Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Τραμπ: Η Γερμανία χρωστά τεράστια χρηματικά ποσά στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ.



    Η Γερμανία «οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες» που της «παρέχουν πολύ ισχυρή και πολύ δαπανηρή προστασία», ανέφερε σήμερα με αναρτήσεις του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την επομένη της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
    Η πρώτη ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου αναφερόταν σε μια «εξαιρετική» συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο χθες στην Ουάσινγκτον, ωστόσο, με δεύτερο tweet ο κ. Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γερμανίας με αιχμή τις αμυντικές δαπάνες του Βερολίνου.
    Σημειώνεται ότι η κ. Μέρκελ είχε διαβεβαιώσει τον Αμερικανό πρόεδρο πως η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 2% του ΑΕΠ της κατά την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση.
    «Δεσμευόμαστε σήμερα σε αυτό τον στόχο του 2% (του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – ΑΕΠ) έως το 2024», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.
Σημεία σύγκλισης, αλλά και εμφανείς διαφορές
    Από την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, παρά την προσπάθεια σύγκλισης, δεν έλειψαν οι άβολες στιγμές.
    Ειδικότερα, ο κ. Τραμπ δεν αντέδρασε καν στην ερώτηση της Άγκελα Μέρκελ για το αν θα έπρεπε να κάνουν την καθιερωμένη χειραψία ενώπιον των δημοσιογράφων. Η κ. Μέρκελ δεν μπόρεσε να αποφύγει ένα ελαφρύ μειδίαμα αμηχανίας, ωστόσο ξαναβρήκε άμεσα την αυτοκυριαρχία της. Το μήνυμά της προς τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν «καλύτερα να συνομιλούμε, παρά να μιλά ο ένας για τον άλλο».
    Η πρώτη συνάντηση Μέρκελ – Τραμπ αποκάλυψε επίσης τις διαφορετικές τους αντιλήψεις. «Η μετανάστευση είναι προνόμιο, δεν είναι δικαίωμα», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, με την Άγκελα Μέρκελ να τονίζει την ανάγκη να ελεγχθεί η παράνομη μετανάστευση σε συνεργασία με γειτονικά κράτη και να δοθεί βοήθεια στις χώρες όπου μαίνονται εμφύλιες συγκρούσεις προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί συνθήκες επιβίωσης για τους πρόσφυγες.
    Εμφανείς ήταν οι διαφορές και στο εμπορικό πεδίο, παρά τις διπλωματικές διατυπώσεις. «Η εμπορική πολιτική πρέπει να είναι δίκαιη και οι έχουν υποστεί άδικη μεταχείριση από πολλές χώρες επί σειρά ετών και αυτό θα σταματήσει. Αλλά δεν είμαι απομονωτιστής. Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά και του δίκαιου εμπορίου» δήλωσε ο Τραμπ.
    Η Άγκελα Μέρκελ απάντησε ψύχραιμα επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή των γερμανικών εταιρειών στην αμερικανική οικονομία και τα 270 δισ. απευθείας γερμανικών επενδύσεων στις ΗΠΑ. Η Γερμανίδα καγκελάριος συνόψισε λέγοντας ότι «μπορώ να πω ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εντατικά σε μια σειρά θεμάτων σε επίπεδο συμβούλων. Είχαμε μια πολύ καλή, ανοιχτή πρώτη ανταλλαγή απόψεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου