Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Κι όμως τελικά το ρωσικό φυσικό αέριο θα περάσει διαμέσου της Ελλάδας στην Ευρώπη!



Κι όμως τελικά το ρωσικό φυσικό αέριο θα περάσει διαμέσου της Ελλάδας στην Ευρώπη!
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
    Κι όμως τελικά το ρωσικό φυσικό αέριο θα περάσει διαμέσου της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη χρησιμοποιώντας τον περίφημο «Νότιο Διάδρομο»
    Η ρωσική Gazprom και η ιταλική Eni υπέγραψαν Μνημόνιο αλληλοκατανόησης για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με κύριο αγοραστή την Ιταλία μέσω του «Νότιου Διαδρόμου Μεταφοράς»
    Το Μνημόνιο αφορά την επικαιροποίηση των συμβολαίων που αφορούν την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία και υπογράφτηκε στην Μόσχα από τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και τον Γενικό Διευθυντή του ομίλου Eni S.p.Α Κλαούντιο Ντεσκαλάτσι . 
    Στην ανακοίνωση της η Gazprom αναφέρει ότι «Η επικαιροποίηση των συμβολαίων θα αφορά μόνο τις αλλαγές των σημείων παράδοσης στον πλαίσιο της παροχής που διοχετεύεται μέσω του Νότιου Διαδρόμου».
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ σε δηλώσεις του είπε ότι οι ιταλικές εταιρείες ζήτησαν να μεταφερθεί το σημείο παράδοσης του ρωσικού φυσικού αερίου που βρίσκεται βόρεια της χώρας (από την Αυστρία) στο νότιο τμήμα της Ιταλίας.
    Εδώ προκύπτει το ζήτημα του πως θα μπορούσε να ικανοποιηθεί η αλλαγή αυτή του σημείου παράδοσης και ο πιο λογικός τρόπος είναι η κατασκευή της δεύτερης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, (η δυναμικότητα μεταφοράς του φθάνει τα 15,75 δισεκ. κυβικά μέτρα, ετησίως ) ο οποίος θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
    Από εκεί οι Ρώσοι είχαν πει ότι είναι «θέμα των Ευρωπαίων πως θα το μεταφέρουν και πως θα το παραλάβουν»
     «Το έργο Poseidon, είναι μια από τις εκδοχές σύνδεσης με τον Turkish Stream, που θα εξυπηρετεί τους Ευρωπαίους καταναλωτές, παρότι υπάρχουν και άλλες εκδοχές που εξετάζονται», είχε δηλώσει το 2016 ο Α.Μίλερ προσθέτοντας ότι «στην παρούσα στιγμή έχει προτεραιότητα αυτή η εκδοχή».
    Σε αυτό το σημείο μπορεί να συνδεθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Poseidon δημιουργώντας επί της ουσίας τον περιβόητο Greek Stream δηλαδή το ελληνικό τμήμα του «νότιου διαδρόμου μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου» που θα παρακάμπτει την ασταθή Ουκρανία
    Ο αγωγός φυσικού αερίου Poseidon, θα περνάει από την Ελλάδα και θα καταλήγει υποθαλάσσια μέσω του Ιονίου στη νότιο Ιταλία. 
     «Ο αγωγός EastMed (Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα), όπως και οι αγωγοί ΠΟΣΕΙΔΩΝ (Ελλάδα - Ιταλία) και ο IGB (ελληνοβουλγαρικός) πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ευρώπη και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είχε δηλώσει προ έξι μηνών ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος και ήξερε καλά τι έλεγε.
    Οι Αμερικανοί (τουλάχιστον του Μ.Ομπάμα) μπορεί να μην θέλουν τον ρωσικό αγωγό αερίου αλλά οι Ιταλοί τον θέλουν και γνωρίζουν ότι ο ΤΑΡ και το αζερικό φυσικό αέριο ΔΕΝ μπορούν να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, τόσο σε μέγεθος όσο και σε κόστος.
    Ο Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος - Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ  έχει λάβει το σύνολο των υποχρεωτικών αδειών για την κατασκευή και λειτουργία του.
    Κατά την παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη ενέργειες για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών αερίου, με σκοπό τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Έργου και την αντίστοιχη ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών, ώστε το Έργο να είναι έτοιμο για την λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (Final Investment Decision-FID).
    Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ αλλά εάν τελικά η Τουρκία επιτρέψει την δημιουργία του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου και με δεδομένου ότι οι Ιταλοί το θέλουν και το απαιτούν, πολύ δύσκολα μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να «σαμποτάρει» με προφάσεις και δικαιολογίες το ενδιάμεσο τμήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου