Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Η πρώτη ομιλία του Τραμπ στο Κογκρέσο: Εκπροσωπώ τις ΗΠΑ, όχι τον κόσμο



Η πρώτη ομιλία του Τραμπ στο Κογκρέσο: Εκπροσωπώ τις ΗΠΑ, όχι τον κόσμο
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στην πρώτη ομιλία του ενώπιον των μελών των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, παρά μόνο αυτά της Αμερικής.
    «Η δουλειά μου δεν είναι να εκπροσωπώ τον κόσμο. Η δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ τις ΗΠΑ», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος στην πρώτη του ομιλία ενώπιον των Αμερικανών κοινοβουλευτικών.
 «Οι σύμμαχοι να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί»
    Πάντως ο Τραμπ, ο οποίος είχε επικρίνει έντονα την Ατλαντική Συμμαχία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον ότι θα συνεχίσει «να υποστηρίζει σθεναρά το NATO, μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε έπειτα από δύο παγκόσμιους πολέμους που έριξαν τον φασισμό κι έπειτα από έναν ψυχρό πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός».
     «Αλλά οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε. «Και τώρα, βάσει των πολύ σθεναρών και ειλικρινών συζητήσεών μας, αρχίζουν να κάνουν ακριβώς αυτό».
    Κάνοντας ένα σχόλιο εκτός κειμένου, ο Τραμπ πρόσθεσε: «στην πραγματικότητα μπορώ να σας πω ότι τα χρήματα έρχονται σαν πλημμύρα. Πολύ ωραία», χωρίς να αποκαλύψει επιπλέον λεπτομέρειες.
    Ο Τραμπ επέμεινε πως περιμένει από τους συμμάχους της χώρας του να κάνουν περισσότερα, να «
αναλάβουν άμεσο και ουσιαστικό ρόλο (...) σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».
    Νωρίτερα στην ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε μια «
νέα εθνική υπερηφάνεια» στις ΗΠΑ, καθώς «αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου».
    Παράλληλα, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ξανά να «
δώσει την προτεραιότητα στους Αμερικανούς».
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε εκ νέου ότι θα υποστηρίξει τους συμμάχους της χώρας του σε διεθνές επίπεδο, αλλά επέμεινε ότι οι φίλοι και οι εταίροι της Ουάσιγκτον, από την Ευρώπη ως τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα πρέπει να «
συνεισφέρουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί».
    «
Η εξωτερική πολιτική μας καλεί να έχουμε μια άμεση, ισχυρή και ουσιαστική σχέση με τον κόσμο», ανέφερε ο Τραμπ μιλώντας στους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς. «Είναι ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος, που βασίζεται σε ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας, τα οποία μοιραζόμαστε με συμμάχους μας σε όλη την υφήλιο».
    Προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο NATO, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην Ατλαντική συμμαχία. Πάντως δεν έκανε ονομαστική αναφορά σε έναν από τους βασικούς λόγους των ανησυχιών των Ευρωπαίων, τον φιλικό του τόνο προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου