Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

«Αν ο Αυξεντίου περίμενε…»



ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
«Αν ο Αυξεντίου περίμενε…»
…να διαπιστώσει τις προθέσεις των Άγγλων…
    Έχουν εθιστεί στον εμπαιγμό του λαού, αλλά και των ιδίων των εαυτών τους. Εδώ και τέσσερα χρόνια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει να βλέπει «θετική ρητορική» από μέρους της Τουρκίας. Και να ικετεύει όπως η «θετική ρητορική» αποδειχθεί στην πράξη. Ουδέποτε υπήρξε θετική ρητορική από την Τουρκία. Πάντοτε οι Τούρκοι ηγέτες ανέπτυσσαν αρνητική και εκβιαστική ρητορική.
    Και την αποδείκνυαν εμπράκτως στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου, ο Νταβούτογλου, ο Τουρκές, ο Ακιντζί, είχαν ως μόνη «θετική ρητορική» το στερεότυπο «η Τουρκία θέλει λύση». Θέλει λύση, αλλά λύση τουρκική. Ο Αναστασιάδης δεν ερωτούσε, ούτε προβληματιζόταν ποια λύση θέλει η Τουρκία.
    Ακόμη και σήμερα, που η Τουρκία απέδειξε εμπράκτως τι θέλει, στο τραπέζι των τριών Μον Πελεράν, της Γενεύης και τελευταία της αποχώρησης του Ακιντζί από τις συνομιλίες και των απαράδεκτων όρων που υποβάλλει για να επανέλθει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει πως αναμένει έμπρακτη απόδειξη στο τραπέζι. Μα, την έλαβε εκατοντάδες φορές.
    Τη λαμβάνει και σήμερα, με τις καθημερινές παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα και τη δέσμευση κυπριακών θαλάσσιων περιοχών, δυτικά της Πάφου, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Εντός της περιοχής αυτής περιλαμβάνεται και το τεμάχιο 1 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Αναστασιάδης, όμως, επιμένει. Θέλει έμπρακτες αποδείξεις
    Την ίδια ανεύθυνη συλλογιστική επαναλαμβάνει και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Στον επιμνημόσυνο λόγο, που εξεφώνησε στο εθνικό μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα, καθώς οι προθέσεις της Τουρκίας δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί».
    Αφόρητος ο εμπαιγμός των ζώντων. Αλλά και ακόμη πιο αφόρητος ο εμπαιγμός των ηρώων. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, εάν ανέμενε να αποκαλυφθούν οι προθέσεις των Άγγλων αποικιοκρατών, θα είχε παραδοθεί μέχρι να ανακαλύψει τις προθέσεις τους. Το ίδιο θα έπρατταν και οι υπόλοιποι αγωνιστές και ήρωες. Θα κατέθεταν τα όπλα και θα ανέμεναν… αποκάλυψη των προθέσεων των Άγγλων. Και ελευθερία δεν θα ερχόταν ποτέ.
    Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν είναι αφελής. Γνωρίζει ποίες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας. Τις είδε, τις εντόπισε και τις αντελήφθη, αν όχι στα τελευταία 42 χρόνια, τουλάχιστον στο Μον Πελεράν, στη Γενεύη και στην αποχώρηση του Ακιντζί. Αλλά υποδύεται τον ανήξερο. Και θέλει, όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να συνεχιστεί ο ήδη νεκρός διάλογος, για να ανακαλύψει τις προθέσεις της Τουρκίας!
    Ουδέποτε στο παρελθόν οι Τούρκοι έχουν ευρεθεί ενώπιον μίας τόσο αμαθούς, απροβλημάτιστης και ανίκανης ηγεσίας. Ο Ερντογάν θα καγχάζει με τη μωρία των ηγετών μας. Τόσες φορές τούς είπε δημοσίως τι θέλει και άλλες τόσες φορές το απέδειξε εμπράκτως στις συνομιλίες, αλλά οι ηγέτες μας επιμένουν πως δεν κατάλαβαν και πως δεν γνωρίζουν.
    Ίσως όταν οι Τούρκοι φθάσουν στην Πάφο, να αντιληφθούν τι προτίθετο να πράξει η Τουρκία εδώ και μισό αιώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου