Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Η πιο παράξενη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!



    Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας από τη Γερμανία, στα τέλη της δεκαετίας του 1940, το Κάστρο Itter κατελήφθη από τους Γερμανούς και υπό τις διαταγές του Χάινριχ Χίμλερ μετατράπηκε σε φυλακή με “επώνυμους” κρατουμένους, μεταξύ αυτών και του πρώην Γάλλου Πρόεδρου Albert Lebrun, του πρώην Πρωθυπουργού Paul Reynaud και του Edouard Daladier, των στρατηγών Maxime Weygand και Maurice Gamelin και του διάσημου τενίστα Jean Borotra.
    Στην παρακμή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πέντε μέρες μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ στο καταφύγιό του στο Βερολίνο, μία από τις πιο παράξενες μάχες έλαβε χώρα στο κάστρο Itter. Εκείνη την περίοδο διάσπαρτες ομάδες ναζί, που υποχωρούν, προβαίνουν σε φρικαλεότητες εναντίον των τοπικών πληθυσμών που αντιστάθηκαν ή βιάστηκαν να πανηγυρίσουν την ήττα του γερμανικού στρατού.
    Η ιστορία της μάχης του κάστρου Itter ξεκινά στις 4 Μαΐου 1945, όταν φρουρά των SS εγκαταλείπει  το κάστρο-φυλακή και οι κρατούμενοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο. Γνωρίζοντας την επικείμενη επίθεση των ναζί αναζητούν βοήθεια. Έτσι έρχονται σε επαφή με αμερικανικά στρατεύματα τα οποία όμως δεν μπορούν να διαθέσουν αρκετές δυνάμεις. Τρία τανκ Σέρμαν και μια χούφτα άντρες. υπό τις διαταγές του λοχαγού Jack Lee Jr. σπεύδουν σε βοήθεια των κρατουμένων. Ταυτόχρονα ερχόμενοι σε επαφή με την αυστριακή αντίσταση οι κρατούμενοι εξασφαλίζουν τη βοήθεια του ταγματάρχη Josef Gangl, διοικητή μιας μικρής  μονάδας της Βέρμαχτ που αποστάτησε από τους ναζί. Ο Gangl έφτασε στο αμερικανικό στρατόπεδο κρατώντας μια λευκή σημαία και ζήτησε να ηγηθεί της αποστολής
    Την επομένη 150 στρατιώτες των Waffen-SS , της 17ης Μεραρχίας Panzer, φτάνουν στο κάστρο  για να εκτελέσουν τους κρατούμενους. Οι λίγοι άνδρες του Lee πολέμησαν μαζί με ακόμη είκοσι αντιναζιστές Γερμανούς, πρώην στρατιώτες της Βέρμαχτ, καθώς και με τους Γάλλους κρατούμενους, αμυνόμενοι του κάστρου. Οι Γερμανοί, που υπερτερούσαν σε δύναμη και εξοπλισμό, βομβάρδισαν το κάστρο και μετά από πολιορκία μιας ημέρας ήταν έτοιμοι να το καταλάβουν. Για καλή τύχη των υπερασπιστών του, η άνιση μάχη έλαβε τέλος καθώς κατέφτασε σε βοήθεια σημαντική δύναμη του συμμαχικού στρατού, απωθώντας τους ναζί.   Ήταν η μόνη μάχη στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου Αμερικανοί, Γάλλοι και Γερμανοί πολέμησαν μαζί.
    Ο Αμερικανός λοχαγός Lee, τιμήθηκε σαν ήρωας στη χώρα του. Ο Γερμανός Gangl, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας προσπαθώντας να προφυλάξει από τα πυρά ένα Γάλλο κρατούμενο και τιμάται και αυτός σαν ήρωας στη Γερμανία και την Αυστρία. Η μάχη του κάστρου Itter ήταν η τελευταία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς στις 8 Μαΐου η Γερμανία συνθηκολόγησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου