Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

“Φτιάχνει” κλίμα για την συνάντησή του με Πούτιν ο Ερντογάν



“Φτιάχνει” κλίμα για την συνάντησή του με Πούτιν ο Ερντογάν
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Να ”φτιάξει” κλίμα  προόδου των  οικονομικών σχέσεων μεταξύ Αγκύρας και Μόσχας επιχειρεί η Τουρκία  με δημοσιοποίηση σχετικών στοιχείων, ενόψει της επίσκεψης  του Πρόεδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 9 με 10 Μαρτίου στην Ρωσία ,  όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να συζητήσουν    ένα ευρύ φάσμα  θεμάτων  συμπεριλαμβανομένης  της προμήθειας  των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400  από την Τουρκία.
    Παράλληλα , όπως έχει ανακοινωθεί από τον επικεφαλής σύμβουλο  του Προέδρου  της Δημοκρατίας  της Τουρκίας  κ. Ιλνούρ Τσεβίκ, η συνεργασία στο εμπόριο, στον  τουρισμό  και στην  κατασκευή του πυρηνικού σταθμού  (Akkuyu) αποτελεί το πλαίσιο  των συζητήσεων  των Ερντογαν-Πουτιν, μαζί με θέματα άμυνας και ασφάλειας και βεβαίως η προμήθεια  των συστημάτων S-400 .
    Το  μεγάλο θύμα της επιδείνωσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων ήταν , ως γνωστόν, ο τουρισμός: Έτσι χθες η εφημερίδα ”Βατάν” αναφέρει ότι οι Ρώσοι τουρίστες φέτος θα φθάσουν νωρίτερα στην Τουρκία.  Αναμένεται, γράφει,  μεγάλη αύξηση για φέτος στον αριθμό των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία. και ότι ενώ την περίοδο του 2014-2015 είχαν  πάει 4,5 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες στην Τουρκία, ο αριθμός από τώρα έφτασε τους 4 εκατομμύρια τουρίστες. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι οι τουρίστες αναμένεται να ξεκινούν να  φθίνουν  στην Τουρκία.από τον Απρίλιο 
    Η διαδικασία αποκατάστασης  των ρωσο-τουρκικών σχέσεων  ξεκίνησε ουσιαστικά το 2016  και σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει, η Τουρκία  φαίνεται να  ενίσχυσε  την συνεργασία των δύο χωρών και σε όλους τους τομείς, πέραν του τουρισμού.
    Με βάση μεταδοθείσες πληροφορίες από, την τουρκική κρατική τηλεόραση χθες,  οι  τουρκικές εξαγωγές  στην Ρωσία  αυξήθηκαν   κατά  59,1%, φθάνοντας στο επίπεδο των 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε  σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς, ενώ οι εισαγωγές από την  Ρωσία στην Τουρκία  αυξήθηκαν  κατά 10,2%  φθάνοντας στο επίπεδο  των 1.5  δις. εκατ. δολ.. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε  το Ίδρυμα Στατιστικής της Τουρκίας  το συνολικό ποσό  εσόδων από την εξαγωγή οπωρικών και λαχανικών που συγκεντρώθηκε  έφθασε στο επίπεδο των 38  εκατ. δολ.
    Το μεγαλύτερο  μερίδιο  στις εισαγωγές   από την Ρωσία  κατέχει  η ενέργεια  που φθάνει στο ύψος των 832  εκατ δολ και  δεύτερο σε σειρά είναι   τα προϊόντα της χαλυβο- σιδηρουργίας  φθάνοντας στο ποσό των 279 εκατ. δολ.
     Στο μεταξύ  καθώς ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ρωσία  στο θέμα  της συμφωνίας που θα διασφαλίσει την ελευθερία στο εμπόριο   αναφέρεται ως εκτίμηση ότι, εάν η εν λόγω συμφωνία  τεθεί σε ισχύ, τότε  θα  αυξηθούν οι  εμπορικές συναλλαγές από  τις τελωνειακές  εργασίες μέχρι  και την επίσπευση των γραφειοκρατικών   υποθέσεων ανάμεσα στις δύο  χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου