Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Τουρκία: “Πονηρή” ανακοίνωση αύξησης αμυντικών δαπανών…



Ο «ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ»
Τουρκία: “Πονηρή” ανακοίνωση αύξησης αμυντικών δαπανών…
    Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη έρχεται από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προανήγγειλε μια ακόμη αύξηση των τουρκικών δαπανών!
    Μιλώντας στην αμερικανικής πρωτεύουσα όπου βρίσκεται και αφού παρέδωσε στον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έναν φάκελο με νέα ενοχοποιητικά – κατά δήλωση – στοιχεία για την εμπλοκή του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, πέρασε και στο «παρασύνθημα».
    Ανέφερε ότι η χώρα του θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες και φέτος, όμως η αιτιολόγηση είναι εκπληκτική… Όπως είπε, αυτό θα γίνει για να ευθυγραμμιστεί η Άγκυρα με τον στόχο δαπάνης 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στην άμυνα, όπως αυτός έχει καθοριστεί από την Ατλαντική Συμμαχία!
    Το πρώτο ερώτημα είναι πως γίνεται οι τουρκικές αμυντικές δαπάνες να παραμένουν κάτω από το 2% του ΑΕΠ όταν αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, μια πιθανότατη εξήγηση – απάντηση είναι οι «κρυφές» αμυντικές δαπάνες οι οποίες κατευθύνονται σε οπλικά συστήματα και άλλα τινά, που όμως αφορούν άλλους σχηματισμούς, όπως π.χ. η Στρατοχωροφυλακή, δαπάνες που δεν συνυπολογίζονται στο τελικό μέγεθος.
    Ο Ερντογάν, στην απέλπιδα προσπάθεια που καταβάλλει για να ελέγξει ασφυκτικά την Τουρκία, φοβούμενος Κεμαλικούς και Γκιουλενιστές, ποιός ξέρει και ποιούς άλλους (…) έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα εξοπλίσει με κύρια οπλικά συστήματα μονάδες της Αστυνομίας και άλλους σχηματισμούς πέραν των τακτικών ενόπλων δυνάμεων, με προφανή στόχο να διαθέτει δικό τους «στρατό», καλά εξοπλισμένο, εάν επιχειρηθεί ξανά η ανατροπή του.
    Ενδιαφέρον έχει όμως και ο τρόπος που επιχειρεί να «πουλήσει» την εξαγγελία ο Τσαβούσογλου. Στις ΗΠΑ στέλνει το μήνυμα ενός… πιστού ΝΑΤΟϊκού συμμάχου (προφανώς θα τοποθετήσουν και μια νέα παραγγελία μερικών δισεκατομμυρίων για F-35 κατευνάζοντας την οργή των ΗΠΑ, ενώ θα… κλείνουν το μάτι στις αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ), ενώ την ίδια ώρα διαβιβάζει σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στη Μόσχα για τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών, την κόντρα με τους δασμούς στα προϊόντα εκατέρωθεν, ίσως τη μη εκταμίευση δανείου για την αγορά των S-400 και όχι μόνο.
    Κυρίως, το μήνυμα δυσαρέσκειας αφορά την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στις κουρδικές περιοχές στη Βόρεια Συρία και την κατασκευή «προπλάσματος» στρατιωτικής βάσης στην περιοχή, θωρακίζοντας τους Κούρδους που η Άγκυρα αποκαλεί τρομοκράτες, από ενδεχόμενη τουρκική κίνηση εναντίον τους…
    Ευελπιστούμε στην κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης στην αμερικανική πρωτεύουσα αλλά και στο ΝΑΤΟ, όπου πρέπει να εξηγηθεί η επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο σε μια εποχή σημαντικών εξελίξεων, ενώ το θέμα πρέπει να τεθεί χωρίς καθυστέρηση και στους Ευρωπαίους εταίρους που θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχει καμία λογική η εγκατάλειψη της κυριαρχίας μιας χώρας στην τύχη της, στο όνομα οποιασδήποτε «οικονομικής ορθοδοξίας».
    Το ελάχιστο που μπορεί να γίνει από ελληνικής πλευράς είναι η άμεση κινητοποίηση για δραματική επίσπευση του προγράμματος αναβάθμισης των ελληνικών F-16 και των φρεγατών, ενώ θα πρέπει να αναζητηθούν και οικονομικές λύσεις που θα οδηγήσουν σε μερική αποκατάσταση της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης που διαμορφώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με τον πολιτικό της κόσμο περί άλλων… να τυρβάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου