Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα που πληρώνει τις γυναίκες το ίδιο με τους άντρες!



    Η Ισλανδία γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Από τώρα και στο εξής, οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν ίση αμοιβή για όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή εθνικότητας.
    Είναι γνωστό πως η Ισλανδία έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη χώρα στον κόσμο για την ισότητα των φύλων. Αλλά δεν είναι όλα τόσο ρόδινα: στην πραγματικότητα, οι Ισλανδές εξακολουθούν να κερδίζουν 14% -18% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες. Οι ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, έχουν υπολογίσει ότι καθημερινά, μετά τις 14:38, οι γυναίκες εργάζονται δωρεάν.  Αυτό οφείλεται στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.
    Γι’αυτό τον Οκτώβριο του 2016 χιλιάδες Ισλανδές έφυγαν συμβολικά από την εργασία τους στις 14:38 και διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την άνιση αμοιβή. Και οι φωνές των διαδηλωτών ακούστηκαν: η ισλανδική κυβέρνηση, αποφάσισε ότι ήταν καιρός να κάνουν κάτι γι ‘αυτό το θέμα και εισήγαγαν ένα νέο νόμο. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, κάθε εταιρεία με 25 ή περισσότερους υπαλλήλους, απαιτείται να αποκτήσει ένα πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι τηρεί την ισότητας στις πληρωμές. Σκοπός είναι να εξαλειφθεί το χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων ως το 2022.
    «Τα ίσα δικαιώματα, είναι ανθρώπινα δικαιώματα.  Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες στο χώρο εργασίας », είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ισότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Θόρστεϊν Βιγκλουντσον. Επίσης, παραδέχτηκε πως ίσως είναι βάρος στις εταιρίες να συμμορφωθούν με το νέο νόμο. Ωστόσο, είναι το ίδιο είδος επιβάρυνσης που θέτει η Ισλανδία όταν πρόκειται για έλεγχο ετήσιων λογαριασμών ή φορολογικές εκθέσεις. Ο Υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Θα πρέπει να τολμήσετε τα λάβετε νέα μέτρα, να είστε τολμηροί στον αγώνα κατά της αδικίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου