Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Έρχονται βαριά πρόστιμα για την υπέρβαση ωραρίου και την κρυφή εργασία



Έρχονται βαριά πρόστιμα για την υπέρβαση ωραρίου και την κρυφή εργασία
    Βαριά πρόστιμα είναι η απάντηση που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για το τεράστιο πρόβλημα της ζούγκλας που επικρατεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ειδικά στις περιπτώσεις μερικής απασχόλησης.
    Χαρακτηριστικό είναι ότι στους ελέγχους που πραγματοποιεί το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ), σχεδόν σε 1 στις 2 περιπτώσεις (
ποσοστό 45%) διαπιστώνει παραβάσεις του ωραρίου.
    Στο στόχαστρο της Επιθεώρησης μπαίνουν πλέον τόσο η υπέρβαση ωραρίου όσο και η κρυφή εργασία.
    Σε μια μεγάλη πλειονότητα ελέγχων προκύπτει ότι οι εργοδότες ενώ έχουν δηλώσει τον εργαζόμενο για τετράωρη απασχόληση, τον αξιοποιούν με όρους κανονικού ωραρίου. Ο λόγος που έχουν επιλέξει αυτή τη λύση είναι ότι έτσι ξεφεύγουν από την αδήλωτη εργασία. Να σημειωθεί ότι το πρόστιμο σε περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας φτάνουν τα
10.550 ευρώ ανά περίπτωση.
    Αντίθετα, η υπέρβαση ωραρίου, τιμωρείται με πρόστιμο
μόλις 500 ευρώ. Συνεπώς, συμφέρει τους εργοδότες, να δηλώνουν τους εργαζόμενούς τους για τετράωρη απασχόληση, να τους απασχολούν πλήρες οκτάωρο και αν ελεγχθούν να πληρώσουν ένα πολύ μικρό πρόστιμο.
    Ωστόσο με το νέο σχέδιο του υπουργείου, τα πρόστιμα για την υπέρβαση ωραρίου θα αυξηθούν σημαντικά. Ο υπολογισμός ειδικού προστίμου, που θα επιβάλλεται σε περιπτώσεις όπου θα εντοπίζεται υπέρβαση ωραρίου, θα προκύπτει μέσα από συγκεκριμένο αλγόριθμο και θα αυξάνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εντοπίστηκε ο εργαζόμενος να δουλεύει, πέρα από το ωράριο που έχει δηλωθεί στο ΣΕΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι άλλο το πρόστιμο εάν ο εργαζόμενος βρεθεί μισή ώρα μετά τη λήξη του ωραρίου του και άλλο, εάν βρεθεί για παράδειγμα τέσσερις ώρες μετά τη λήξη του ωραρίου.
    Η κατακόρυφη αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας (
μερική και εκ περιτροπής απασχόληση), κατά τα τελευταία τρία έτη, αποτέλεσε τη βασική αιτία που οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, άρχισαν να αντιλαμβάνονται την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων στην αγορά εργασίας. Η εκτίμηση που υπάρχει στο υπουργείο Εργασίας, είναι ότι αυτή η αντιστροφή των ποσοτικών μεγεθών της αγοράς εργασίας δεν είναι φυσιολογική. Όσο και αν οι εργοδότες επικαλούνται την οικονομική κρίση για να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με όρους μερικής απασχόλησης, θεωρείται πολύ μεγάλη η αλλαγή που έχει συντελεστεί και σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και αντίστοιχη μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ότι κατά το ήμισυ τουλάχιστον, «κρύβει» την πλημμελώς δηλωμένη μερική απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου