Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Οι γεύσεις της Κρήτης στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης



Οι γεύσεις της Κρήτης στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης
    Κρητική κουζίνα: αυτό είναι το νέο διατροφικό must που χτύπησε σαν γουλιά από δυνατή τσικουδιά τη Θεσσαλονίκη.
    Αυτό το πάθος δεν οφείλεται μόνο στα θετικά οφέλη που αποδεδειγμένα έχει η κρητική διατροφή για την υγεία, τα οποία ο επιστημονικός ερευνητής Serge Renaud συνόψισε με τη φράση «Μην ψάχνετε για χάπι που να υποκαθιστά την κρητική διατροφή. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα». Πολύ περισσότερο οφείλεται στην απλή και συνάμα μεστή γεύση των κρητικών προϊόντων, στo σεβασμό απέναντι στη μαγειρική παράδοση αλλά και στη ζεστή, ανοιχτόκαρδη αύρα της Μεγαλονήσου, η οποία αντανακλάται στα πιάτα της.
    Εκτός από το κέντρο, οι γεύσεις της Κρήτης έχουν κάνει απόβαση σε πολλές γειτονιές της πόλης και τα ανάλογα στέκια έχουν πολλαπλασιαστεί. Παρακάτω σας παραθέτουμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις για να πάρετε μία… γεύση.
Ρακάδικον
    Το Ρακάδικον άνοιξε πανιά το 2013 στο κέντρο του Ευόσμου, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία. Σχετικά πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση, έτοιμο να σας συναρπάσει με τα ανανεωμένα πιάτα και το περιβάλλον του.
    Πρόκειται για μεζεδοπωλείο με σύγχρονο χαρακτήρα. Παντρεύει τις έντονες κρητικές επιρροές με μία μοντέρνα οπτική στη μαγειρική και στη διακόσμηση, έχοντας πάντα κατά νου την καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Το μενού του μαγαζιού, σεβόμενο την παράδοση του νησιού, τολμά να προσφέρει πρωτότυπες παραλλαγές των κλασικών συνταγών.
    Πιάτα που αξίζει να δοκιμάσει κανείς είναι: η φάβα, σερβιρισμένη με λάδι τρούφας, θυμάρι και τηγανητό κρεμμύδι· το αλμυρό κανταΐφι με φρέσκο παστουρμά, κρέμα πατάτας-τυριού και χειροποίητη μαρμελάδα ντομάτας·η τηγανιά απάκι-λουκάνικο με λιαστή ντομάτα και σάλτσα κρασιού.
    Σε ανάλογο ύφος κινούνται και τα υπόλοιπα πιάτα, φτιαγμένα επιτόπου στο χέρι, με υλικά φρέσκα, φερμένα απευθείας από την Κρήτη. Τη φρεσκάδα των μεζέδων συμπληρώνει η φρεσκάδα του πολύχρωμου, άνετου και ακομπλεξάριστου χώρου. Αν ψάχνετε ένα μαγαζί για να απολαύσετε τη ρακή σας ακούγοντας κρητικά και Swing ακούσματα ανακατεμένα, το Ρακάδικον είναι για εσάς!

*Ρακάδικον: Αριστοτέλους 61, Εύοσμος, Τηλ. 2311 242085, fb: Ρακάδικον
Μια ολιά ρακή
    Στην κρητική διάλεκτο η φράση «Μια ολιά» σημαίνει «λιγουλάκι/μια γουλιά». Στην περίπτωση του Μια Ολιά Ρακή, όμως, θα ‘ναι δύσκολο να περιοριστεί κανείς στη μια γουλιά!
    Το συγκεκριμένο παραδοσιακό καφενείο-ρακάδικο αποτελεί τη μοναδική προσφερόμενη επιλογή για ένα κρητικό τσιμπούσι στην περιοχή της Ανάληψης. Ωστόσο, αυτό δεν έκανε σε καμία περίπτωση τους υπεύθυνούς του να επαναπαυτούν. Έχοντας ανοίξει τις πόρτες της μόλις οχτώ μήνες πριν, η Ολιά έχει ήδη κερδίσει τους καλοφαγάδες με τα πιάτα της, κρητικής και όχι μόνο προέλευσης.
    Στα ατού του μαγαζιού συμπεριλαμβάνονται κλασικές γεύσεις όπως σφακιανόπιτα με μέλι, μαραθόπιτα, χοχλιοί μπουμπουριστοί, αρνάκι τσιγαριαστό στο λάδι του, ξεροτήγανα και φυσικά ο… θρυλικός κορμός της Μαρίας. Όλα αυτά πάντα υπό τη συνοδεία τσικουδιάς, χειροποίητου ρακόμελου ή κρασιού από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φαγητό σερβίρεται στο προσεγμένο, ευήλιο σαλόνι του μαγαζιού, συχνά με τη συνοδεία ζωντανής κρητικής και έντεχνης μουσικής. Όταν καλοκαιριάζει, το κέφι μεταφέρεται στο δροσερό εξωτερικό σαλόνι, με θέα στη Νέα Παραλία. Άσπρο πάτο!

*Μια Ολιά Ρακή: Κατακάλου 2 και Κίμωνος Βόγα 31, Ανάληψη, Τηλ. 2315 556860, fb: Μια ολιά ρακή
Έπεα πτερόεντα
    Παιχνίδι με την παράδοση κάνει από το 2013 και το Έπεα Πτερόεντα, το  μοναδικό μαγαζί του είδους του στην Καλαμαριά. Μολονότι αποτελεί μία εναλλακτική, αστική εκδοχή των κρητικών καφενείων, διατηρεί ατόφιο το πνεύμα που τα καθιέρωσε: την παρέα που, με πρόσχημα το φαγητό ή τον καφέ, μαζεύεται για ατέρμονες κουβέντες περί ανέμων —εξ ου το όνομα— και υδάτων. Αυτή τη λογική προσπαθεί να αναπαράγει ο ιδιοκτήτης του, προσαρμοσμένος στις σύγχρονες ανάγκες.
    Οι κρητικοί μεζέδες του μαγαζιού, εναλλασσόμενοι ανάλογα με την εποχή και τις εμπνεύσεις του μάγειρα, προσφέρουν μία μοντέρνα πρόταση έχοντας σαν ευαγγέλιο τα φρέσκα μυρωδικά που κατακλύζουν την Κρήτη. Άξια δοκιμής είναι: η πατατοσαλάτα με μαντζουράνα· ο ντάκος με παντζάρια και ανθότυρο· η χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια, φρέσκο θυμάρι και παλαιωμένο κρασί παλαίωσης «μαρουβά»· η φέτα τυλιχτή με μαρμελάδα ντομάτας σε κρούστα· οι φλογέρες καπνιστής μοτσαρέλας με βασιλικό· το συκωτάκι με δενδρολίβανο. Το πρωί ο χώρος λειτουργεί σαν καφέ ενώ τις ηλιόλουστες μέρες λειτουργεί και εξωτερικό σαλόνι, μπροστά σε πάρκο. Κάπου θα πρέπει να εκτονωθούν και τα μικρά κοπέλια!

*Έπεα πτερόεντα: Ιωάννη Πασαλίδη 136, Καλαμαριά, Τηλ. 2311 242051, fb: Έπεα Πτερόεντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου