Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Μεγάλες ανατροπές στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Τι πρέπει να ξέρετε.



Μεγάλες ανατροπές στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Τι πρέπει να ξέρετε.
Σε όποιον κατάλαβε, θα δώσουμε … «χρυσούν ωρολόγιον μετά καδένος»….
    Μεγάλες ανατροπές στις ηλεκτρονικές πληρωμές από το πρώτο ευρώ, φέρνει το υπουργείο Οικονομικών.   Καθορίζονται συγκεκριμένοι απαράβατοι κανόνες, όπως π.χ. ότι για οποιαδήποτε συναλλαγή είτε ηλεκτρονικά είτε με κάρτα ή με κουπόνι, ηλεκτρονικό πορτοφόλι και άλλα, θα πρέπει να είναι ονομαστικοποιημένη κι όχι ανώνυμη.
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αλλαγές που έρχονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την εντατικοποίηση της εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενεργοποιήθηκε στις
23 Μαρτίου 2017, το σύνολο των άρθρων που αφορούν στην απαγόρευση της χρήσης των ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Ετσι:
    Στο εξής, κατά τις συναλλαγές με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής -
ενδεικτικά μέσω μεταφοράς από λογαριασμό ηλεκτρονικής τραπεζικής, μέσω χρήσης κάρτας πληρωμής καθώς και μέσω οποιουδήποτε άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμών (ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, ηλεκτρονικό χρήμα, κουπόνι, voucher)- καθίσταται υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση και η ταυτοποίηση του κατόχου του μέσου πληρωμής από το πρώτο ευρώ, με συλλογή των στοιχείων και εγγράφων που πιστοποιούν την ταυτότητα των κατόχων τους.
    Πλέον, η χρήση μη-ονομαστικοποιημένων και μη-ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών δεν επιτρέπεται, ενώ πιθανές εξαιρέσεις θα εξετασθούν στο μέλλον και μετά την καθολική ανταπόκριση των παρόχων στο νέο μέτρο.
    Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν οι προβλέψεις του Νόμου που απαγορεύουν τη διανομή και την καθ' οιονδήποτε τρόπο διάθεση ηλεκτρονικού χρήματος καθώς και την είσπραξη έναντι τρίτου εν γένει, τόσο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όσο και μετρητά, από παντός είδους οντότητες του
ν. 4308/2014, που δεν αποτελούν νομίμως αδειοδοτημένους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών ή Αντιπροσώπους ή τραπεζικά υποκαταστήματα εκτός αν άλλως ορίζεται ήδη ρητά στην οικεία ισχύουσα νομοθεσία (πχ. πρακτορεία ΟΠΑΠ, εισπράξεις αντικαταβολών κλπ.).
    Εξοφλήσεις λογαριασμών θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα από τις τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους, καθώς και από Ιδρύματα Πληρωμών και Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος και τους Αντιπροσώπους τους.
    Σημεία λιανικής και λοιπά σημεία πώλησης, μπορούν επίσης να εξοφλούν λογαριασμούς και να πραγματοποιούν εισπράξεις για λογαριασμό τρίτων, με την προϋπόθεση ότι θα καταστούν Αντιπρόσωποι σε ένα από τα 469 Ιδρύματα Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος που δραστηριοποιούνται νομίμως στη χώρα ή σε όσα δραστηριοποιηθούν νομίμως στο μέλλον.
    Τα ανωτέρω έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ χωρίς την προϋπόθεση έκδοσης άλλων διευκρινιστικών Υπουργικών Αποφάσεων.
    Ο
Νόμος 4446/2016 για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση για την πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα, και με ένα ολοκληρωμένο και αναπόσπαστο πλαίσιο παρεμβάσεων θα επιτύχει καίριο πλήγμα στην παραοικονομία, και το ξέπλυμα χρήματος, με τη συμβολή των φορέων και ολόκληρης της κοινωνίας, που με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό στρέφεται στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για τις καθημερινές συναλλαγές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου