστικών και κρυφού φωτισμού στα πετάσματα και τις καθιστικές επιφάνειες.
Δήμαρχος Θερμαϊκού
Γιάννης Μαυρομάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου