Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές στα πανεπιστήμια



Διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές στα πανεπιστήμια
http://www.seleo.gr 
    Τα τελευταία χρόνια διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές, ένας στους δέκα από όσους κατορθώνουν να πάρουν πτυχίο μεταναστεύει, ενώ η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. 
    Σύμφωνα με το ''Έθνος'', οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, αφού για παράδειγμα το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές ήταν περίπου 163.000 για να φτάσουν σήμερα να αριθμούν πάνω από 330.000 άτομα. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη του υπουργείου Παιδείας για τη στρατηγική της Ανώτατης Εκπαίδευσης για τα έτη 2016-2020, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η οικονομική κρίση και η υπογεννητικότητα θα είναι οι βασικές αιτίες μείωσης των φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τα επόμενα χρόνια. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, κάθε χρόνο τα ΑΕΙ δέχονται περίπου 70.000 με 80.000 νέους φοιτητές.
    Οι νέοι φοιτητές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής τους, καθώς είναι πολύ πιο απαιτητικό από εκείνο του λυκείου, ενώ μπορεί να καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα που δεν έχουν προηγουμένως διδαχθεί επαρκώς. Τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, φοιτητές παραμελούν ή εγκαταλείπουν εντελώς τις σπουδές τους προκειμένου να εργαστούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου