Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Άτομα με προβλήματα υγείας σε ρόλο τραυματιοφορέων στο ΕΣΥ !



Άτομα με προβλήματα υγείας σε ρόλο τραυματιοφορέων στο ΕΣΥ !
Καταγγελίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία για τις προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ
http://makthes.gr/
Της Νικολέττας Μπούκα nikolettabouka@yahoo.gr
    Άτομα με αναπηρία ή άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι δεν αντέχουν στις δύσκολες συνθήκες εργασίας, αναλαμβάνουν καθήκοντα τραυματιοφορέων, ενώ βιοτέχνες εργάζονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτό είναι το προφίλ των προσλαμβανομένων μέσω του ΟΑΕΔ, στην προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να ενισχύσει τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία.
    Τις παραπάνω καταγγελίες έκαναν χθες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στο πλαίσιο της απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Κύρια αιτήματά τους είναι η εύκολη και καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, η επαρκής χρηματοδότηση των νοσοκομείων και η στελέχωσή τους με ειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό.
    «Προσωπικό δεν έρχεται παρά μόνο με ελαστικές μορφές εργασίας. Είναι οι τελευταίες προσλήψεις, μόνον 3.100 για όλη την Ελλάδα, μέσω του ΟΑΕΔ. Να φανταστείτε ότι με αυτές τις προσλήψεις έχουν έρθει και άνθρωποι 64 χρόνων ΑΜΕΑ, για να δουλέψουν ως τραυματιοφορείς. Φυσικά οι άνθρωποι είναι μακροχρόνια άνεργοι. Καταλαβαίνετε όμως κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν», επισήμανε το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Ελένη Μπακιρλή και πρόσθεσε ότι «εμείς παλεύουμε να έρθει μόνιμο προσωπικό και φυσικά οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας να αναβαθμιστούν, γιατί είναι η επιστήμη που το επιβάλλει. Είχαμε συνάντηση με τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, αλλά η απάντηση που πήραμε ήταν ότι είναι τα μνημόνια που δεν τους αφήνουν να κάνουν όσα πρέπει».
    Για αδιαφορία της κυβέρνησης στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων έκανε λόγο η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Θεαγενείου» Αθηνά Γραμματικοπούλου. Όπως εξήγησε, «αυτό το διάστημα έρχονται στα νοσοκομεία εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ για έναν χρόνο. Όσο κι αν εμείς τους εκπαιδεύσουμε και καθίσουμε δίπλα τους και τους δείξουμε τη δουλειά, μέχρι να μπουν στη διαδικασία να εκπαιδευτούν σωστά και να είναι ισάξιοι με τους υπαλλήλους που έχουν αντίστοιχη εμπειρία, θα έρθει ο καιρός που θα σταματήσουν να εργάζονται και πάλι τα κενά θα είναι μπροστά μας».
Καθυστερούν τα ραντεβού
    Ειδικότερα για το «Θεαγένειο» η κ. Γραμματικοπούλου είπε ότι αυτή τη στιγμή καθυστερούν πάρα πολύ τα ραντεβού για ακτινοθεραπεία, τα οποία κλείνονται για τον Ιούνιο. Κι αυτό διότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την προμήθεια νέων γραμμικών επιταχυντών και, μέχρι να ολοκληρωθούν, παραμένει σε λειτουργία μόνον το ένα μηχάνημα. Συνεπώς όσοι δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλοντας υψηλό κόστος.
    Όσον αφορά το ΡΕΤ/CT, είπε ότι ξεκίνησε με δύο ημέρες λειτουργία την εβδομάδα και τώρα λειτουργεί μία ημέρα εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για το ραδιοφάρμακο. Επιπλέον την περασμένη Δευτέρα ακυρώθηκαν τα ραντεβού των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς, γιατί στο αρμόδιο τμήμα δεν υπήρχε ραδιενεργό ιώδιο, ενώ παρά τις προσπάθειες χωρίς λύση παραμένει το πρόβλημα της διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων για τις χημειοθεραπείες. «Αν και ήρθαν τέσσερις φαρμακοποιοί, είμαστε στην ίδια κατάσταση», τόνισε η κ. Γραμματικοπούλου.
Λύσεις – πασαλείμματα
Ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου» Παναγιώτης Τουχτίδης δήλωσε ότι «διατρανώνουμε το δικαίωμα σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο με τη μέγιστη πληρότητα σε όλη την επικράτεια να υπάρχουν προσλήψεις μονίμων. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο έχει στο πρόγραμμά του μόνον εξάμηνες προσλήψεις μέσω του ΟΑΕΔ και 12μηνες μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στο νοσοκομείο και όσον αφορά την ανακούφιση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού αλλά και την ανάπτυξη ενδεχομένως νέων τμημάτων και δραστηριοτήτων. Τριτοβάθμιο νοσοκομείο με πασαλείμματα δεν μπορεί να σταθεί».
Το μέλος του σωματείου εργαζομένων του «Γ. Παπανικολάου» Συμέλα Τεμερτζίδου ανέφερε ότι στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν υλικά, η πρόσβαση των πολιτών στα τακτικά ιατρεία καθυστερεί μέχρι και έξι μήνες και γίνονται προσλήψεις ατόμων που δεν είναι ειδικευμένα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης παραδέχτηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα των νοσοκομείων σε ό,τι αφορά τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των διοικήσεων των ΥΠΕ και των εργαζομένων των νοσοκομείων, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν μηδενιστική προσέγγιση και δεν αναγνωρίζουν ότι για πρώτη φορά μετά έξι χρόνια έγιναν προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού στο βαθμό που επιτρέπεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου