Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Ο μόνος θεσμός, για τον οποίο αυξήθηκε η εμπιστοσύνη των Ελλήνων (και δεν είναι ο στρατός).



Ο μόνος θεσμός, για τον οποίο αυξήθηκε η εμπιστοσύνη των Ελλήνων (και δεν είναι ο στρατός).
    Πόσο θετικά βλέπαμε στρατό, εκκλησία, κόμματα, δικαιοσύνη, ΜΜΕ πριν δεκαπέντε χρόνια και πόσο σήμερα; Οι ανησυχητικές απαντήσεις των πολιτών στην τελευταία έρευνα της Κάπα Research για τους θεσμούς στην Ελλάδα
    Το ερώτημα είναι διαχρονικό και σταθερό. Το ασκεί κάθε φορά η Κάπα Research στους περίπου 800 πολίτες που συμμετέχουν στην έρευνα της και τους ρωτάει "πόσο εμπιστεύεστε κάθε έναν από τους παρακάτω θεσμούς για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας;"
    Τα αποτελέσματα της πολύ πρόσφατης έρευνας - πραγματοποιήθηκε στις 2-3 Μαρτίου 2017 - παρουσιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας  σε εκδήλωση του think tank Ρεύμα,  μπορεί να τα χαρακτηριστούν από απελπιστικά έως ανησυχητικά καθώς μόνο ένας από τους 12 θεσμούς καταφέρνει να συγκεντρώσει θετικές γνώμες την ίδια ώρα που οι δημοκρατικοί θεσμοί καταρρέουν.
    Συγκρινόμενη η έρευνα με τις απαντήσεις που είχαν δοθεί πριν από 15 χρόνια η μεγαλύτερη πτώση
στην εμπιστοσύνη εμφανίζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση (-46,5%) στα πολιτικά κόμματα (-43%) και στο κοινοβούλιο (,35,5%). Μάλιστα τα πολιτικά κόμματα είναι τα τελευταία που εμπιστεύονται οι Έλληνες σε ποσοστό μόλις 5,5% με δεύτερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (6,5%) και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (7%).
    Στον αντίποδα οι τρεις θεσμοί που οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας είναι ο στρατός με ποσοστό 60,5% (-6,5% σε σχέση με το 2003), οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με ποσοστό 46% (ο μόνος θεσμός που καταφέρνει να έχει θετική μεταβολή και μάλιστα διψήφια +17,5%) και η αστυνομία με ποσοστό  44% (και την χαμηλότερη αρνητική μεταβολή, μόλις 5%).
Εντύπωση προκαλεί και η καταρράκωση δύο θεσμών που το 2003 οι πολίτες εμπιστεύονταν σε ποσοστό άνω του 50%: της δικαιοσύνης, που από το 56,5% έπεσε στο 31% και της εκκλησίας που από το 54% (σ.σ. την εποχή Χριστόδουλου) έχει φθάσει σήμερα στο 30%.

1 σχόλιο:

  1. Αλήθεια πολύ σημαντικά ,συνάμα και απογοητευτικά ,τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσκόπηση και την σύγκριση με τα πρίν δέκα χρόνια στοιχεία. Το ερώτημα που γεννάται σε κάθε ΕΛΛΗΝΑ είναι ποίοι πταίουν για αυτή την κατάσταση; Εύκολη η απάντηση. Η πολιτικοί εν γένει. Ολοι εμείς οι υπόλοιποι Στρατός, Αστυνομία, Εκκλησία, Δικαιοσύνη. Πανεπιστήμια,Ακαδημία,και λοιποί Κρατικοί Φορείς Ανεύθυνοι; Όχι κύριοι ο καθένας μας έχει την ευθύνη εφ'ω ετάχθη. Η κατάσταση δυστυχώς θα χειροτερεύσει γιατί δεν υφίστατι Αρχή η οποία να αντιμετωπίσει με υψηλό αίσθημα ευθύνης την κατάσταση.Όλοι αρκούμεθα στην οικονομική κρίση ,επτά χρόνια τώρα,και πόσα ακόμη , καιτην κρίση Αρχών,Αξιών ,Ιδανικών ,Ιδεωδών κλπ ουδείς την βλέπει στα σοβαρά. Χανόμαστε κύριοι και μείς το χαβά μας.Την πατρίδα μας είμαστε θα τη σώσουμε αρκεί να το θελήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή